Τριετές σχέδιο απασχόλησης με τη δημιουργία 300.000 έως 450.000 θέσεων εργασίας, το οποίο στην πλήρη ανάπτυξή του μπορεί να συμβάλει στη μείωση της ανεργίας τουλάχιστον κατά 5 μονάδες (στο 18% από 23% που είναι σήμερα), παρουσίασε στους επικεφαλής των δανειστών η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας Ράνια Αντωνοπούλου.
Το σχέδιο, που σύμφωνα με πληροφορίες έγινε κατ' αρχήν αποδεκτό από τους εκπροσώπους των δανειστών, καθώς οι τελευταίοι συμφώνησαν στην ανάγκη αντιμετώπισης του προβλήματος της ανεργίας, προβλέπει: α) Δημιουργία 100.000-150.000 θέσεων εργασίας ανά έτος για την τριετία 2018-2020 με ταυτόχρονη προώθηση ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης. β) Συζήτηση εναλλακτικών τρόπων χρηματοδότησης του προγράμματος - σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η πρόταση από την ελληνική κυβέρνηση για συμμετοχή της Παγκόσμιας Τράπεζας.
Εδώ θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι η χθεσινή συζήτηση με την αναπληρώτρια υπουργό αφορούσε κατ' αρχήν στον σχεδιασμό του προγράμματος και αναμένεται να επαναληφθεί τις επόμενες ημέρες, ωστόσο το καθαρά οικονομικό - δημοσιονομικό σκέλος της πρότασης δεν τέθηκε στο τραπέζι. Οι δανειστές συμφωνούν ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει την άμεση ενεργοποίηση προγράμματος ανάσχεσης της ανεργίας, καθώς η παρατεταμένη οικονομική κρίση και οι αστοχίες των προηγούμενων προγραμμάτων οδήγησαν όχι μόνο σε εκτόξευση της ανεργίας (28% το 2014), αλλά και σε παροπλισμό μεγάλου μέρους του εργατικού δυναμικού.
Είναι χαρακτηριστικό το στοιχείο που παρουσίασε η πλευρά του υπουργείου Εργασίας, σύμφωνα με το οποίο τουλάχιστον 175.000 άτομα παραμένουν εκτός αγοράς εργασίας για περισσότερο από πέντε χρόνια (!) και δεν προβλέπεται να επανέλθουν αν δεν ενισχυθούν οι δεξιότητές τους.
Επιπλέον, από την πλευρά του υπουργείου επισημάνθηκε η ανάγκη να αποφευχθεί το φαινόμενο της "άνεργης ανάπτυξης", φαινόμενο που έχει παρατηρηθεί και σε άλλες χώρες που επέστρεψαν από την κρίση και την ύφεση σε αναπτυξιακούς ρυθμούς. "Όλοι συμφωνούμε ότι θα έχουμε ρυθμούς ανάπτυξης 2,5% - 3%, το θέμα είναι με ποιες παρεμβάσεις αυτή η ανάπτυξη θα φτάσει σε όσους αδυνατούν να έχουν πρόσβαση στην αγορά εργασίας".
Παρεμβάσεις σε ομάδες - στόχους
Όσον αφορά το καθαρό - τεχνικό κομμάτι της πρότασης του υπουργείου Εργασίας, προβλέπονται:
α) Η δημιουργία 50.000 - 75.000 θέσεων εργασίας τον χρόνο μέσω των νέων προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας.
β) Η δημιουργία άλλων 50.000 - 75.000 θέσεων εργασίας με στόχευση σε ειδικές ομάδες ανέργων όπως είναι νέοι 22 - 29 ετών με πολύ υψηλά προσόντα (προκειμένου να ανασχεθεί το «brain drain») και άνεργοι ηλικίας άνω των 55 ετών που παραμένουν για μεγάλο διάστημα εκτός αγοράς εργασίας.
Σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Εργασίας, η δημιουργία 100.000 - 150.000 θέσεων εργασίας κάθε χρόνο την τριετία 2018 - 2020 μπορεί να διαμορφώσει τις προϋποθέσεις στην αγορά για τη δημιουργία επιπλέον 50.000 θέσεων εργασίας κατ' έτος. Σε μια τέτοια περίπτωση ο στόχος μείωσης της ανεργίας τουλάχιστον κατά 5% έως το τέλος του προγράμματος θεωρείται απόλυτα εφικτός.