Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
10.3°C16.5°C
1 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
9.1°C12.6°C
1 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
13 °C
8.0°C12.7°C
1 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
10.4°C14.1°C
3 BF 72%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
6 °C
5.9°C11.2°C
0 BF 93%
Σε "καραντίνα" οι υποσχέσεις της κυβέρνησης για μόνιμες φοροελαφρύνσεις
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σε "καραντίνα" οι υποσχέσεις της κυβέρνησης για μόνιμες φοροελαφρύνσεις

Την εξέλιξη της υγειονομικής κρίσης επικαλείται η κυβέρνηση ως λόγο για τη διαφαινόμενη αναβολή της λήψης μέτρων μόνιμης φορολογικής ελάφρυνσης. Ακόμη επικαλείται, διά στόματος του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, τις δυσκολίες της κατάρτισης του νέου προϋπολογισμού, όπως επίσης και την πρόβλεψη κονδυλίων για μια πιθανή νέα αύξηση των δαπανών προς αντιμετώπιση των παρενεργειών της πανδημίας.

Πιο αναλυτικά, μιλώντας χθες στον ραδιοφωνικό σταθμό Θέμα 104,6, ο Χρήστος Σταϊκούρας προϊδέασε για το μέγεθος και την έκταση της πολιτικής ελαφρύνσεων με τη φράση ότι «ίσως είναι η πιο δύσκολη κατάρτιση προϋπολογισμού την τελευταία δεκαετία». Δήλωσε ωστόσο πως η κυβέρνηση έχει τους πόρους για να αυξήσει το συνολικό πακέτο των 24 δισ. ευρώ προς στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων λόγω της κρίσης του κορωνοϊού.

Πρόσθεσε για το θέμα αυτό «ναι στις αυξήσεις και τη βοήθεια στην κοινωνία, αλλά θέλει προσοχή στα δημοσιονομικά, γιατί αύξηση δαπανών σημαίνει και αύξηση του ελλείμματος» και ανακοίνωσε ότι μέσα στον Σεπτέμβριο θα εκταμιευθούν τα πρώτα κονδύλια από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα SURE, το οποίο εγκρίθηκε για 15 χώρες, με μερίδιο της Ελλάδας 2,7 δισ. ευρώ.

Αναφερόμενος στο ταμείο ανάκαμψης είπε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα υποβάλει το πρόγραμμα τον Οκτώβριο αποσκοπώντας έτσι σε έγκριση μέσα στον ερχόμενο Ιανουάριο για να ξεκινήσει η εκταμίευση πόρων μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2021.

Οι τρεις άξονες της κυβέρνησης

Ερωτηθείς για τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι «θα υπάρξουν προβλέψεις για μειώσεις φόρων, όχι με την έννοια των εξαγγελιών, αλλά με την έννοια των υλοποιήσεων». Σε κάθε περίπτωση, πρόσθεσε, «ίσως είναι η πιο δύσκολη κατάρτιση προϋπολογισμού την τελευταία δεκαετία».

Ως προς την οικονομική πολιτική είπε ότι «εμείς ως χώρα έχουμε επιλέξει να κινηθούμε σε τρεις άξονες:

* Οι μειώσεις φόρων με μόνιμο και παροδικό χαρακτήρα. Μέχρι την αρχή της κρίσης υλοποιήσαμε ό,τι είχαμε υποσχεθεί σε μόνιμες μειώσεις φόρων. Μέσα στην υγειονομική κρίση κάναμε μια σειρά παροδικών μειώσεων φόρων σε καφέ, μεταφορές, προκαταβολή φόρου. Στη Θεσσαλονίκη αυτό που θέλουμε να κάνουμε είναι η χώρα να προχωρήσει σε μόνιμες και παροδικές μειώσεις ανάλογα με την εξέλιξη της υγειονομικής κρίσης.

* Η Πολιτεία πρέπει να έχει πόρους για να στηρίξει εργαζόμενους και επιχειρήσεις, άρα αύξηση δαπανών.

