Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
9.6°C16.5°C
1 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
9.2°C14.0°C
1 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
11.0°C13.2°C
2 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.8°C12.7°C
3 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
7 °C
6.9°C10.1°C
0 BF 100%
Κομισιόν / Οι κίτρινες κάρτες στην Ελλάδα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κομισιόν / Οι κίτρινες κάρτες στην Ελλάδα

ΚΟΜΙΣΙΟΝ

Πάγο στην κυβέρνηση της Ν.Δ. βάζει η Κομισιόν εξαιτίας του υψηλού χρέους της Ελλάδας, ζητώντας να υπάρχει σωστή δημοσιονομική διαχείριση. Συγχρόνως, η Ε.Ε. αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο η Ελλάδα να επιστρέψει σε πρωτογενή πλεονάσματα από το 2023, την ώρα που οι πολίτες περνούν πολύ δύσκολα εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης και η κυβέρνηση δεν λαμβάνει τα κατάλληλα μέτρα.

Μετά την ανάλυση του σχεδίου προϋπολογισμού για το 2022, η Επιτροπή τονίζει πως “δεδομένου του επιπέδου του δημόσιου χρέους της Ελλάδας και των μεγάλων δυσκολιών για την επίτευξη βιωσιμότητας μεσοπρόθεσμα ήδη πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας Covid-19, κατά τη λήψη υποστηρικτικών δημοσιονομικών μέτρων είναι σημαντικό να διατηρηθεί η συνετή δημοσιονομική πολιτική προκειμένου να διασφαλιστούν βιώσιμα δημόσια οικονομικά μεσοπρόθεσμα”.

Επιστροφή στα πλεονάσματα

Κληθείς να σχολιάσει εάν θα ζητηθεί από την Ελλάδα να επανέλθει στο δημοσιονομικό πλεόνασμα 2,5% από το 2023, οπότε θα απενεργοποιηθεί η ρήτρα διαφυγής του Συμφώνου Σταθερότητας, ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Βαλντές Ντομπρόφσκις σημείωσε πως “πρέπει να ληφθεί υπόψη το γενικότερο οικονομικό περιβάλλον”, τονίζοντας ότι στην Ελλάδα, όπως και σε όλες τις χώρες, πρέπει να “διασφαλιστεί η ανάκαμψη”.

Μάλιστα και ο επίτροπος Οικονομικών Πάολο Τζεντιλόνι, αφού παρουσίασε τα στοιχεία σύμφωνα με τα οποία προβλέπεται η ελληνική οικονομία “να αναπτυχθεί σημαντικά” τα επόμενα χρόνια και το έλλειμμα να μειωθεί επίσης, δήλωσε πως είναι “αναγκαίο” το μείγμα από “συνετές και φιλικές προς την ανάπτυξη πολιτικές”. “Αυτό δεν είναι εύκολο” σχολίασε.

Κατάργηση μέτρων στήριξης

Για το ταμείο ανάκαμψης, υπογραμμίζει η Επιτροπή ότι οι επενδύσεις και οι μεταρρυθμίσεις που χρηματοδοτούνται από το πρόγραμμα ανάκαμψης θα συμβάλουν σημαντικά στην πράσινη και ψηφιακή μετάβαση. Τονίζεται δε ότι τα περισσότερα από τα έκτακτα μέτρα στήριξης θα καταργηθούν σταδιακά το 2021 και αυτά που περιλαμβάνονται στο σχέδιο δημοσιονομικού προγράμματος του 2022 αποσκοπούν στην τόνωση της συνολικής ζήτησης και της απασχόλησης, η οποία θα στηρίξει μια βιώσιμη ανάκαμψη χωρίς αποκλεισμούς.

Συγχρόνως χθες έδωσε στη δημοσιότητα η Επιτροπή τη 12η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας για την Ελλάδα, στην οποία διαπιστώνεται “ότι η χώρα έχει σημειώσει περαιτέρω πρόοδο προς την επίτευξη των συμφωνημένων δεσμεύσεων, παρά τις καθυστερήσεις που σημειώθηκαν σε ορισμένους τομείς οι οποίες συνδέονται εν μέρει με τις δύσκολες συνθήκες που δημιούργησαν η πανδημία Covid-19 και οι καταστροφικές δασικές πυρκαγιές του Αυγούστου 2021”.

Ως εκ τούτου, υπογραμμίζεται ότι “η έκθεση θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως βάση για να αποφασίσει το Eurogroup σχετικά με την αποδέσμευση της επόμενης δέσμης μέτρων για το χρέος, συνολικού ύψους 767 εκατ. ευρώ".

Καθυστερήσεις

Παράλληλα, η Επιτροπή καταγράφει καθυστερήσεις στις μεταρρυθμίσεις του χρηματοπιστωτικού τομέα, την εκκαθάριση ληξιπρόθεσμων οφειλών, την υγειονομική περίθαλψη και τις μεταρρυθμίσεις στη Δικαιοσύνη, που απαιτούν προσοχή πριν από τα μέσα του 2022.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL