Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
10.2°C16.5°C
1 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
10.3°C12.8°C
3 BF 73%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
13 °C
8.0°C12.7°C
1 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
11.0°C14.1°C
2 BF 77%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
5 °C
4.9°C11.9°C
0 BF 93%
Εργασιακά / Τα statistics του Γιάννη Βρούτση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εργασιακά / Τα statistics του Γιάννη Βρούτση

Η κυβέρνηση ξεκίνησε μέσα στην πανδημία μια (φιλότιμη) προσπάθεια να αλλάξει την πραγματική εικόνα της αγοράς εργασίας αλλοιώνοντας τα στοιχεία της απασχόλησης και τον (πραγματικό) αριθμό των ανέργων. Η προσπάθεια αυτή συνεχίζεται και απογειώνεται τώρα με το πρόγραμμα του ΟΑΕΔ που προβλέπει την επιδότηση 100.000 θέσεων εργασίας, η οποία ωστόσο αφαιρεί τη ρητή υποχρέωση των επιχειρήσεων να μην έχουν πραγματοποιήσει απολύσεις.

"Εργαλείο" η αναστολή σύμβασης

Στα μέσα Σεπτεμβρίου τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ αποκάλυψαν την αλλοίωση των στοιχείων για την απασχόληση που αφορούν το δεύτερο τρίμηνο (Απρίλιος - Ιούνιος). Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, το ποσοστό ανεργίας ανήλθε στο 16,7%, έναντι 16,2% του προηγούμενου τριμήνου και 16,9% του αντίστοιχου τριμήνου του προηγούμενου έτους. Αντιστοίχως είχαμε μείωση της απασχόλησης κατά 0,2% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 2,8% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.

Στα στοιχεία δεν συμπεριλαμβάνονταν οι χιλιάδες αναστολές συμβάσεων, δηλαδή οι εργαζόμενοι που έχουν μπει στον «πάγο» και διαβιούν με την ειδική αποζημίωση των 534 ευρώ τον μήνα.

Η ΕΛΣΤΑΤ ισχυρίστηκε ότι τα άτομα που τίθενται σε αναστολή σύμβασης εξακολουθούν να θεωρούνται απασχολούμενοι εφόσον η διάρκεια της αναστολής είναι μικρότερη από τρεις μήνες ή αν λαμβάνουν περισσότερο από το 50% των αποδοχών τους. Ωστόσο τα στοιχεία επιβεβαίωσαν αλλοίωση του αριθμού εργαζομένων και ανέργων, καθώς, όπως αποδείχθηκε, όσοι μπήκαν σε αναστολή σύμβασης μεταφέρθηκαν στον οικονομικά μη ενεργό πληθυσμό αλλοιώνοντας επίσης την πραγματική εικόνα των εργαζομένων και τον πραγματικό αριθμό των ανέργων.

Απολύσεις τώρα μέσω ΟΑΕΔ

Την περασμένη εβδομάδα, από την 1.9.2020, ξεκίνησε το νέο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ που προβλέπει την επιδότηση επιχειρήσεων για την πρόσληψη 100.000 ανέργων. Το πρόγραμμα, που προκηρύχθηκε νωρίτερα, παρουσιάστηκε από τον υπουργό Εργασίας σε διθυραμβικούς τόνους: "δεν έχει προηγούμενο" σημείωνε ο Γ. Βρούτσης.

Ωστόσο λίγες ημέρες πριν ανοίξει το πρόγραμμα, προκειμένου να προχωρήσουν οι επιχειρήσεις στην κατάθεση αιτήσεων, το υπουργείο Εργασίας με τη συνήθη διαδικασία μιας τροπολογίας (κρυμμένης) στο αθλητικό (!) νομοσχέδιο άλλαξε την αυτονόητη υποχρέωση των επιχειρήσεων που θα ενταχθούν στο νέο πρόγραμμα.

Συγκεκριμένα αφαίρεσε τον βασικότερο όρο που αφορά τη συμμετοχή των επιχειρήσεων σε παρόμοια προγράμματα. Δηλαδή την αυτονόητη -και πάγια- υποχρέωσή τους να μην έχουν προχωρήσει σε απολύσεις το προηγούμενο χρονικό διάστημα.

Στο αμέσως προηγούμενο πρόγραμμα επιδότησης 8.000 νέων θέσεων εργασίας από τον ΟΑΕΔ για νέους 18-29 ετών προβλέπεται η (αυτονόητη) απαγόρευση των επιχειρήσεων (για να ενταχθούν στο πρόγραμμα) να έχουν πραγματοποιήσει απολύσεις το προηγούμενο τρίμηνο.

Δίνει κίνητρα για φθηνότερο προσωπικό

Είναι προφανές ότι με τη συγκεκριμένη παρέμβαση το υπουργείο Εργασίας αλλοιώνει το πρόγραμμα "νέων προσλήψεων", μετατρέπει τις νέες προσλήψεις σε "προηγούμενες απολύσεις", ενώ δίνει κίνητρα στις επιχειρήσεις να αντικαταστήσουν το υπάρχον προσωπικό με φθηνότερο!

Η ρήτρα διατήρησης προσωπικού που αναφέρεται στο συγκεκριμένο πρόγραμμα των 100.000 προσλήψεων αφορά "θέσεις εργασίας" και όχι την οριζόντια απαγόρευση απολύσεων, καθώς ο "τουλάχιστον ίσος αριθμός εργαζομένων" που αναφέρεται στην προκήρυξη ως υποχρέωση των επιχειρήσεων είναι ανοιχτή πρόσκληση (και) στις επιχειρήσεις που προχώρησαν σε απολύσεις όλο το προηγούμενο διάστημα.

Έτσι, πρώτα με τις αναστολές συμβάσεων, τώρα με τα προγράμματα του ΟΑΕΔ, ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης αλλάζει επίπεδο στα γνωστά... greek statistics αλλοιώνοντας σε μεγάλο βαθμό όχι μόνο την εικόνα, αλλά και την πραγματικότητα στην αγορά εργασίας.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL