Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
15.6°C18.8°C
2 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
15 °C
13.0°C16.0°C
3 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.2°C17.1°C
2 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.5°C19.1°C
2 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.9°C15.7°C
0 BF 62%
Λογαριασμοί ρεύματος / Προκλητική σύμπτωση απόψεων για τα υπερκέρδη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Λογαριασμοί ρεύματος / Προκλητική σύμπτωση απόψεων για τα υπερκέρδη

ΣΚΡΕΚΑΣ

Στο ίδιο μήκος κύματος βρίσκονται, προκλητικά απέναντι στην κοινωνία, κυβέρνηση Ν.Δ. και παραγωγοί-προμηθευτές ρεύματος, αποποιούμενοι οποιασδήποτε ευθύνης για τη λειτουργία της εγχώριας αγοράς και τις τεράστιες ανατιμήσεις που υφίστανται εδώ και πολλούς μήνες οι καταναλωτές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι δύο πλευρές ομονοούν παραπέμποντας για ενδεχόμενα, ή μη, κέρδη (όλων των ειδών: ουρανοκατέβατα, αθέμιτα κ.τ.λ.) σε οικονομικά αποτελέσματα-ισολογισμούς και υποστηρίζουν την αποκλειστική ευθύνη του φυσικού αερίου διεθνώς για την ακραία ακρίβεια, αν και υπερασπίζονται την επιλογή κυριαρχίας του στην ενεργειακή μετάβαση, τη σωστή λειτουργία των κοινών ευρωπαϊκών αγορών, όπου και εξαντλείται η σύγκριση για τη λειτουργία ανταγωνισμού, και την παρέμβαση της Ε.Ε. για πόρους και μέτρα...

Ποια υπερκέρδη;

Μιλώντας στο πλαίσιο του συνεδρίου Power & Gas Forum, ο υπουργός ΠΕΝ Κ. Σκρέκας ανέφερε ότι, εφόσον πραγματικά αποδειχθεί -και θα φανεί το επόμενο διάστημα από τις οικονομικές καταστάσεις και τους ετήσιους ισολογισμούς που δημοσιεύονται- το εάν υπάρχουν υπερκέρδη, δηλαδή αν υπάρχουν περισσότερα κέρδη το 2021 έναντι του 2020, «θα έρθουμε αυτή τη διαφορά και θα τη φορολογήσουμε» για να επιστραφεί στους καταναλωτές.

Από πλευράς ηλεκτροπαραγωγών επισημάνθηκε ότι δεν υπάρχουν αθέμιτα κέρδη, ιδίως από τους παραγωγούς με αέριο, μιλώντας μάλιστα για δήμευση στην περίπτωση φορολόγησης κερδών - που υπάρχουν στις οικονομικές καταστάσεις των εταιρειών. Επισημάνθηκε δε ότι η δεσπόζουσα επιχείρηση (σ.σ.: η ΔΕΗ, που έλαμψε ξανά διά της απουσίας της) διαφυλάσσει ότι δεν υπάρχει αθέμιτος ανταγωνισμός, προσθέτοντας ότι τελείωσαν οι φθηνές λύσεις...

Ο εκπρόσωπος των προμηθευτών μίλησε για ενδεχόμενες «εκπλήξεις» από τη διερεύνηση του τρόπου που χρησιμοποιήθηκαν αυτά τα υπερκέρδη - αν υπάρχουν. Ζήτησε επιδοτήσεις, χρηματοοικονομικές διευκολύνσεις και ισοδύναμη πρόσβαση σε όλους τους ενεργειακούς πόρους αντί μόνο «αστυνομικών μέτρων».

Κοινός τόπος υπήρξε και η καλή λειτουργία του target model και της σύζευξης της ελληνικής με τις γειτονικές αγορές ηλεκτρισμού, παράγοντας ένα νέο επιχείρημα: η Ελλάδα, με τη «φρέσκια» αγορά της, κατάφερε να είναι φθηνότερη από την (ακριβή) και με ωριμότερη αγορά Ιταλία! Ο εκπρόσωπος της Elpedison σημείωσε «κινούμαστε παρέα με τις άλλες ευρωπαϊκές αγορές. Ποια χειραγώγηση;». Μίλησε για βιαστική μετάβαση, αφού οι ΑΠΕ είναι μη αξιόπιστες για να στηριχθεί το σύστημα, ενώ ζήτησε επανεξέταση των φωτοβολταϊκών και κατέληξε ότι η αγορά προσπαθεί να βγάλει τα έξοδά της τις ώρες απουσίας των ΑΠΕ... Από πλευράς Ομίλου Μυτιληναίου αναλύθηκαν «μύθοι και πραγματικότητες», με βασικό στοιχείο τη θέση της ελληνικής στην κοινή ευρωπαϊκή αγορά και τη σύγκριση μεταξύ αγορών κρατών-μελών, όπου υπάρχει ισότιμος ανταγωνισμός κ.ά.

Καμία άμεση παρέμβαση

Όσο για άμεσες, έκτακτες, λόγω κρίσης, ρυθμιστικές και άλλες παρεμβάσεις στην εγχώρια αγορά ο υπουργός κατέστησε σαφές ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν αν δεν ληφθούν αποφάσεις σε επίπεδο Ε.Ε.

Παρέπεμψε στις προτάσεις της κυβέρνησης στην Ε.Ε. για ρυθμίσεις σε ευρωπαϊκό κεντρικό επίπεδο σχετικά με μείωση των τιμών αερίου και δημιουργία κεντρικού ταμείου ώστε να χρηματοδοτηθούν η στήριξη σε νοικοκυριά-επιχειρήσεις αλλά και οι ταχύτερες επενδύσεις σε ΑΠΕ και η απεξάρτηση από το φυσικό αέριο, ιδίως της Ρωσίας... Ξεκαθάρισε ότι όλα τα μέτρα της εργαλειοθήκης της Κομισιόν κοστίζουν, καθώς και ότι δεν μπορούμε να δημιουργήσουμε μέτρα διαφορετικά από τις αγορές με τις οποίες είμαστε συζευγμένοι δημιουργώντας «διάφορες ανισοκατανομές και ασυνέχειες».

«Η ύπαρξη διμερών συμβολαίων εξαρτάται από την αγορά, όχι από την κυβέρνηση» σημείωσε, ενώ για μεταρρυθμίσεις παρέπεμψε στο ολοκληρωμένο -προ κρίσης- πλάνο αναμόρφωσης της χονδρεμπορικής αγοράς (market reform plan) που θα κατατεθεί στην Κομισιόν.

Εμμονές

Ενέμεινε δε στο σχέδιο της βίαιης απολιγνιτοποίησης το 2028, αποφεύγοντας το 2023 της ΔΕΗ, λέγοντας πάντως ότι «όλα αυτά θα τα δούμε μετά την ολοκλήρωση του πολέμου». Υποστήριξε πως ακόμα και σήμερα οι λιγνιτικές μονάδες δεν είναι συμφερότερες, άρα εκ των πραγμάτων «θα ακολουθήσουν την τύχη τους», γιατί θα είναι μη ανταγωνιστικές, άρα ζημιογόνες, σε αντίθεση με τις πιο... ευέλικτες του αερίου, για να καταλήξει ότι είναι οι κανόνες της αγοράς και οι ζημιές που οδηγούν, τελικά, στην απόσυρσή τους. Ανέφερε ωστόσο ότι εξετάζονται όλα τα σενάρια.

Η άλλη... λύση της κυβέρνησης είναι η επέκταση διμερούς συμβολαίου για εισαγωγή ρεύματος από πυρηνικά της Βουλγαρίας, πέραν των έξι-επτά ετών, ένα συμβόλαιο που θα μπορούσε να εξυπηρετείται από έναν νέο πυρηνικό σταθμό στη γειτονική χώρα, «ώστε να πετύχουμε πιο ανταγωνιστικές τιμές και φυσικά από ένα εργοστάσιο μηδενικών εκπομπών»...

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL