Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.4°C24.0°C
4 BF 44%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
23 °C
20.6°C24.9°C
3 BF 46%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.3°C26.5°C
4 BF 42%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
20 °C
19.8°C23.8°C
4 BF 72%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
23 °C
20.7°C22.9°C
4 BF 43%
Πανεπιστήμια / Τα απαξιώνουν για χάρη των ιδιωτών - Έκοψαν το 70% των πόρων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πανεπιστήμια / Τα απαξιώνουν για χάρη των ιδιωτών - Έκοψαν το 70% των πόρων

134490216908652.jpg

Η επιχείρηση ιδιωτικοποίησης της δημόσιας Παιδείας είναι στις προτεραιότητες της κυβέρνησης, όπως φαίνεται από τη συζήτηση που έχει ανοίξει για τα μη κρατικά πανεπιστήμια. Σε αυτό το πλαίσιο, τα δημόσια ιδρύματα είναι τα θύματα μιας συστηματικής απαξίωσης και συρρίκνωσης, που μόνο στόχο έχει να αναδειχθεί ως… Μεσσίας ο ιδιωτικός τομέας. Σημειώνεται ότι την ίδια συνταγή ακολουθεί η κυβέρνηση και με την Υγεία.

Τα στοιχεία που μεταφέρει ο πρώην πρύτανης του ΑΠΘ και περιφερειακός σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας Γιάννης Μυλόπουλος είναι διαφωτιστικά. Σε άρθρο του στο parallaximag με τίτλο «Ιδιωτικά “πανεπιστήμια”: Το τέλος της δημόσιας και δωρεάν ανώτατης εκπαίδευσης», αλλά και όπως μετέφερε τη Δευτέρα από τη συχνότητα του ρ/σ 105,5 Στο Κόκκινο η κρατική επιχορήγηση για τη λειτουργία του συνόλου των πανεπιστημίων της χώρας σήμερα είναι στα 116 εκατ. ευρώ. Το 2010 το ποσό έφτανε τα 380 εκατ. ευρώ, δηλαδή ήταν 3,5 φορές περισσότερα. Η μείωση είναι στα 264 εκατ. ευρώ και ποσοστιαία σχεδόν φτάνει το 70% (-69,47%). Μάλιστα, όπως μεταφέρει στην ΑΥΓΗ ο Γιάννης Μυλόπουλος, σύμφωνα με όσα έχουν διαρρεύσει, το νομοσχέδιο της κυβέρνησης υπόσχεται να αυξηθεί η επιχορήγηση κατά 11 εκατ. ευρώ, ποσό που δεν καλύπτει ούτε στο ελάχιστο αυτά που χάθηκαν τα τελευταία χρόνια...

Παράλληλα, σύμφωνα με τη Eurostat, στην Ελλάδα αντιστοιχούν 2.300 ευρώ σε κάθε φοιτητή, πέντε φορές λιγότερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο που είναι στα 11.500 ευρώ. Αντί του 9,6% του ετήσιου προϋπολογισμού που πηγαίνει στην Παιδεία στα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια, στην Ελλάδα πηγαίνει μόλις το 7,1% του ετήσιου προϋπολογισμού. Στην Ελλάδα αντιστοιχεί ένας καθηγητής για 47 φοιτητές, ενώ ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι ένας καθηγητής ανά 13 φοιτητές.

Διαφωτιστικά είναι, επίσης, και τα επίσημα στοιχεία του Κέντρου Έρευνας και Εκπαίδευσης στη Δημόσια Υγεία, στην Πολιτική Υγείας και στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΚΕΠΥ). Το 2021 η συνολική δημόσια χρηματοδότηση (κρατικοί και διεθνείς πόροι, συμπεριλαμβάνονται και οι μισθοί του προσωπικού) για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση στην Ελλάδα ανήλθε στα 1,82 δισ. ευρώ, μειωμένη κατά 17,7% σε σχέση με το 2008. Κατά τη 13ετία 2008-2021 η αθροιστική απώλεια της δημόσιας χρηματοδότησης της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην Ελλάδα (σε σύγκριση με τα επίπεδα δημόσιας χρηματοδότησης προ οικονομικής κρίσης το 2008) ανέρχεται σε 6,1 δισ. ευρώ.

Γράφημα

-63,6% για το ΕΜΠ

Τη διαμαρτυρία του για την υποχρηματοδότηση και την υποστελέχωση του ΕΜΠ εκφράζει το Συμβούλιο Διοίκησης του ιδρύματος, δημοσιοποιώντας σχετικά στοιχεία. Το ΕΜΠ υποχρεώθηκε την τελευταία 15ετία να λειτουργεί με προϋπολογισμό μειωμένο κατά 63,6%, καθηγητικό προσωπικό μειωμένο κατά 36% και άλλο προσωπικό μειωμένο κατά 1,6%, τη στιγμή που οι φοιτητές έχουν αυξηθεί κατά 20,7%. Μάλιστα, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το Συμβούλιο Διοίκησης του ιδρύματος, «ο δραματικά συρρικνωμένος προϋπολογισμός οδηγεί αναπόφευκτα σε αδυναμία συντήρησης και εκσυγχρονισμού των εκπαιδευτικών, ερευνητικών και κτηριακών υποδομών του ΕΜΠ, οι οποίες υποβαθμίζονται με ραγδαίο ρυθμό. Το γεγονός αυτό σε συνάρτηση με την εξίσου δραματική αφαίμαξη του προσωπικού όλων των κατηγοριών και βαθμίδων καθιστά προβληματική (αν όχι αδύνατη) την παροχή ποιοτικού εκπαιδευτικού και ερευνητικού έργου, ανάλογου του κύρους και της ιστορίας του ΕΜΠ».

Τα μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης του ΕΜΠ απευθύνουν δραματική έκκληση στα αρμόδια όργανα της Πολιτείας να εγκύψουν άμεσα στο πρόβλημα και να δώσουν γενναίες, πειστικές και χειροπιαστές λύσεις. «Σε διαφορετική [….] το Δημόσιο Πανεπιστήμιο οδηγείται αναπόφευκτα σε μαρασμό και απαξίωση και, εκ των πραγμάτων, η συνταγματική αποστολή του για προσφορά στον Ελληνικό Λαό εκπαιδευτικού και ερευνητικού έργου υψηλού επιπέδου θα παραδοθεί σε άλλες δομές» καταλήγει η ανακοίνωση.

Τα παραπάνω στοιχεία σχολίασε και ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Σωκράτης Φάμελλος. «Η Παιδεία είναι εθνική υπόθεση και κοινωνικό αγαθό και όχι πεδίο κερδοσκοπίας» σημείωσε με νόημα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL