Μία από τις μαζικότερες πορείες των τελευταίων ετών πραγματοποίησαν χθες οι υγειονομικοί της χώρας, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ). Στο πλαίσιο της 48ωρης πανελλαδικής απεργίας, γιατροί, νοσηλευτές, λοιποί υγειονομικοί και πολίτες διαμαρτυρήθηκαν ενάντια στις πολιτικές της κυβέρνησης Μητσοτάκη που απαξιώνουν και διαλύουν το ΕΣΥ οδηγώντας το στην ιδιωτικοποίηση. Η πολυπληθής συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας μετατράπηκε σε ένα τεράστιο ανθρώπινο ποτάμι που πλημμύρισε τους δρόμους της Αθήνας και κατέληξε στη Βουλή.
Δεκατέσσερις άνθρωποι της Υγείας μίλησαν στην ΑΥΓΗ και υπογράμμισαν τους λόγους που έδωσαν το «παρών» στη χθεσινή απεργιακή συγκέντρωση. Ο Β’ αντιπρόεδρος της ΟΕΝΓΕ Κώστας Λιβαδάς τονίζει πως οι «γιατροί απαιτούν αύξηση των μισθών που να αντικατοπτρίζει τις μισθολογικές απώλειές μας και είναι η μόνη προϋπόθεση για να ευοδωθούν οι όποιες προσλήψεις στο ΕΣΥ». «Απαιτούμε μαζικές προσλήψεις που να υπερκαλύπτουν τις αποχωρήσεις και να στελεχωθούν τα τμήματα με τον απαιτούμενο αριθμό γιατρών, ώστε να προσφέρουν ποιοτικές και δωρεάν υπηρεσίες Υγείας. Θέλουμε τη μονιμοποίηση των επικουρικών, να σταματήσουν η υπερεργασία και η υπερεφημέρευση. Απαιτούμε να γίνει σεβαστό το έργο μας και να προστατευθούμε από τις επιθέσεις που δεχόμαστε στους χώρους δουλειάς. Ο αγώνας θα συνεχιστεί» σημείωσε. Ο γ.γ. της ΟΕΝΓΕ Πάνος Παπανικολάου υπογράμμισε ότι τα αιτήματά τους είναι τα απολύτως αναγκαία για να διασωθεί το ΕΣΥ και να ανασχεθεί το μαζικό κύμα παραιτήσεων. «Συναντήσαμε την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και ο πρόεδρός του δήλωσε τη συμπαράστασή του στα αιτήματά μας. Είναι κρίσιμο να διατηρηθεί και να ενισχυθεί το αυτονόητο δικαίωμα του λαού σε δωρεάν, δημόσια, ισότιμη και σύγχρονη περίθαλψη» ανέφερε. Η Δέσποινα Τοσονίδου, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΟΕΝΓΕ, συμπλήρωσε ότι διεκδικούν τα αυτονόητα για γιατρούς και ασθενείς, για να φύγει το ΕΣΥ από το σημείο μηδέν που βρίσκεται σήμερα. Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη επισήμανε ότι οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό διεκδικούν αυτά που πρέπει να έχουν για μία αξιοπρεπή Υγεία. Δηλαδή χρηματοδότηση, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, μισθολόγιο και μονιμοποίηση του επικουρικού προσωπικού.
Πανελλήνιο κατηγορώ στην κυβέρνηση
Το «παρών» στη συγκέντρωση έδωσαν ενώσεις γιατρών από όλη τη χώρα. Η Χάρις Λαμπαδά από την ΕΝΙ Θεσσαλονίκης μετέφερε την αγανάκτηση των γιατρών για τη θλιβερή κατάσταση που επικρατεί στα δημόσια νοσοκομεία όλης της χώρας. Ο Χρήστος Δάβουλος, μέλος Δ.Σ. ΕΝΙ Αχαΐας, μετέφερε τα προβλήματα που προκύπτουν από τις μετακινήσεις. «Γίνονται μετακινήσεις με τον χαρακτήρα των έκτακτων αναγκών στο Νοσοκομείο του Πύργου, αλλά και προς το Αίγιο και τα Ιόνια νησιά. Παραιτούνται γιατροί λόγω μετακινήσεων. Οι ασθενείς είναι τα θύματα της βάρβαρης πολιτικής υποστελέχωσης». Ο πρόεδρος της ΕΝΙΚΥ Λάρισας Νίκος Νταφούλης μίλησε για την ενεργειακή αναβάθμιση που χρειάζεται το Γ.Ν. Λάρισας καθώς είναι πεπαλαιωμένο. Πρόσθεσε ότι χρειάζεται νέα πτέρυγα στο νοσοκομείο και να ανοίξουν όλες οι χειρουργικές αίθουσες. Ο πρόεδρος ΕΝΙ Καρδίτσας Έκτορας Γάζος ενημέρωσε ότι στο Νοσοκομείο Καρδίτσας δεν έχει προκηρυχθεί το 15% των θέσεων που έχει εκκενωθεί τα τελευταία χρόνια, λόγω συνταξιοδοτήσεων, παραιτήσεων ακόμα και θανάτων. «Δεν λειτουργούν πλήρως το Κ.Υ. Μουζακίου, που καταστράφηκε από τον “Ιανό” πριν από τρία χρόνια, και το Κ.Υ. Παλαμά, που τώρα είναι κατεστραμμένο από την πρόσφατη κακοκαιρία “Daniel”. Πρέπει να γίνουν άμεσα αποκαταστάσεις, γιατί τα έχουν ανάγκη οι πλημμυροπαθείς και ο λαός» ανέφερε. Ο Παναγιώτης Χριστοδούλου από την ΕΝΙ Ηπείρου σημείωσε ότι η κυβέρνηση έχει στόχο να κρατήσει τα νοσοκομεία στην καλύτερη ως κέντρα λοιμωδών νοσημάτων και τα φιλέτα να παραδοθούν στον ιδιωτικό τομέα ή να βάλουν και τον ιδιωτικό τομέα στα νοσοκομεία. «Είναι σαν να μας λένε “φύγετε και όσοι έχετε μείνει’’. Η πολιτική της κυβέρνησης δεν έχει καμία σχέση με την επιστήμη, τη δημόσια Υγεία και το κοινωνικό συμφέρον, αλλά με το συμφέρον του κεφαλαίου».
100 κλίνες ΜΕΘ έχουν ανασταλεί
Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος επανέλαβε ότι φέτος δουλεύουν 3.000 λιγότεροι υγειονομικοί σε σχέση με πέρσι, ενώ συμπλήρωσε πως 100 κλίνες ΜΕΘ έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους, επομένως εκτιμά ότι θα δούμε ξανά διασωληνωμένους εκτός. «Χρειάζονται γρήγορες διαδικασίες για προσλήψεις, ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά, μονιμοποίηση των συμβασιούχων, αν θέλουν οι πολίτες να μην κινδυνεύουν στα νοσοκομεία και να μην βάζουν το χέρι στην τσέπη».
Σπουδές και ζωή στο ύψος των αναγκών
Η πρόεδρος του Φοιτητικού Συλλόγου Ιατρικής Αθήνας Μαρίτα Στεργίου υπογράμμισε ότι είναι σε μια σχολή στην οποία βλέπουν τις ελλείψεις τόσο στα εργαστήρια όσο και στην κλινική. «Έρχονται αλλαγές που αφορούν την ίδρυση μη κρατικής Ιατρικής Σχολής στην Αθήνα, μετατρέπουν τους απόφοιτους σε προσωπικούς γιατρούς και κάνουν λόγο για υπερεφημέρευση των νοσοκομείων κάθε μέρα. Όλα αυτά δεν έχουν ως στόχο την αναβάθμιση του ΕΣΥ, αλλά την περαιτέρω εξόντωση των γιατρών με άθλιους όρους εργασίας, χωρίς αύξηση μισθών και πρόσληψη προσωπικού» τονίζει και καταγγέλλει την κυβέρνηση ότι έχει σκοπό οι απόφοιτοι της Ιατρικής να καλύπτουν τα κενά του ΕΣΥ και να διαμορφωθεί μια ελίτ γιατρών που θα έχει εκπαιδευτεί στη λογική του κόστους-οφέλους. «Θέλουμε τις σπουδές και τη ζωή στο ύψος των αναγκών μας» καταλήγει.
ΣΥΡΙΖΑ: Αδιαπραγμάτευτα με τη δημόσια και δωρεάν Υγεία
Η συντονίστρια του Τμήματος Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Ελένη Κεϊμαλή δήλωσε πως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης διαχρονικά πιστεύει και επιμένει αδιαπραγμάτευτα ότι η Υγεία είναι αγαθό δημόσιο και δωρεάν για όλους. «Δεν μας ενδιαφέρει αν έχουν ΑΜΚΑ ή ασφάλεια. Οφείλουμε να είμαστε δίπλα σε όλους και να παρέχουμε με αξιοπρέπεια αυτό που δικαιούται ο καθένας μας. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη κατάφερε αυτό το αγαθό να το εμπορευματοποιήσει. Είμαστε στους αγώνες και θα είμαστε πάντα παρόντες» επισήμανε.
Η Ψυχική Υγεία στο στόχαστρο
Το «παρών» έδωσαν και εκπρόσωποι της Ψυχικής Υγείας, με αφορμή το σχετικό νομοσχέδιο που παρουσιάστηκε πρόσφατα στο Υπουργικό Συμβούλιο. Ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Ελληνικού Κέντρου Ψυχικής Υγιεινής και Ερευνών (ΕΚΕΨΥΕ) Μάριος Αβλαμισόπουλος τόνισε πως δεν έχουν γίνει προσλήψεις μόνιμου προσωπικού από το 2019. «Λειτουργούμε με μπλοκάκια. Ψυχική Υγεία με μπλοκάκια δεν γίνεται, γιατί δεν υπάρχει συνέχεια στη θεραπεία. Έχουμε ζητήσει 41 θέσεις και δεν μας έχουν απαντήσει ποτέ. Με το νέο νομοσχέδιο μας κατακερματίζουν. Μας βάζουν στις ΥΠΕ και δεν ξέρουμε ούτε προϋπολογισμό ούτε τι διοίκηση θα έχουμε». Η Κωνσταντίνα Εικοσιπεντάρχου, εκπρόσωπος εργαζομένων ΕΚΕΨΥΕ, πρόσθεσε πως η κυβέρνηση πρέπει να δει τις πραγματικές ανάγκες στον χώρο της Ψυχικής Υγείας και των εξαρτήσεων. «Όσοι δουλεύουμε στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα ως κοινοτικοί κοινωνικοί ψυχιατρικοί δεν μπορούμε να φροντίσουμε τα πρώτα αιτήματα».