Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
16.2°C19.3°C
2 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.0°C17.6°C
2 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.4°C16.6°C
3 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.9°C16.8°C
3 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.9°C15.2°C
3 BF 62%
Ποιος τη ζωή μας, ποιος την κυνηγά...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ποιος τη ζωή μας, ποιος την κυνηγά...

Βροχή στην πλατεία Συντάγματος
(EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)

Ξεκινά σήμερα η συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Κομισιόν) με βασικό θέμα τον χρονικό ορίζοντα επαναφοράς του συμφώνου δημοσιονομικής σταθερότητας και πειθαρχίας στις χώρες - μέλη της Ε.Ε.

Η έναρξη της συζήτησης δεν αφορά μόνο τον χρόνο επαναφοράς, αλλά και τα χαρακτηριστικά του συμφώνου, καθώς μεγάλος αριθμός χωρών αντιδρά στην επιστροφή στην πρότερη κατάσταση.

Πολλές χώρες έχουν κάνει τεράστιες έκτακτες δαπάνες για την αντιμετώπιση της πανδημίας που χρηματοδοτήθηκαν με φθηνό δανεισμό λόγω της πολιτικής αρνητικών επιτοκίων της ΕΚΤ. Κατά συνέπεια, το πρόβλημα του δημόσιου χρέους έχει διογκωθεί και μια επαναφορά στην πολιτική των στενών δημοσιονομικών «κορσέδων» θα δημιουργήσει έκρυθμη κατάσταση.

Ήδη ο συνδυασμός του αντιεμβολιαστικού ρεύματος και των αντιπροσφυγικών - ρατσιστικών εκρήξεων οδηγεί πολλές χώρες σε ακροδεξιές εκτροπές. Αν συνυπολογιστεί και το τεράστιο πρόβλημα που δημιουργούν η νέα ενεργειακή κρίση και το κύμα ακρίβειας (ο πληθωρισμός είναι ο υψηλότερος στην Ευρώπη τα τελευταία 13 χρόνια), τότε οι φόβοι για ρευστοποίηση των κυβερνωσών πολιτικών δυνάμεων και η μετατόπιση των ψηφοφόρων σε αντισυστημικές επιλογές δεν είναι υποθετικό σενάριο.

Ήδη, με επιστολή τους, οκτώ χώρες -Σουηδία, Φινλανδία, Λετονία, Δανία, Ολλανδία, Τσεχία, Αυστρία και Σλοβακία- καλούν την Ε.Ε. να δώσει προτεραιότητα στη δημοσιονομική πειθαρχία με στόχο τη μείωση του χρέους. Η Γερμανία αναμένεται να προστεθεί σ’ αυτές μετά τον σχηματισμό κυβέρνησης, ενώ στον διεθνή Τύπο φέρεται να συντάσσεται με την ίδια άποψη η Ισπανία (ω, της εκπλήξεως...).

Για πολλές χώρες η επαναφορά στη σκληρή λιτότητα είναι εργαλείο ανακατανομής μεριδίων αγοράς και ισχύος. Μια ματιά στον συνεχιζόμενο αφελληνισμό, όχι μόνο δημόσιων αλλά και μεγάλων ιδιωτικών επιχειρήσεων, αποδεικνύει του λόγου το αληθές.

Για την Ελλάδα, η επικράτηση της άποψης των «σκληρών» της Ε.Ε. θα είναι καταστροφική και -όπως ήδη έχουμε γράψει- θα πυροδοτήσει πολιτικές εξελίξεις. Τουτέστιν πρόωρες εκλογές...

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL