Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
15.4°C19.0°C
2 BF 71%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
13.5°C16.2°C
2 BF 81%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
21 °C
18.8°C22.0°C
4 BF 54%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
23 °C
22.5°C22.8°C
1 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
14.9°C15.7°C
0 BF 82%
Ναυάγιο στην Πύλο / Έξι μήνες μετά, καμία δικαιοσύνη τονίζουν Διεθνής Αμνηστία και HRW
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ναυάγιο στην Πύλο / Έξι μήνες μετά, καμία δικαιοσύνη τονίζουν Διεθνής Αμνηστία και HRW

Ναυάγιο Πύλος
(INTIME NEWS/ΠΗΓΗ:FRONTEX)

Έξι μήνες μετά, καμία δικαιοσύνη για το ναυάγιο στην Πύλο, τονίζουν με νέα παρέμβασή τους η Διεθνής Αμνηστία και η Human Rights Watch, τονίζοντας ότι ελάχιστα έγιναν για να διερευνηθούν οι «αξιόπιστες θέσεις για παραλείψεις του Λιμενικού Σώματος/Ελληνικής Ακτοφυλακής που συνέβαλαν στο ναυάγιο και την απώλεια ζωών ανοιχτά της Πύλου».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Χαρακτηρίζεται «πρωταρχικής σημασίας» το να υπάρξει πλήρης απολογισμός του τι συνέβη για να διασφαλιστεί ότι φωτίστηκε η αλήθεια και αποδόθηκε Δικαιοσύνη για τους επιζώντες και τις οικογένειες των θυμάτων, όπως και για αποφυγή αντίστοιχων τραγωδιών στο μέλλον.

«Οι ελληνικές Αρχές θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι οι καταγγελίες σε βάρος αξιωματικών του Λιμενικού Σώματος/Ελληνικής Ακτοφυλακής όπως και κατά άλλων Ελλήνων αξιωματούχων διερευνώνται ενδελεχώς και να ασκήσουν διώξεις σε όλους τους αξιωματούχους για τους οποίους υπάρχουν επαρκή στοιχεία για παράπτωμα», όπως τονίζεται.

Οι δύο διεθνείς οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων προχώρησαν σε συνεντεύξεις με 21 επιζώντες του ναυαγίου, πέντε συγγενείς θυμάτων (τυπικά παραμένουν αγνοούμενοι) αλλά και εκπροσώπους του Λιμενικού Σώματος/Ελληνικής Ακτοφυλακής, της ΕΛΑΣ, άλλων ΜΚΟ, του ΟΗΕ και διεθνών πρακτορείων και οργανώσεων.

Η Τζούντιθ Σάντερλαντ της HRW επανέλαβε ότι «το ναυάγιο της Πύλου φαίνεται να είναι άλλο ένα τραγικό παράδειγμα της επιλογής των ελληνικών Αρχών να μην αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους στη διάσωση ζωών στη θάλασσα» και υπογράμμισε ότι «η πλήρης καταγραφή του τι συνέβη είναι υψίστης σημασίας για τη διασφάλιση της αλήθειας και της δικαιοσύνης για τους επιζώντες και τις οικογένειες των θυμάτων και για την αποφυγή μελλοντικών θανάτων».

Τα στοιχεία και οι μαρτυρίες που συλλέχθηκαν επαβανεβαιώνουν πως το σκάφος του Λιμενικού έδεσε σχοινί στο υπερφορτωμένο αλιευτικό, προσπάθησε να το ρυμουλκήσει και προκάλεσε την ανατροπή του, στέλνοντας στο βυθό περίπου 700 ανθρώπους, άνδρες, γυναίκες και παιδιά. Ταυτόχρονα, ταυτίζονται οι πρακτικές που εφαρμόστηκαν με αυτές των pushback για την βίαια απώθηση αιτούντων άσυλο στα χωρικά ύδατα άλλης χώρας, στη συγκεκριμένη περίπτωση της Ιταλίας.

Η ελληνική Δικαιοσύνη επίσης μοιάζει να συνεπικουρεί την κυβέρνηση Μητσοτάκη στα παραπάνω, καθώς πάνω από τους μισούς επιζώντες περιμένουν ακόμη να καταθέσουν μετά τις αγωγές που έχουν ασκηθεί κατά του ελληνικού κράτους, ενώ οι εννέα Αιγύπτιοι επιζώντες που συνελήφθησαν ως ύποπτοι δεν έχουν δει τις υποθέσεις τους να φτάνουν στις αίθουσες των δικαστηρίων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL