Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.8°C20.7°C
5 BF 50%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
12.0°C15.6°C
4 BF 75%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.0°C18.8°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.4°C21.9°C
5 BF 46%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
16.9°C17.9°C
4 BF 45%
Πολυτεχνείο 1973-2023 / Τα ντοκιμαντέρ και οι επετειακές εκπομπές
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πολυτεχνείο 1973-2023 / Τα ντοκιμαντέρ και οι επετειακές εκπομπές

134234117b.jpg

Πενήντα χρόνια φέτος από την εξέγερση του Πολυτεχνείου εναντίον της Χούντας το 1973 και τα δημόσια κανάλια, η ΕΡΤ και το Κανάλι της Βουλής, μεταδίδουν αφιερώματα και εκπομπές ντοκιμαντέρ για να τιμήσουν την επέτειο. Εξαιρετικές εκπομπές, ντοκουμέντα που γυρίστηκαν λίγα χρόνια μετά τη Μεταπολίτευση, που περιλαμβάνουν ιστορικά πλάνα από το Αρχείο της ΕΡΤ. Πιο συγκεκριμένα:

* «Μίκης και Μουστακί: Είμαστε δυο» (Κανάλι της Βουλής, 9 μ.μ.) Ένα σπάνιο μουσικό ντοκουμέντο καταγράφει μια ξεχωριστή συνάντηση: του εξόριστου Μίκη Θεοδωράκη, που μόλις έχει αφιχθεί στο Παρίσι, με τον Ζωρζ Μουστακί, στον οποίο ο Θεοδωράκης μεταφέρει τραγούδια που έγραψε στα κρατητήρια της ασφάλειας. Τη συνάντηση των δύο το 1970 αποτύπωσε ο σπουδαίος σκηνοθέτης Ροβήρος Μανθούλης σ’ αυτό το σύντομο ασπρόμαυρο ντοκιμαντέρ.

Ο Θεοδωράκης μόλις είχε απελευθερωθεί από τον Ωρωπό, όπου ήταν κρατούμενος,. Αμέσως έφυγε για το Παρίσι, όπου συνάντησε τον Ζωρζ Μουστακί, τον σπουδαίο Γάλλο μουσικό, στον οποίο φαίνεται εδώ να μαθαίνει τα τραγούδια του «Είμαστε δυο» και «Σφαγείο».

* Η δίκη του Πολυτεχνείου (ΕΡΤ2, 10 μ.μ.) Εκπομπή-αφιέρωμα με αφορμή την επέτειο, τότε, των εννέα χρόνων από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, παραγωγής 1982. Η εκπομπή περιλαμβάνει αποσπάσματα από την ιστορική δίκη του Πολυτεχνείου του 1975, που για πρώτη φορά παρουσιαζόταν τότε στην τηλεόραση. Το τηλεοπτικό υλικό για την κάλυψη της δίκης προερχόταν από τη Γενική Γραμματεία Τύπου και Πληροφοριών. Η δίκη για τα αιματηρά γεγονότα του Πολυτεχνείου άρχισε το πρωί της 16ης Οκτωβρίου 1975 στο Πενταμελές Εφετείο Αθηνών στις Φυλακές Κορυδαλλού. Πρόεδρος του δικαστηρίου ήταν ο εφέτης Ιωάννης Κουσουλός. Συνολικά 32 άτομα κάθονταν στις θέσεις των κατηγορουμένων, μεταξύ των οποίων ο Γεώργιος Παπαδόπουλος και ο Δημήτριος Ιωαννίδης για ηθική αυτουργία, στις πίσω σειρές των εδωλίων. Στην εκπομπή περιλαμβάνονται καταθέσεις κατηγορουμένων και μαρτύρων κατηγορίας, καθώς και η απόφαση του δικαστηρίου, που ανακοινώθηκε στις 30 Δεκεμβρίου 1975. Για τη διερεύνηση των ευθυνών του τότε υπουργείου Παιδείας και της στάσης της συγκλήτου των καθηγητών του Πολυτεχνείου σημαντική ήταν η κατάθεση του Παναγιώτη Σιφναίου, πρώην υπουργού Παιδείας και του αρχηγού της Ένωσης Κέντρου-Νέες Δυνάμεις Γεωργίου Μαύρου. Επιμέλεια εκπομπής: Κατερίνα Πατέλη, τηλεοπτική διεύθυνση: Ανδρέας Αντωνιάδης.

* «Αναζητώντας τη χαμένη εικόνα-“Μέρες Πολυτεχνείου”» (ΕΡΤ2, 11 μ.μ.) Από τη σειρά ντοκιμαντέρ σε έρευνα και σκηνοθεσία του Λάκη Παπαστάθη «Αναζητώντας τη χαμένη εικόνα», που παρουσιάζει μια ανθολογία σπάνιου κινηματογραφικού αρχειακού υλικού για σημαντικά ιστορικά γεγονότα της Ελλάδας του 20ού αιώνα, προβάλλεται το επεισόδιο «Μέρες Πολυτεχνείου» (1994). Το ντοκιμαντέρ καταγράφει την τετραήμερη εξέγερση του Πολυτεχνείου με επίκεντρο τη συγκλονιστική νύχτα της 16ης προς 17η Νοεμβρίου 1973, καθώς και την «επόμενη ημέρα» από την εισβολή του τανκς.

* Ένα απότομο ξύπνημα-«Έχε τον νου σου στο παιδί» (ΕΡΤ3, 11 μ.μ.) Νεότερο ντοκιμαντέρ, παραγωγής ΕΡΤ3 2017, το οποίο επικεντρώνει στην αντιστασιακή δράση στη Θεσσαλονίκη. Σε σενάριο-σκηνοθεσία Χρύσας Τζελέπη και Άκη Κερσανίδη και έρευνα Κλέαρχου Τσαουσίδη και Στράτου Κερσανίδη, το ντοκιμαντέρ ξεκινάει από το 1969, όταν η αντιδικτατορική δράση στη Θεσσαλονίκη είναι σε ύφεση. Οι περισσότερες οργανώσεις έχουν εξαρθρωθεί από την Ασφάλεια και οι φυλακές είναι γεμάτες από αγωνιστές. Ώσπου το 1971-1972 μια καινούργια γενιά αναλαμβάνει δράση.

Ξημερώνοντας 17 Νοεμβρίου 1973, γύρω στις 4.30 π.μ., ο ραδιοσταθμός του ελεύθερου πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης έστειλε από το κτήριο της Πολυτεχνικής το τελευταίο αγωνιώδες μήνυμά του: «Δεν θέλουμε να βγούμε πριν ξημερώσει. Δεν θέλουμε να βγούμε όσο είναι σκοτάδι. Ζητάμε από τους στρατιώτες να μην πυροβολούν». Μία ώρα μετά την εισβολή του τανκς στο Πολυτεχνείο της Αθήνας, η εκκένωση που Πολυτεχνείου της Θεσσαλονίκης από τους 2.500 φοιτητές που το είχαν καταλάβει 18 ώρες νωρίτερα είχε τελειώσει αναίμακτα. Όχι όμως δίχως κακοποιήσεις, συλλήψεις, αγωνία και τρόμο. Είχαν προηγηθεί αποχές και διαδηλώσεις μετά τις νόθες φοιτητικές εκλογές τον Οκτώβριο του 1972 και τον Μάρτιο του 1973.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL