Τις μικρότερες καταναλώσεις φαίνεται ότι πλήττει περισσότερο η αύξηση των ρυθμιζόμενων (μη ανταγωνιστικών) χρεώσεων στους λογαριασμούς ρεύματος, που έχει γίνει ιδιαίτερα αισθητή τον τελευταίο χρόνο, παγιώνοντας νέες ανατιμήσεις.
Οι επιβαρύνσεις στις ρυθμιζόμενες χρεώσεις, ιδίως στις χρεώσεις για τα δίκτυα μεταφοράς και διανομής, αποκαλύπονται πλέον στα τιμολόγια ρεύματος, καθώς η ενεργειακή κρίση έχει απομακρυνθεί και οι τιμές στις ανταγωνιστικές χρεώσεις (κιλοβατώρα), που έγιναν ο εφιάλτης των καταναλωτών την προηγούμενη διετία, βρίσκονται σε πιο ομαλά επίπεδα, όμως συνολικά οι λογαριασμοί δεν ξεφουσκώνουν ανάλογα.
Σύμφωνα με το εργαλείο σύγκρισης τιμών allazorevma, οι αυξήσεις αυτές στα ρυθμιζόμενα, που αποτελούν μέχρι και το 50% του λογαριασμού, σε αντίθεση με τις ανταγωνιστικές, είναι μόνιμες και αναπόφευκτες, ενώ η πιο πρόσφατη αύξηση στις ρυθμιζόμενες χρεώσεις έγινε τον Μάιο του 2023 και η βασική της αιτία ήταν η αύξηση του πάγιου μέρους των χρεώσεων του δικτύου διανομής (που αυξήθηκε ακόμα περισσότερο από 1/1/2024). Όπως αναφέρεται, η αύξηση αυτή, της τάξεως του 37% για τον μέσο καταναλωτή, όχι μόνο είναι σημαντική αλλά είναι έντονα αντιστρόφως προοδευτική. Όπως εξηγεί, όσο μικρότερη κατανάλωση έχει κανείς τόσο πιο υψηλή είναι η τιμή των ρυθμιζόμενων ανά κιλοβατώρα. Συγκεκριμένα, η αύξηση φτάνει το 66% για ετήσια κατανάλωση 2.500 κιλοβατώρων, ενώ, αντίθετα, στις 6.000 κιλοβατώρες κατανάλωσης η αύξηση είναι μόνο 13%.
Αν προσθέσει κανείς στα ρυθμιζόμενα μια τιμή 100 ευρώ τη μεγαβατώρα για την ανταγωνιστική χρέωση (που είναι η ίδια για όλους), φαίνεται ότι η τιμή του ρεύματος για τον μικρό καταναλωτή είναι 196 ευρώ και για τον μεγάλο 161 ευρώ - υψηλότερη κατά 22% περίπου. Πρόκειται, όπως σημειώνεται, για διαφορά πολύ μεγαλύτερη από τη διαφορά που υπήρχε πριν την 1/5/2023 (ήταν 158, έναντι 154 ευρώ, ήτοι μόνο 2,5%).