Η πολιτική συμφωνία για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών φαίνεται να οδηγεί σε... "ισοπαλία" στο πλέον δύσκολο θέμα των εργασιακών.
Το ΔΝΤ σε επίπεδο τόσο κεντρικής διαπραγμάτευσης όσο και τεχνικών κλιμακίων παραμένει αμετακίνητο ζητώντας διπλασιασμό των ομαδικών απολύσεων από το 5% στο 10%, πλην όμως τα τελευταία 24ωρα η (πολιτική) αποφασιστικότητα να κλείσει η συμφωνία, αν όχι αύριο Δευτέρα, το αργότερο το επόμενο δεκαήμερο, φέρνει πιο κοντά έναν συμβιβασμό.
Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι το θέμα των ομαδικών απολύσεων "παγώνει" μέχρι την έκδοση της απόφασης του ευρωδικαστηρίου όσον αφορά το όργανο που θα εγκρίνει ένα σχετικό αίτημα. Ωστόσο το θέμα της αύξησης του ποσοστού δεν φαίνεται να έχει πλέον σοβαρούς υποστηρικτές σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Αντιθέτως Σοσιαλιστές, Πράσινοι και Αριστεροί δήλωσαν ευθαρσώς την αντίθεσή τους και ταυτόχρονα απευθύνουν έκκληση στο Eurogroup να σεβαστεί το ευρωπαϊκό δίκαιο σε ό,τι αφορά τις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα για την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων.
Η αρχή στην Ευρωβουλή έγινε με τις ομάδες της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και των Πρασίνων, για να ακολουθήσουν και οι Σοσιαλδημοκράτες, με τον Τζ. Πιτέλα να δίνει ιδιαίτερο στίγμα.
Την Παρασκευή οι Σοσιαλιστές απηύθηναν επιστολή - έκκληση προς Γιούνκερ, Ντάισελμπλουμ, Ντράγκι, Μοσκοβισί, Τίσεν σε συνέχεια των επαφών της υπουργού Εργασίας στις Βρυξέλλες και ειδικά της συνάντησης με τον πρόεδρο της ευρωομάδας των Σοσιαλιστών Τζιάνι Πιτέλα για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων στη χώρα.
«Στηρίζουμε σθεναρά το αίτημα της Ελλάδας για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο των εν εξελίξει διαπραγματεύσεως για το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής της χώρας» τονίζουν οι επικεφαλής της ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωκοινοβούλιο σε επιστολή τους που απέστειλαν προς τους Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, Γερούν Ντάισελμπλουμ και Μάριο Ντράγκι.
«Σε αυτή τη δύσκολη περίοδο, όπου περισσότερο από το ένα τρίτο του συνολικού ελληνικού πληθυσμού ζει στα όρια της φτώχειας ή του κοινωνικού αποκλεισμού, εμπιστευόμαστε την αποφασιστικότητα και τη δράση σας -ως εκπροσώπων θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ατόμων αφοσιωμένων σε μια Ένωση της πλήρους απασχόλησης, επαρκούς κοινωνικής προστασίας, κοινωνικής ένταξης και προστασίας της ανθρώπινης υγείας- να διασφαλίσετε ότι οι μεταρρυθμίσεις που εφαρμόζονται στην Ελλάδα στο πλαίσιο του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής θα βοηθήσουν να ξεπεραστεί η φτώχεια» τονίζουν, μεταξύ άλλων, και επισημαίνουν: «Ο κοινωνικός διάλογος και οι συλλογικές διαπραγματεύσεις αποτελούν πραγματικά βασικά εργαλεία για τους εργοδότες και τις συνδικαλιστικές οργανώσεις για την καθιέρωση δίκαιων μισθών και συνθηκών εργασίας. Επιπλέον αυξάνουν την αντοχή των κρατών - μελών σε περιόδους οικονομικής κρίσης. Πριν από την κρίση η Ελλάδα είχε ένα συνολικό σύστημα συλλογικών διαπραγματεύσεων με ισχυρή διαπραγμάτευση με πολλαπλούς εργοδότες και μια σχετικά υψηλή διαπραγματευτική κάλυψη.
Σε εθνικό επίπεδο οι εργοδότες και τα συνδικάτα διαπραγματεύονταν ένα συλλογικό πλαίσιο συμφωνίας που καθόριζε τις ελάχιστες συνθήκες εργασίας, συμπεριλαμβανομένου και του επιπέδου του κατώτερου εθνικού μισθού. Σε αυτή τη βάση οι συλλογικές συμφωνίες μπορούσαν να ολοκληρωθούν τόσο σε εθνικό όσο και σε τοπικό επίπεδο για συγκεκριμένους κλάδους ή επαγγελματικές ομάδες».