* Χρειαζόμαστε πόρους για να ενισχύσουμε την αποτρεπτική ισχύ των Ενόπλων Δυνάμεων.

Παραμένει η εκτίμηση του 7,9%

Όσον αφορά την πορεία του ΑΕΠ και τα στοιχεία τα οποία δόθηκαν προχθές στη δημοσιότητα από την Ελληνική Στατιστική Αρχή για συρρίκνωση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος σε ποσοστό 15,2% κατά το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι «με τα σημερινά δεδομένα, αλλά και με τις πολύ υψηλές αβεβαιότητες δεν έχουμε λόγους να αλλάξουμε την εκτίμηση που είχαμε κάνει στα τέλη Απριλίου.  Όλοι οι αναλυτές συγκλίνουν ότι δεν πρέπει να γίνει αναθεώρηση από το 7,9% που είπε ο πρωθυπουργός».

Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους: Οριακά χαμηλότερα της πρόβλεψης η ύφεση

Στην πορεία του ΑΕΠ κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2020 αναφέρεται ενημέρωση του Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή. Σύμφωνα με αυτές, είχε προβλέψει ΑΕΠ δεύτερου τριμήνου 42,02 δισ. ευρώ έναντι πραγματοποίησης 41,3 δισ. ευρώ και ύφεση 13,7% έναντι πραγματοποίησης 15,2% που ανακοίνωσε η ΕΛ.ΣΤΑΤ.

Η ανακοίνωση των στοιχείων για το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν του δεύτερου τριμήνου 2020 από την Ελληνική Στατιστική Αρχή «κινήθηκε οριακά χαμηλότερα από τις προβλέψεις που διενήργησε το Γραφείο στις 16 Απριλίου σχετικά με τις επιπτώσεις της πανδημίας Covid-19 στην ελληνική οικονομία" ανέφερε ειδικότερα στην ενημέρωσή του το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή.

Συγκεκριμένα, όπως σημειώνεται, το Γραφείο είχε προβλέψει ΑΕΠ δευτέρου τριμήνου (σε σταθερές τιμές 2010) 42,02 δισ. ευρώ έναντι πραγματοποίησης 41,3 δισ. ευρώ και ύφεση 13,7% έναντι πραγματοποίησης 15,2% που ανακοίνωσε η ΕΛ.ΣΤΑΤ.

Alpha Bank: Καθοριστικό το τρίτο τρίμηνο για το ΑΕΠ - συρρίκνωση υψηλότερη και από αυτήν επί «Αττίλα» το 1974

Το δεύτερο, αλλά κυρίως το τρίτο τρίμηνο είναι ιδιαίτερα σημαντικά από πλευράς συμβολής στο ΑΕΠ, αναφέρεται σε ανάλυση της Alpha Bank που εξηγεί ότι η συρρίκνωση του ΑΕΠ στο δεύτερο τρίμηνο του 2020, ως αποτέλεσμα του lockdown, είναι υψηλότερη ακόμη και σε σχέση με την αντίστοιχη πτώση που κατεγράφη το τρίτο τρίμηνο του 1974 (-12,9%) και συνδεόταν από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο και την επιστράτευση τον Ιούλιο του 1974.

Το δεύτερο και το τρίτο τρίμηνο, σύμφωνα με την Alpha Bank, «θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό το μέγεθος και το τελικό σχήμα της υφεσιακής διαταραχής, μέσω των επιπτώσεων των έκτακτων περιοριστικών μέτρων που εφαρμόστηκαν για να αντιμετωπιστεί η πανδημική κρίση και τα οποία οδήγησαν σε σημαντική πτώση των εισερχόμενων τουριστικών αφίξεων και εισπράξεων.

Ωστόσο σημαντική αντισταθμιστική επίδραση αναμένεται ότι θα έχουν τα εκτενή δημοσιονομικά μέτρα στήριξης της κυβέρνησης, παρά την αβεβαιότητα σχετικά με την πορεία της πανδημίας το φθινόπωρο και την αναμενόμενη επιδείνωση της αγοράς εργασίας που θα λειτουργήσουν επιβαρυντικά».

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL