Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
12.5°C18.1°C
1 BF 68%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
15 °C
11.6°C16.0°C
2 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
12.0°C14.9°C
2 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.8°C14.9°C
2 BF 85%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.3°C14.1°C
2 BF 54%
Ερρίκος Ντυνάν / Από παρ’ ολίγον όπλο του ΕΣΥ, παραμένει Covid-free
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ερρίκος Ντυνάν / Από παρ’ ολίγον όπλο του ΕΣΥ, παραμένει Covid-free

ΝΤΥΝΑΝ

«Ένα στολίδι για το δημόσιο σύστημα Υγείας, το οποίο πέρασε εν μιά νυκτί σε ιδιωτικά συμφέροντα, με χαριστικές τροπολογίες, για να εξυπηρετεί δωρεάν τις ελίτ, τώρα μέσα από τη συνεργασία του Δημοσίου με το Ίδρυμα Ωνάση επανέρχεται στο ΕΣΥ και την υπηρεσία των πολλών»: ο Αλέξης Τσίπρας, ως πρωθυπουργός, ανακοίνωνε στις 6 Μαΐου 2019 τη σημαντική συμφωνία.

Το στολίδι είναι το «Ερρίκος Ντυνάν», το οποίο η τότε κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ωνάση, προσπάθησε εντάξει στο ΕΣΥ με εξαγορά του από την Τράπεζα Πειραιώς στο ποσό των 100 εκατομμυρίων ευρώ.

Από τη δήλωση αυτή μέχρι σήμερα μεσολάβησαν οι νικηφόρες για τη Ν.Δ. εκλογικές αναμετρήσεις και προφανώς κάποιοι έκαναν δεύτερες σκέψεις για το μέλλον τού «Ερρίκος Ντυνάν». Η υλοποίηση των συμφωνηθέντων σχετικά με τη μεταβίβαση του «Ντυνάν» στο Ίδρυμα Ωνάση πάγωσε οριστικά. Όμως, η έκτακτη ανάγκη της πανδημίας έφερε στο προσκήνιο την ανάγκη ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος Υγείας μέσω (και) της επανένταξης του συγκεκριμένου νοσοκομείου στο πλαίσιο της δημόσιας περίθαλψης. Είναι, όμως, ακόμα πιθανό αυτό το σενάριο;

Κλειστές οι πόρτες του υπουργείου

«Το σωματείο μας, παρακολουθώντας τις ανάγκες ενδυνάμωσης και βελτίωσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας, την υποστελέχωση των δημόσιων νοσοκομείων και την ανάγκη αύξησης των κλινών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, επιθυμεί να θέσει και πάλι επί τάπητος το θέμα της επανένταξης του Νοσοκομείου ‘Ερρίκος Ντυνάν’ στο πλαίσιο της δημόσιας περίθαλψης», δηλώνει στην ΑΥΓΗ ο πρόεδρος των εργαζόμενων Γιώργος Υφαντής.

Το σωματείο έχει στείλει τρεις επιστολές, με τις οποίες ζητάει από τη σημερινή ηγεσία του υπουργείου Υγείας να επανέλθει το νοσοκομείο στο πλαίσιο της δημόσιας περίθαλψης και να μην χαριστεί σε ιδιωτικά συμφέροντα. Δεν έχει λάβει μέχρι σήμερα καμία απάντηση.

Ωστόσο, το τελευταίο διάστημα, με τα νοσοκομεία της χώρας να είναι ασφυκτικά γεμάτα, το υπουργείο στέλνει no-Covid ασθενείς στο «Ερρίκος Ντυνάν» προσπαθώντας να αποσυμφορήσει το δημόσιο σύστημα Υγείας.

«Η πολιτεία, γνωρίζοντας ότι το ‘Ερρίκος Ντυνάν’ είναι ένα από τα πλέον σύγχρονα νοσοκομεία στην Ελλάδα, με άρτια εκπαιδευμένο προσωπικό, αναζητά συνδρομή, η οποία σαφώς και δίνεται τη δύσκολη αυτή στιγμή, ενώ είμαστε πεπεισμένοι ότι η πρόσκαιρη αυτή κατάσταση πρέπει να μετατραπεί σε μόνιμη συνεργασία», τονίζει ο κ. Υφαντής. Αναφέρει ότι το νοσοκομείο διαθέτει 38 κλίνες ΜΕΘ, περίπου 400 απλές κλίνες και 1.000 περίπου άτομα προσωπικό.

«Το ‘Ερρίκος Ντυνάν’ μπορεί να αποτελέσει σημαντικό αρωγό και στρατηγικό σύμμαχο του ΕΣΥ, μέσω της επανένταξής του στο πλαίσιο της δημόσιας Υγείας», επαναλαμβάνει ο εκπρόσωπος των εργαζόμενων.

«Δεν θα παρέμβει η κυβέρνηση»

Μπορεί το υπουργείο να μην καταδέχεται να συνομιλήσει με τους εργαζόμενους, αναγκάστηκε όμως να τοποθετηθεί, διά στόματος Κοντοζαμάνη, στις 18 Οκτωβρίου 2019, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του πρώην αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη.

«Η κυβέρνηση δεν θα υλοποιήσει τον σχεδιασμό της προηγούμενης για την εξαγορά του νοσοκομείου ‘Ερρίκος Ντυνάν’ στο Ωνάσειο, αλλά θα αφήσει να εξελιχθεί χωρίς παρεμβάσεις ο διαγωνισμός για την πώληση του νοσοκομείου», είχε επισημάνει στη Βουλή ο υφυπουργός Υγείας. Εγκάλεσε μάλιστα την προηγούμενη κυβέρνηση λέγοντας ότι «κίνησε ουσιαστικά θέμα κρατικοποίησης του ‘Ερρίκος Ντυνάν’».

Αυτό που ξεχνάει, βέβαια, ο «αντικρατιστής» κ. Κοντοζαμάνης είναι ότι, παρά το ιδιωτικοοικονομικό management που είχε, το «Ντυνάν» χρεοκόπησε πλήρως υπό το βάρος της φαύλης και ιδιοτελούς διαχείρισης πολλών χρόνων, έχασε τον δημόσιο και κοινωφελή του χαρακτήρα και κατέληξε έναντι πενιχρού τιμήματος στα χέρια της Τράπεζας Πειραιώς (ανήκει στην θυγατρική της Πειραιώς «ΗΜΙΘΕΑ Μ.Α.») με ευθύνη της κυβέρνησης Σαμαρά - Βενιζέλου.

Το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία και η πρόταση για επίταξη

Από την άλλη, υπενθυμίζει μέσω της ΑΥΓΗΣ ο πρώην υπουργός Υγείας και νυν τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός, «η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κινήθηκε προς την κατεύθυνση της εξυγίανσης του ‘Ερρίκος Ντυνάν’ και της επανένταξής του στο δημόσιο σύστημα Υγείας υπό ειδικό καθεστώς. Δρομολογήθηκε η κάθαρση σε επίπεδο διοίκησης και ο διαχειριστικός έλεγχος και στο ‘Ερρίκος Ντυνάν’ και στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό. Αυτό που δεν ολοκληρώθηκε ήταν η διαπραγμάτευση με την Τράπεζα Πειραιώς για την επαναδημοσιοποίηση του νοσοκομείου».

Η κυβέρνηση της Ν.Δ., αντίθετα, δεν πήρε καμιά πρωτοβουλία προς αυτή την κατεύθυνση. Σύμφωνα με τον Ανδρέα Ξανθό, αυτό συμβαίνει «για λόγους ιδεοληπτικούς, γιατί δεν θέλει τη διεύρυνση του ‘δημόσιου χώρου’ στην Υγεία αλλά την ενίσχυση της αγοράς».

Τώρα όμως, επισημαίνει ο ίδιος, «στην αιχμή της πίεσης στο ΕΣΥ από το τρίτο επιδημικό κύμα, δεν υπάρχουν περιθώρια πολιτικών εμμονών και δεσμεύσεων προς τους κλινικάρχες για εξαίρεση των ιδιωτικών θεραπευτηρίων από τη νοσηλεία περιστατικών Covid. Τώρα είναι η ώρα να αναλάβει ένα μέρος από το βάρος της διαχείρισης της πανδημίας και ο ιδιωτικός τομέας, για να αντέξει το ΕΣΥ, να αποτραπεί το εσωτερικό lockdown και η αποδιοργάνωση της δημόσιας περίθαλψης αλλά και η επαγγελματική εξουθένωση του ανθρώπινου δυναμικού της».

Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, την οποία ο Ανδρέας Ξανθός κατέθεσε δημόσια πριν από μία εβδομάδα, είναι να αξιοποιηθεί άμεσα το «Ερρίκος Ντυνάν», να μετατραπεί σε νοσοκομείο αναφοράς και να ενσωματωθεί στο σύστημα εφημερίας του Λεκανοπεδίου για τη νοσηλεία περιστατικών Covid.

«Αυτό θα είναι ένα αποφασιστικό βήμα απο-ιδιωτικοποίησης του ‘Ερρίκος Ντυνάν’ και έμπρακτης συμβολής του στην αναβαθμισμένη λειτουργία του δημόσιου τομέα Υγείας», καταλήγει ο πρώην υπουργός Υγείας επαναλαμβάνοντας ότι το νοσοκομείο είναι υψηλού επιπέδου ιδιωτική μονάδα Υγείας, «τόσο από άποψη υποδομών και εξοπλισμού όσο και από πλευράς επιστημονικού δυναμικού».

ΝΤΥΝΑΝ

 Η ιστορία αποτυχίας (και) του ιδιωτικού μάνατζμεντ

Επιμένει η Τράπεζα Πειραιώς στην παρελκυστική πολιτική της για τη μη αποδοχή της δεσμευτικής προσφοράς του Ιδρύματος Ωνάση

Το «Ερρίκος Ντυνάν», που έχει παγιωθεί στη συνείδηση του κόσμου ως μηχανισμός ρουσφετολογικής εξυπηρέτησης και κατασπατάλησης δημοσίου χρήματος, αυτή την περίοδο λειτουργεί πολύ κάτω από τις προδιαγραφές του, αλλά πάντα παραμένει σημαντικό «κεφάλαιο», δεδομένων των σύγχρονων υποδομών που διαθέτει.

Αξίζει να κάνουμε μια σύντομη υπενθύμιση της μέχρι σήμερα διαδρομής του: Ιδρύθηκε ως κοινωφελές νοσηλευτικό ίδρυμα, ΝΠΙΔ, το 1992, με τον Νόμο 2082, από τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, με αξιοποίηση κληροδοτημάτων τα οποία εκποιήθηκαν προκειμένου να εκπληρωθεί η κοινωνική αποστολή του ιδρύματος, το οποίο προοριζόταν «να λειτουργήσει ως υψηλής στάθμης και συγχρόνου τεχνολογίας νοσηλευτικό ίδρυμα, με διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια...» (άρθρο 2, Ν. 2082/1992).

Τα εγκαίνιά του έγιναν στις 9 Φεβρουαρίου του 2000 και ξεκίνησε να λειτουργεί τον Οκτώβριο του ίδιου έτους με 1.050 εργαζόμενους.

Ενώ είχε ήδη υπάρξει μια δανειοδότηση από την Alpha Bank με 50 εκατομμύρια ευρώ, το 2006 συνήφθησαν τρεις δανειακές συμβάσεις με τη Μarfin (του Βγενόπουλου), με εγγύηση κτηριακές εγκαταστάσεις 25 στρεμμάτων (αξίας 152,5 εκατ. ευρώ). Τον Νοέμβριο του 2009 ο Βγενόπουλος καταγγέλλει το δάνειο στο ποσό των 87 εκατ. ευρώ, παρά την κανονική εξυπηρέτησή του, και μπλοκάρει τους λογαριασμούς του «Ντυνάν», οδηγώντας το σε ασφυξία. Τον Μάρτιο του 2013 η Τράπεζα Πειραιώς αγοράζει τη Marfin και, λίγους μήνες μετά, και τα δάνεια του «Ντυνάν» από τη Marfin, στο ποσό των 19,5 εκατ. ευρώ.

Ο Ν. 1454 - Άρθρο 18 δεν διαφοροποίησε το άρθρο 4 του Ν.2082, ότι η εποπτεία ασκείται από το υπουργείο Υγείας και περιλαμβάνει μόνον την εκπλήρωση του σκοπού του ιδρύματος: α) τον τρόπο παροχής υπηρεσιών Υγείας και β) τον τρόπο άσκησης του ιατρικού - νοσηλευτικού -  επιστημονικού και εκπαιδευτικού έργου του ιδρύματος, όπως και στις ιδιωτικές κλινικές, των οποίων το προσωπικό δεν μετετάγη.

Η εξεταστική επιτροπή της Βουλής διερεύνησε εάν υπάρχουν ποινικές ευθύνες σε υπουργούς ή πολιτικά πρόσωπα για τη μεταβίβαση περιουσιακών στοιχείων του ΕΕΣ σε ιδιωτικά συμφέροντα. Το πόρισμα καταλόγισε μόνο πολιτικές ευθύνες για την υπονόμευση του ιδρύματος, την υπερχρέωση, τη φθίνουσα πορεία, την απαξίωση, τον αναγκαστικό πλειστηριασμό, την πώληση στην «ΗΜΙΘΕΑ», τη μετατροπή δηλαδή σε ιδιωτική κλινική της Τράπεζας Πειραιώς ενός υπερσύγχρονου κοινωφελούς νοσηλευτικού κοσμήματος υψηλής στάθμης που πρόσφερε ο ΕΕΣ στον μη κερδοσκοπικό τομέα Υγείας της χώρας.

Σε πρόσφατη (29.12.20) ερώτηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης προς τους υπουργούς Υγείας και Οικονομικών, η οποία μένει, δύο μήνες μετά, χωρίς απάντηση, ο ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ. ζητάει στοιχεία για τη σημερινή κατάσταση του «Ερρίκος Ντυνάν», τα χρέη του και τις προθέσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Ενώ έχουν περάσει πάνω από δύο χρόνια από τη συμφωνία για εξαγορά του ιδρύματος, η Τράπεζα Πειραιώς, με την «κάλυψη» της σημερινής κυβέρνησης, συνεχίζει να κωλυσιεργεί (σαν να μην έγινε ποτέ η δεσμευτική προσφορά του Ιδρύματος Ωνάση το 2019) και να καταγράφει ζημιές από τη χρήση, οι οποίες ενδεχομένως να μεταφράζονται και σε απομείωση της αξίας του.

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL