Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.1°C17.5°C
3 BF 65%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
13.8°C18.1°C
1 BF 78%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.0°C19.3°C
4 BF 58%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
16.1°C18.0°C
4 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
11 °C
10.9°C15.7°C
0 BF 93%
Κυβερνητικός αξιωματούχος για το "Μακεδονικό": / Απομακρύνεται η πιθανότητα συμφωνίας...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κυβερνητικός αξιωματούχος για το "Μακεδονικό": / Απομακρύνεται η πιθανότητα συμφωνίας...

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΣΠΥΡΟΣ ΡΑΠΑΝΑΚΗΣ

"Ένα βήμα μπρος, δύο βήματα πίσω", έγραφε το μακρινό 1903 ο Λένιν. Βέβαια, ο μετέπειτα ηγέτης της Οκτωβριανής Επανάστασης αναφερόταν στην εσωκομματική πάλη στο Ρωσικό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, ωστόσο η ρήση αυτή ταιριάζει "γάντι" στην εν εξελίξει διαπραγμάτευση ανάμεσα σε Αθήνα και Σκόπια για την ονομασία της ΠΓΔΜ.

Τη στιγμή που όλα συνέτειναν στο να έχουμε πολύ σύντομα "λευκό καπνό" εν αναμονή του τηλεφωνήματος μεταξύ Τσίπρα και Ζάεφ που θα καθόριζε το τελικό ραντεβού στις Πρέσπες, χθες το μεσημέρι η Αθήνα έβαζε προς ώρας "πάγο" στις υψηλές προσδοκίες. "Η πλευρά της ΠΓΔΜ από ό,τι φαίνεται δεν είναι ακόμη έτοιμη να ανταποκριθεί στα όσα συμφωνήθηκαν στις Βρυξέλλες ανάμεσα στους δύο υπουργούς Εξωτερικών" ανέφερε με σχόλιό του κυβερνητικός αξιωματούχος. "Συνεπώς", συμπλήρωνε, "η πιθανότητα συμφωνίας εντός των επόμενων ημερών φαίνεται πως απομακρύνεται. Πιθανότατα να απομακρύνεται και η τηλεφωνική επικοινωνία των δύο πρωθυπουργών".

Δεν υπάρχει συμφωνία μέχρι να συμφωνηθούν όλα

Νωρίτερα, από την τηλεόραση του Ε, ο Δ. Τζανάκοπουλος διευκρίνιζε ότι δεν υπάρχει συμφωνία "αυτή τη στιγμή". "Όταν θα υπάρξει, θα ενημερώσουμε τις πολιτικές δυνάμεις και τον ελληνικό λαό για να ακολουθήσει μια ευρεία και διεξοδική συζήτηση" σημείωνε. Όπως εξήγησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, η διαπραγμάτευση είναι στο επίπεδο των πρωθυπουργών και διευθετούνται τεχνικές λεπτομέρειες, ενώ θα υπάρξει συζήτηση μεταξύ τους ώστε οι δύο πλευρές να καταλήξουν σε μία αμοιβαία αποδεκτή συμφωνία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα περισσότερα σημεία έχουν καταλήξει, ωστόσο, και μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, υπήρχαν ακόμη συγκεκριμένα ζητήματα ανοιχτά, ενώ όσο πιο κοντά φτάνουμε στην 28η Ιουνίου και τη σύνοδο κορυφής, Αθήνα και Σκόπια κρατούν ερμητικά κλειστά τα χαρτιά της διαπραγμάτευσης. Δεν είναι κρυφό βέβαια ότι το μεγαλύτερο "αγκάθι" αυτή τη στιγμή για τον Ζόραν Ζάεφ είναι η αντιπολίτευση αλλά και ο Πρόεδρος Ιβάνοφ όπου έχουν θέσει ενστάσεις όσον αφορά την χρήση του ονόματος έναντι όλων, το περιβόητο δηλαδή erga omnes. Σε κάθε περίπτωση, η δεδομένη θέση της ελληνικής πλευράς είναι ότι δεν υπάρχει συμφωνία εάν δεν έχουν συμφωνηθεί τα πάντα, χωρίς αυτό να αποκλείει τις ερχόμενες ημέρες να υπάρξει τελικά θετική "ανατροπή".

"Μέχρι να συμφωνηθούν όλα, δεν έχει συμφωνηθεί τίποτα", επανέλαβε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και τόνισε για ακόμα μία φορά ότι οι κυρίαρχες προϋποθέσεις για την εξεύρεση λύσης είναι το erga omnes και η συνταγματική αναθεώρηση, ζητήματα τα οποία αν δεν γίνουν αποδεκτά, "δεν θα γίνει καμία συμφωνία". "Αυτό έχει γίνει σαφές και καθαρό από την πρώτη στιγμή" υπογράμμισε. Σε κάθε περίπτωση, ο Δ. Τζανακόπολος επισήμανε ότι η κυβέρνηση θα επιδιώξει ευρύτατη πολιτική και κοινοβουλευτική συναίνεση και πρόσθεσε ότι εάν η Ν.Δ. αποφασίσει να μη στηρίξει τη συμφωνία, θα δυσκολευτεί πάρα πολύ να βρει επιχείρημα "θα είναι ζήτημα της ίδιας", είπε χαρακτηριστικά. Εξέφρασε δε την εκτίμηση πως θα υπάρχουν οι πολιτικοί και κοινοβουλευτικοί συσχετισμοί για μία ευρεία πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.

Οι αντιδράσεις Ιβάνοφ διαψεύδουν την ελληνική αντιπολίτευση

Οι διαφωνίες και οι αλυτρωτικές φωνές εκ μέρους του VMRO και του Προέδρου της ΠΓΔΜ ναι μεν θέτουν προσχώματα στη συναίνεση που επιδιώκει για την επίτευξη συμφωνίας ο Ζ. Ζάεφ, την ίδια όμως στιγμή "απαντούν" στις καταγγελίες της αντιπολίτευσης στη χώρα μας περί "ξεπουλήματος", "μειοδοσίας" και λοιπών πατριδοκάπηλων χαρακτηρισμών. "Αναρωτιέμαι λοιπόν, πώς είναι δυνατόν ο Πρόεδρος Ιβάνοφ να έχει μια τόσο έντονη αντίδραση σε μια συμφωνία που στην Ελλάδα κάποιοι την θεωρούν ως συμφωνία που βλάπτει τα εθνικά συμφέροντα. Αν το δείτε από μια άλλη σκοπιά, η αντίδραση του Προέδρου Ιβάνοφ σημαίνει ότι η κυβέρνηση έχει διαπραγματευθεί καλά, η ελληνική κυβέρνηση έχει προσπαθήσει να πάρει μια συμφωνία η οποία εξυπηρετεί τελικά το ελληνικό συμφέρον" είπε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Η χώρα μας θέλει να υπάρξει λύση

"Θα αποτελούσε αδικαιολόγητη σπουδή να σπεύσει κάποιος να προκρίνει το τέλος αυτής της συζήτησης και της διαπραγμάτευσης" δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Φώτης Κουβέλης σχολιάζοντας τις αναφορές ότι απομακρύνεται το ενδεχόμενο συμφωνίας τις επόμενες ημέρες. Στο περιθώριο της ορκωμοσίας των νέων σμηνιτών στην 124 Πτέρυγα Βασικής Εκπαίδευσης στην Τρίπολη, ο Φ. Κουβέλης επανέλαβε ότι "η χώρα μας θέλει να υπάρξει λύση και αυτά τα οποία έχει θέσει ως αναγκαίες προϋποθέσεις κατοχυρώνουν το καλό αποτέλεσμα εφόσον γίνουν αποδεκτά και από τη γειτονική χώρα".

Στήριξη ΗΠΑ στις συνομιλίες Αθήνας - Σκοπίων

Τη στήριξη στις συνομιλίες για το "Μακεδονικό" εξέφρασαν για ακόμα μια φορά οι Ηνωμένες Πολιτείες με παρεμβάσεις τόσο του Αμερικάνου πρέσβη στην Αθήνα όσο και του υπουργείου Εξωτερικών. Μιλώντας στο Φόρουμ Συνεργασίας Βαλκανίων και Εύξεινου Πόντου, ο Τζ. Πάιατ ανέφερε ότι οι ΗΠΑ και χαιρετίζουν και υποστηρίζουν την πρόσφατη πρόοδο που σημειώθηκε στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, "που είναι το κλειδί για το ξεκλείδωμα βαθύτερων οικονομικών και παγκόσμιων δεσμών μεταξύ της Ελλάδας και των δυτικών Βαλκανίων".

"Η επίλυση του 'Μακεδονικού' θα συμβάλει στην ευρωατλαντική ολοκλήρωση, αλλά και την εμπέδωση της ευημερίας, της ειρήνης και της ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή" τονίζει το State Department. "Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να υποστηρίζουν τις εν εξελίξει συνομιλίες που διεξάγονται υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ και την επίλυση αυτής της μακροχρόνιας διαφωνίας. Ελπίζουμε πως οι ηγέτες της ΠΓΔΜ και της Ελλάδας θα βρουν αμοιβαία αποδεκτή λύση στη διαφωνία του ονοματολογικού για το συμφέρον της ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης, της οικονομικής ευημερίας, της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή" σημείωσε χθες αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL