Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.1°C25.2°C
2 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
21.9°C25.6°C
3 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
23 °C
22.7°C28.7°C
1 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
25 °C
24.8°C24.8°C
1 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.9°C24.1°C
3 BF 57%
Ναυάγιο στην Πύλο / Στους 79 οι νεκροί, 104 οι διασωθέντες - Το χρονικό της πολύνεκρης τραγωδίας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ναυάγιο στην Πύλο / Στους 79 οι νεκροί, 104 οι διασωθέντες - Το χρονικό της πολύνεκρης τραγωδίας

nauagio-pilos
ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ/INTIME NEWS

Συγκλονισμένη η ελληνική κοινωνία και η διεθνής κοινότητα από την πολύνεκρη τραγωδία και την ανατροπή αλιευτικού σκάφους που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Τετάρτης στα ανοιχτά της Πύλου.

Μέχρι στιγμής έχουν ανασυρθεί νεκροί 79 μετανάστες και πρόσφυγες και 104 έχουν διασωθεί, ωστόσο εκφράζονται φόβοι πως ο αριθμός των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους θα αυξηθεί δραματικά. Αν και δεν έχει επιβεβαιωθεί μέχρι στιγμής ο αριθμός των επιβαινόντων, μαρτυρίες κάνουν λόγο για περίπου 400 - 500 ανθρώπους που επέβαιναν πάνω στο σκάφος, ενώ άλλοι κάνουν λόγο για 700. Επίσης υπάρχουν αναφορές ότι γυναίκες και παιδιά ήταν κλεισμένοι στα αμπάρια του πλοίου. 

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η επιχείρηση διάσωσης με πλωτά και εναέρια μέσα, ενώ ενεργοποιήθηκε το σχέδιο διαχείρισης ανθρώπινων απωλειών. Οι πρώτοι διασωθέντες να μεταφέρθηκαν το μεσημέρι στην Καλαμάτα με θαλαμηγό από  όπου και έλαβαν τις πρώτες βοήθειες.

ναυαγιο-πυλος
ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ/INTIME NEWS

 

Μιλώντας στην ΕΡΤ ο Νικόλαος Αλεξίου, Πλωτάρχης και εκπρόσωπος Τύπου του Λιμενικού Σώματος, ενημέρωσε πως η επιχείρηση διάσωσης θα συνεχιστεί και το βράδυ. 

Σχετικά με τους επιβαίνοντες στο πλοίο, είπε πως το πλοίο ήταν υπερφορτωμένο με τους περισσότερους ανθρώπους να είναι «στοιβαγμένοι στο εξωτερικό κατάστρωμα» ωστόσο δεν μπορεί να δοθεί ακριβής αριθμός με ασφάλεια, παρόλα αυτά είπε πως το νούμερο είναι «πολύ μεγάλο». Ο κ. Αλεξίου, επιβεβαίωσε ακόμη ότι το ναυάγιο σημειώθηκε σε ένα από τα βαθύτερα σημεία της Μεσογείου. 

Σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου Τύπου ο πρωθυπουργός Ιωάννης Σαρμάς, σε επικοινωνία με τις αρμόδιες αρχές, ενημερώνεται διαρκώς για τις συνθήκες και τα αίτια της τραγικής ανατροπής και βύθισης σκάφους σε διεθνή ύδατα της κεντρικής Μεσογείου δυτικά της Ελλάδας, που στοίχισε τη ζωή σε πολυάριθμους επιβαίνοντες. Επίσης, ο κ. Σαρμάς εποπτεύει το συντονισμό των συναρμόδιων υπουργείων στις επιχειρήσεις διάσωσης, υποδοχής και περίθαλψης των ναυαγών, καθώς και περισυλλογής και ταυτοποίησης των θυμάτων.

Προσφυγικό ναυάγιο στην Πύλο
ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ/EUROKINISSI

Στην Καλαμάτα μετέβη η πρόεδρος της Δημοκρατίας, η οποία συμμετείχε σε σύσκεψη στο λιμεναρχείο Καλαμάτιας και στη συνέχεια επισκέφθηκε τους διασωθέντες στο νοσοκομείο.

Αναβλήθηκαν οι προγραμματισμένες ομιλίες Μητσοτάκη στην Πάτρα και Τσίπρα στη Σητεία και επικοινώνησαν με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό. Σύμφωνα με την ΕΡΤ, επικοινωνία με τον κ. Σαρμά είχε και ο Νίκος Ανδρουλάκης. Στην Καλαμάτα μεταβαίνει ο Δημήτρης Κουτσούμπας. Στο σημείο κλιμάκιο της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ.

Συναγερμός στον ΟΗΕ

Τον φόβο του ότι στο πλοίο που ναυάγησε ανοιχτά της Πύλου επέβαιναν τουλάχιστον 400 άτομα εξέφρασε σε ανάρτησή του ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης του ΟΗΕ.

«Είναι αποκαρδιωτικό. Ανασύρθηκαν 41 πτώματα & φόβοι ότι εκατοντάδες άλλοι μπορεί να αγνοούνται σε ναυάγιο στα ανοιχτά της Πύλου στην Ελλάδα» αναφέρει σε ανάρτηση της η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα.

«Τέτοιοι τραγικοί θάνατοι στη θάλασσα μπορούν να αποφευχθούν. Χρειαζόμαστε περισσότερα ασφαλή μονοπάτια για τους ανθρώπους που αναγκάζονται να φύγουν. Δεν πρέπει να αφήνονται με αδύνατες επικίνδυνες για τη ζωή επιλογές», σημειώνει χαρακτηριστικά. Τεράστια οργή και βαθύτατη θλίψη εκφράζει και ο επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας Φιλίπο Γκράντι. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο ίδιος στον λογαριασμό του στο Twitter, «Μόνο θλίψη και θυμό για ακόμα μια θανατηφόρα τραγωδία στη Μεσόγειο Θάλασσα. Είθε τα θύματα να αναπαυθούν εν ειρήνη. Είθε οι επιζώντες να βρουν παρηγοριά και φροντίδα».

πυλος-ναυαγιο

«Να μη ναυαγήσει η ανθρωπιά» παρότρευνε σε ανακοίνωσή του για το τραγικό ναυάγιο ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, τονίζοντας πως πρέπει «να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να μη ζήσουμε άλλη τέτοια τραγωδία». «Οι μετανάστες και οι πρόσφυγες δεν είναι νούμερα στις στατιστικές. Είναι άνθρωποι που χρήζουν σεβασμού, είναι ζωές που μετράνε όπως όλες οι άλλες ζωές. Γι’ αυτό, πρέπει να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο για να μη ζήσουμε άλλη τέτοια τραγωδία. Δεν πρέπει να αφήσουμε να ναυαγήσει η ανθρωπιά μας» τονίζει μεταξύ άλλων. 

«Ο πολιτισμός μας περνάει μια πολύ μεγάλη κρίση» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας λίγα λεπτά αφού ενημερώθηκε και συνομίλησε με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό για την ανείπωτη τραγωδία του ναυαγίου στην Πύλο. Ο ίδιος σχολίασε προβληματισμένος πως «δυστυχώς οι ανθρώπινες ζωές στις μέρες μας δεν έχουν την ίδια αξία για όλους τους ανθρώπους. Έχει να κάνει σε πολύ μεγάλο βαθμό από το χρώμα σου, τη ράτσα σου και την καταγωγή σου. Ο πολιτισμός μας περνάει μια πολύ μεγάλη κρίση».

Το χρονικό της τραγωδίας

ασθενοφόρα και κόσμος στο λιμάνι
ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ/EUROKINISSI

 

Σύμφωνα με το Λιμενικό Σώμα - Ελληνική Ακτοφυλακή, η μεγάλη επιχείρηση έρευνας και διάσωσης στα διεθνή ύδατα σε περιοχή 47 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά της Πύλου ξεκίνησε όταν το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του ΛΣ-ΕΛΛΑΚΤ ενημερώθηκε χτες από τις ιταλικές Αρχές για αλιευτικό σκάφος στο οποίο επιβαίνει μεγάλος αριθμός ατόμων.

Κινητοποιήθηκαν παραπλέοντα πλοία και εναέρια μέσα για να εντοπιστεί, κάτι που αρχικά έγινε από εναέριο μέσο της Frontex το μεσημέρι της Τρίτης. Ακολούθησε εντοπισμός και από δύο παραπλέοντα πλοία. Το αλιευτικό αρχικά δεν ζήτησε την συνδρομή των Αρχών.

Στη συνέχεια σκάφος και ελικόπτερο του ΛΣ-ΕΛΛ.ΑΚΤ. μετέβησαν στην περιοχή και εντόπισαν το αλιευτικό να κινείται με πορεία προς τα βόρεια. Όπως αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση, το αλιευτικό αρνήθηκε παροχή συνδρομής.

Το απόγευμα της Τρίτης ακολούθησε προσέγγιση από φορτηγό πλοίο που φέρεται να προσέφερε τροφοδοσία στο αλιευτικό, από το οποίο δεν ζητήθηκε περαιτέρω συνδρομή. Δεύτερο φορτηγό προσέγγισε το αλιευτικό με την ίδια πρόθεση, αλλά υπήρξε άρνηση τόσο εφοδιασμού όσο και συνδρομής.

Το περιπολικό του ΛΣ-ΕΛΛ.ΑΚΤ. φτάνοντας στο σημείο το βράδυ της Τρίτης επιβεβαίωσε την ύπαρξη μεγάλου αριθμού ατόμων στο κατάστρωμα του αλιευτικού. Οι επιβαίνοντες φέρονται να επέμειναν στην συνέχιση της πορείας τους προς την Ιταλία. Το ελληνικό σκάφος παρέμεινε κοντά στο αλιευτικό.

Τα ξημερώματα της Τετάρτης, ωστόσο, το αλιευτικό αρχικά ανατράπηκε και στη συνέχεια βυθίστηκε. Άμεσα ενημερώθηκαν οι ελληνικές υπηρεσίες έρευνας και διάσωσης, το πολεμικό ναυτικό και η πολεμική αεροπορία και ξεκίνησε η προσπάθεια εντοπισμού και διάσωσης όλων των επιβαινόντων.

Κρήτη: 80 πρόσφυγες στα ανοιχτά των Καλών Λιμένων

Την ίδια στιγμή στο Ηράκλειο μεταφέρθηκαν με λεωφορεία περίπου 80 άνθρωποι που εντοπίστηκαν αργά το βράδυ της Τρίτης στα ανοιχτά των Καλών Λιμένων, οι οποίοι επέβαιναν σε ιστιοφόρο που αντιμετώπιζε μηχανική βλάβη. Αναμέσά τους βρίσκονται γυναίκες και παιδιά που προέρχονται, μεταξύ άλλων, από τη Συρια, το Ιράκ και την Παλαιστίνη και είναι ολοι σε καλή κατάσταση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL