Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
22.4°C28.4°C
3 BF 50%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
26 °C
24.4°C27.3°C
3 BF 42%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
23 °C
22.7°C25.5°C
3 BF 48%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.4°C23.0°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
29 °C
28.9°C28.9°C
0 BF 21%
Κυβέρνηση Μητσοτάκη / Έκανε Βουλγαρία την Ελλάδα - Στον «πάτο» της Ευρώπης τα εισοδήματα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κυβέρνηση Μητσοτάκη / Έκανε Βουλγαρία την Ελλάδα - Στον «πάτο» της Ευρώπης τα εισοδήματα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή
(EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)

Στην πεπατημένη της ενίσχυσης των λίγων εις βάρος των πολλών κινείται και ο προϋπολογισμός του 2024 της κυβέρνησης της Ν.Δ., ο οποίος διά των έμμεσων φόρων ετοιμάζεται να αφαιρέσει ακόμα περισσότερο λεφτά από τις τσέπες των πολιτών. Άλλωστε, τα παραδείγματα των υπερκερδών για εταιρείες ενέργειας, πετρελαιοειδών και τραπεζών δείχνουν τι συνέβη τη χρονιά της μέγιστης ενεργειακής ακρίβειας, ήτοι το 2022, με τις μεγαλύτερες εισηγμένες εταιρείες να καταγράφουν κέρδη της τάξης των 10,5 δισ. ευρώ. Την ίδια χρονιά το πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών μειώθηκε κατά 2%, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ενώ τα πλέον πρόσφατα στοιχεία της Eurostat δείχνουν ότι τα εισοδήματα των Ελλήνων βρίσκονται στον «πάτο» της Ευρώπης, με τη Βουλγαρία μόνο να βρίσκεται πιο κάτω, ενώ η χώρα μας απέχει 33 μονάδες από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

 

Για την ερχόμενη χρονιά τα πράγματα δείχνουν ακόμη πιο δύσκολα, με το φορολογικό νομοσχέδιο να επιβαρύνει τους ελεύθερους επαγγελματίες, η κυβέρνηση να απορρίπτει το ενδεχόμενο μείωσης των έμμεσων φόρων και παράλληλα να δεσμεύεται για επίτευξη πλεονάσματος της τάξης του 2,1%, δηλαδή τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ παραπάνω από το φετινό. Και μάλιστα τα παραπάνω θα λαμβάνουν χώρα σε ένα περιβάλλον ακόμα μεγαλύτερης ακρίβειας, όπως προβλέπει τόσο ο προϋπολογισμός του 2024 όσο και οι εκτιμήσεις στελεχών της αγοράς για τα τρόφιμα, οι τιμές των οποίων πλήττουν σε πολύ μεγάλο τα νοικοκυριά, ιδίως τα φτωχότερα.

 

Πάντως, η κυβερνητική πολιτική έχει αδιατάρακτη συνέχεια. Έρευνα του Ινστιτούτου Εναλλακτικών Ερευνών δείχνει ότι από το 2019 μέχρι σήμερα έχει συντελεστεί σημαντική αναδιανομή εγχώριου εισοδήματος υπέρ των κερδών και σε βάρος των μισθών. Στο β’ τρίμηνο του 2020, με την έναρξη της πανδημίας, της ύφεσης και των έκτακτων επεκτατικών μέτρων, εμφανίζεται μια απότομη μείωση του μεριδίου του κράτους (στο 9%) και μια παράλληλη αύξηση των μεριδίων των κερδών (στο 50%) και των μισθών (στο 41%). Μέχρι το τέλος του 2021 το μερίδιο του κράτους παρέμεινε σχετικά σταθερό κοντά στο 11%. Όμως το μερίδιο των κερδών αυξήθηκε στο 53%, ενώ το μερίδιο των μισθών μειώθηκε στο 36%. Με άλλα λόγια, στη διάρκεια της πανδημίας οι μισθοί έχασαν περίπου τέσσερις μονάδες ΑΕΠ, εκ των οποίων οι τρεις πήγαν στα κέρδη και η μία στο κράτος. Από το α’ τρίμηνο του 2022, με την αύξηση των τιμών ενέργειας, του πληθωρισμού και των νέων κρατικών παρεμβάσεων, μέχρι σήμερα (γ’ τρίμηνο 2023), το μερίδιο των μισθών έχασε άλλες δύο μονάδες ΑΕΠ, κυρίως προς το κράτος. Στο γ’ τρίμηνο του 2023 το μερίδιο των κερδών είναι στο 52,3%, των μισθών στο 34,2% και του κράτους στο 13,5%. Το συμπέρασμα που προκύπτει είναι πως από το 2019 μέχρι σήμερα έχει συντελεστεί σημαντική αναδιανομή εγχώριου εισοδήματος υπέρ των κερδών και σε βάρος των μισθών.

Οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

Την ίδια στιγμή, όπως ανέφερε και ο τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Νίκος Παππάς από το βήμα της Βουλής, «η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είναι η κατέχουσα το ρεκόρ φόρων, ως ποσοστό του ΑΕΠ, στο 29% και μαζί με τις ασφαλιστικές εισφορές στο 43%. Ρεκόρ 27ετίας! Για 27 χρόνια δεν έχει ξαναγίνει, συμπληρώνοντας ότι το μείγμα έμμεσων και άμεσων φόρων παραμένει οδυνηρό, 63% είναι οι έμμεσοι φόροι. Τα έσοδα από ΦΠΑ αυξήθηκαν κατά 40%, δηλαδή 7 δισ. ευρώ παραπάνω». Σε αυτό το πλαίσιο, οι προτάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι οι εξής:

* Αύξηση του κατώτατου μισθού στα 880 ευρώ, με τιμαριθμική αναπροσαρμογή και την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων.

* Αύξηση 10% στους μισθούς δημοσίων υπαλλήλων.

* Επαναφορά της 13ης σύνταξης, για να καλυφθεί τουλάχιστον ο πληθωρισμός τροφίμων.

* Μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα και του ΦΠΑ.

* Θέσπιση ανώτατου συντελεστή κέρδους στον ενεργειακό τομέα.

* Αφορολόγητο 10.000 ευρώ για όλους.

* Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.

* Ενιαία προοδευτική φορολογική κλίμακα στα φυσικά πρόσωπα, ανεξάρτητα από την πηγή εισοδήματος, αλλά και για τις επιχειρήσεις.

* Ρύθμιση ιδιωτικού χρέους με κούρεμα οφειλών και μεγάλο αριθμό δόσεων.

* Προστασία της πρώτης κατοικίας.

* Προστασία των εύλογων δαπανών διαβίωσης.

* Ενεργό ρόλο στην Αναπτυξιακή Τράπεζα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL