Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.0°C23.5°C
5 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
19.6°C24.2°C
2 BF 48%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.3°C27.0°C
4 BF 41%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
20 °C
18.8°C23.8°C
4 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
23 °C
21.2°C22.9°C
3 BF 49%
Ο δικαιωματισμός στο εδώλιο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο δικαιωματισμός στο εδώλιο

Δικαστήριο
(ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Με ένα αντιδραστικό μήνυμα κατά του «άκρατου δικαιωματισμού» υποδέχεται το 2024 η πρόεδρος του Άρειου Πάγου Ιωάννα Κλάπα, η οποία δείχνει να συντάσσεται με τις υπερσυντηρητικές τάσεις του πολιτικού συστήματος που έχουν ενισχυθεί από τη μέχρι τώρα πολιτική τής κυβέρνησης Μητσοτάκη. «Διανύουμε την εποχή του άκρατου “δικαιωματισμού”, χωρίς να υπολογίζονται οι αντίστοιχες υποχρεώσεις και τα καθήκοντα που οφείλουμε να σεβόμαστε και να εκπληρώνουμε» υποστήριξε χαρακτηριστικά η Ιωάννα Κλάπα στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά της προς το δικαστικό σώμα, χρησιμοποιώντας λεξιλόγιο που συναντάται συχνά στον ακροδεξιό πολιτικό λόγο.

Η Ιωάννα Κλάπα έκανε αναφορές σε μια «εποχή των προκλήσεων», οι οποίες «θέτουν σε αμφισβήτηση τον τρόπο της ζωής μας, τις αξίες και τα ιδανικά που μέχρι πρότινος θεωρούσαμε δεδομένα», ένα έμμεσο, αλλά σαφές μήνυμα για υπεράσπιση των «παραδοσιακών» αξιών, οι οποίες υποτίθεται πως απειλούνται από την αναγνώριση και τον σεβασμό των ανθρώπινων δικαιωμάτων μειοψηφιών ή καταπιεσμένων ομάδων. Μάλιστα, σχολίασε και τα φαινόμενα βίας κάθε είδους που παρατηρούνται τον τελευταίο καιρό, με ιδιαίτερη αναφορά στην ενδοσχολική βία.

Το αντιδραστικό μήνυμα της προέδρου του Άρειου Πάγου δεν έρχεται ως κεραυνός εν αιθρία. Συμπίπτει χρονικά με την πρόθεση της κυβέρνησης για ακόμα μία αντιδραστική και εκτενή αναθεώρηση των ποινικών κωδίκων αλλά και τις αντιδράσεις της Εκκλησίας και άλλων κύκλων για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.

Οι ποινικοί κώδικες αυστηροποιούνται εκ νέου ως προς το ύψος των ποινών, παρά τα επιστημονικά δεδομένα που αποσυνδέουν τις ποινές από την αύξηση της «βαριάς» εγκληματικότητας. Επιπλέον, η φυλάκιση θα είναι πιο εύκολη, η αποφυλάκιση πιο δύσκολη και η ποινική διαδικασία πιο ταχεία και με λιγότερες εγγυήσεις για τους κατηγορούμενους. Παράλληλα, εκτιμάται πως οι νέοι ποινικοί κώδικες θα οδηγήσουν περισσότερους ανήλικους στη φυλακή.

Οι αντιδραστικές φωνές συχνά συνδέουν την εγκληματικότητα των νέων με την υποτιθέμενη αποσάθρωση της «πυρηνικής» οικογένειας και την απουσία προτύπων για τους νέους. Ακόμα και η αντίδραση στο ενδεχόμενο τεκνοθεσίας από ομόφυλα ζευγάρια στηρίζεται στον ισχυρισμό πως με τον τρόπο αυτόν το παιδί στερείται του «δικαιώματος» να μεγαλώσει με τα «σωστά» πρότυπα, δηλαδή με ετερόφυλους γονείς.

Το ίδιο το μήνυμα της Ιωάννας Κλάπα συνδέει άμεσα τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων με μια, υποτίθεται, χαλάρωση ως προς την εκπλήρωση των υποχρεώσεων που έχουμε όλοι μας ως μέλη της κοινωνίας. Οι αντιδραστικοί διανοούμενοι αλλά και η Εκκλησία υποστηρίζουν ως αιτία για την εγκληματικότητα των νέων όχι την παρατεταμένη φτώχεια από τα Μνημόνια και μετά, αλλά την έλλειψη πειθαρχίας εκ μέρους τους.

Συχνά το συντηρητικό έως αντιδραστικό παρελθόν της Ελλάδας προβάλλεται ως μια «χρυσή εποχή» όπου οι νέοι ήταν πειθαρχημένοι, η βία στην κοινωνία λιγότερη και ο σεβασμός στις παραδοσιακές αξίες δεδομένος. Καθόλου τυχαία, οι εποχές αυτές διακρίνονταν επίσης από περιορισμό των δικαιωμάτων και ένταση της καταστολής. Κάτι που σήμερα δεν δείχνει να είναι απλώς αντικείμενο νοσταλγίας κάποιων αντιδραστικών κύκλων αλλά και σχεδιασμός της κυβέρνησης, η οποία δεν είναι φαίνεται να διατίθεται να προβεί σε ουσιαστικές πολιτικές κατά της φτωχοποίησης της κοινωνίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL