Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
11.8°C17.0°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
10.3°C14.5°C
1 BF 62%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.4°C
1 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.8°C12.7°C
3 BF 87%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
10 °C
10.1°C11.3°C
1 BF 66%
Κομισιόν / Βαφτίζουν «πράσινα» τα πυρηνικά και το ορυκτό αέριο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κομισιόν / Βαφτίζουν «πράσινα» τα πυρηνικά και το ορυκτό αέριο

ΔΕΗ

Έντονες αντιδράσεις πυροδότησε στην Ευρώπη η πρόβλεψη της Κομισιόν να συμπεριληφθούν στο σχέδιο Οδηγίας για τη Βιώσιμη Χρηματοδότηση και Ταξινομία της Ε.Ε., ως φιλικές προς το περιβάλλον, επενδύσεις που αφορούν σε φυσικό αέριο και πυρηνική ενέργεια.

Στην εκπνοή της αλλαγής του χρόνου, η Επιτροπή προώθησε στα 27 κράτη - μέλη και στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Ευρωβουλής το σχέδιο νομοθετικής πράξης για την ταξινόμηση της Ε.Ε., που στην ουσία ανοίγει τον δρόμο για επενδύσεις και σε πυρηνικούς σταθμούς.

Η Κομισιόν υποστηρίζει ότι η “ταξινομία” θα επιτρέψει στα κράτη - μέλη να προχωρήσουν προς την κλιματική ουδετερότητα από διαφορετικές θέσεις, δεδομένου ότι έχουν και διαφοροποιημένα ενεργειακά μείγματα, και σε αυτό το πλαίσιο θεωρεί ότι υπάρχει ένας ρόλος για το φυσικό αέριο και τα πυρηνικά, ως μέσα για τη διευκόλυνση της ενεργειακής μετάβασης...

Την Πρωτοχρονιά, η Επιτροπή έδωσε στις ομάδες των εμπειρογνωμόνων των κρατών - μελών προθεσμία μόλις οκτώ εργασίμων ημερών (έως 12 Ιανουαρίου) για να τοποθετηθούν στο σχέδιο, με στόχο να “περάσει” εντός του μήνα.

Αντιδράσεις

Σφοδρή και άμεση ήταν η αντίδραση της Αυστρίας, που διά της υπουργού για το κλίμα L. Gewessler διεμήνυσε ότι θα φτάσει μέχρι και σε μήνυση εφόσον προχωρήσει το σχέδιο αυτό. Χαρακτήρισε την κίνηση “κρυφή επιχείρηση” και σημείωσε ότι, για την Αυστρία, ούτε η πυρηνική ενέργεια ούτε το φυσικό αέριο πρέπει να συμπεριληφθούν στην ταξινόμηση. Εάν αυτά τα σχέδια υλοποιηθούν με αυτό τον τρόπο, θα προχωρήσουμε σε μήνυση, πρόσθεσε και επισήμανε ότι η πυρηνική ενέργεια είναι επικίνδυνη και δεν είναι λύση στον αγώνα κατά της κλιματικής κρίσης.

Με τις θέσεις αυτές φαίνεται πως συμφωνούν και οι Σοσιαλδημοκράτες στη Γερμανία θεωρώντας ότι η πυρηνική ενέργεια δεν είναι βιώσιμη και σε καμία περίπτωση δεν έχει νόημα από οικονομικής πλευρά και, ζητώντας να αποτραπεί από τη χώρα τους η προώθηση της τεχνολογίας αυτής σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Θέμα ανοίγει και στην Ιταλία με τον Μ. Σαλβίνι, ηγέτη της Λέγκα, να μιλά για την πιθανότητα να ανεγερθούν πυρηνικά εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής, ενώ άλλες παρατάξεις απορρίπτουν ρητώς την πυρηνική ενέργεια.

Σημειώνεται ότι τουλάχιστον 12 κράτη - μέλη, με συντονιστή τη Γαλλία, πίεζαν έντονα για την ένταξη της πυρηνικής ενέργειας στην ταξινόμηση της Ε.Ε. με το επιχείρημα ότι εργοστάσια που βασίζονται στην καύση φυσικού αερίου, ως καθαρότερα από εκείνα που καίνε λιγνίτη ή άλλα είδη άνθρακα, θα βοηθούσαν τις ευρωπαϊκές οικονομίες να μπουν στον δρόμο προς ένα πιο βιώσιμο μέλλον, όπως και η πυρηνική ενέργεια, καθώς δεν εκπέμπονται αέρια που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και την υπερθέρμανση... Στον αντίποδα, 6 χώρες τάσσονται ανοιχτά κατά των πυρηνικών, με αιχμή τους κινδύνους, τα πυρηνικά απόβλητα αλλά και τα υψηλά κόστη, ενώ πολέμιοι είναι οι περιβαλλοντικές οργανώσεις και πολλές ΜΚΟ.

Η κυβέρνηση Ν.Δ. έχει ταχθεί υπέρ του φυσικού αερίου μαζί με άλλα 8 κράτη - μέλη, ενώ ο Κ. Μητσοτάκης, αν και δεν αφορά την Ελλάδα, έχει συνταχθεί με την άποψη ότι η πυρηνική ενέργεια πρέπει να συμπεριληφθεί στην ευρωπαϊκή ταξινόμηση.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL