Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.3°C18.0°C
3 BF 66%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
13.6°C16.7°C
1 BF 80%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C18.7°C
1 BF 79%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
15.8°C17.1°C
2 BF 83%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.9°C13.5°C
0 BF 94%
Πετρέλαια Καβάλας / Δεν είμαστε ούτε εγκληματίες, ούτε ψεύτες - Το δίκαιο έγινε πράξη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πετρέλαια Καβάλας / Δεν είμαστε ούτε εγκληματίες, ούτε ψεύτες - Το δίκαιο έγινε πράξη

133253410a.jpg

Μια μεγάλη νίκη για τους εργαζόμενους στα Πετρέλαια Καβάλας αποτελεί η απόφαση του Πρωτοδικείου της πόλης, το οποίο κρίνει νόμιμη την επίσχεση εργασίας των 192 εργαζομένων της εταιρείας, που είναι σε εξέλιξη από την 1η.1.2022. Η εταιρεία Energean, που διαχειρίζεται τα πετρέλαια της Καβάλας, είχε κάνει αγωγή κατά της επίσχεσης ζητώντας να κριθεί παράνομη, ενώ με βάση αυτόν τον ισχυρισμό έχει προχωρήσει σε 185 απολύσεις. Έτσι, με τη δικαστική δικαίωση των εργαζομένων ανοίγει ο δρόμος για να ανακληθούν όλες οι απολύσεις και να επιστρέψουν οι εργαζόμενοι στις θέσεις εργασίας τους.

Η απόφαση του δικαστηρίου έγινε γνωστή στους εργαζόμενους, που βρίσκονται εδώ και 15 μήνες σε επίσχεση εργασίας, τη Μεγάλη Πέμπτη και κρίνει νόμιμη την επίσχεση για λόγους ασφαλείας. Από την πρώτη στιγμή οι εργαζόμενοι στα Πετρέλαια Καβάλας έχουν θέσει ζήτημα μη ασφαλούς λειτουργίας των εγκαταστάσεων εξόρυξης πετρελαίου λόγω της μεγάλης έλλειψης σε εξειδικευμένο προσωπικό.

Σημειώνεται ότι οι απολύσεις έχουν γίνει σε τέσσερις φάσεις και έτσι έχουν ασκηθεί από το σωματείο εργαζομένων τέσσερις διαφορετικές αγωγές κατά των απολύσεων. Οι δύο εξ αυτών έχουν συζητηθεί και το επόμενο διάστημα αναμένεται η δημοσίευση των αποφάσεων.

Αποκαταστάθηκε η δικαιοσύνη

Όπως δηλώνει στην ΑΥΓΗ ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στα Πετρέλαια Καβάλας Μανώλης Κελαϊδάκης, «όλα αυτά που οι εργαζόμενοι έλεγαν εδώ και 15 μήνες επιβεβαιώθηκαν και από την ελληνική Δικαιοσύνη, ενάντια στη μεθόδευση της εταιρείας να μας παρουσιάσει ως εγκληματίες και ψεύτες». «Έπειτα από αυτή την απόφαση αποκαταστάθηκε η δικαιοσύνη και οι εργαζόμενοι δηλώνουμε ότι θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε μέχρι την τελική δικαίωση του αγώνα και την αποκατάσταση της νομιμότητας στην εξόρυξη στην Ελλάδα» συμπληρώνει ο Μ. Κελαϊδάκης.

«Το δίκαιο έγινε πράξη. Το δικαστήριο έκρινε ότι η επίσχεση είναι νόμιμη. Κανείς δεν μπορεί να παραβλέπει τις καταγγελίες των εργαζομένων για την ασφάλεια στους χώρους εργασίας. Το “πάμε κι όπου βγει” δεν θα επιτρέψουμε να ισχύσει στην περίπτωση των πετρελαίων, γιατί διακυβεύεται η ασφάλεια τόσο των εργαζομένων όσο και των κατοίκων της περιοχής και του περιβάλλοντος» τονίζει σε δήλωσή της η δικηγόρος του Σωματείου Εργαζομένων στα Πετρέλαια και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. στην Καβάλα Τάνια Ελευθεριάδου.

Οι εργαζόμενοι επισημαίνουν εδώ και μήνες ότι η διοίκηση της εταιρείας παραβιάζει τη σύμβαση παραχώρησης των εγκαταστάσεων από το Ελληνικό Δημόσιο, η οποία περιγράφει ότι αν σταματήσει με ευθύνη της εταιρείας η λειτουργία των εγκαταστάσεων, τότε εκείνη οφείλει να παραδώσει τα κλειδιά των εγκαταστάσεων στο Ελληνικό Δημόσιο.

Τη δικαίωση των εργαζομένων στα Πετρέλαια Καβάλας χαιρετίζουν με κοινή τους ανακοίνωση δεκάδες σωματεία εργαζομένων του νομού, τα οποία επισημαίνουν ότι «όλο το προηγούμενο διάστημα ήμασταν και θα συνεχίσουμε να είμαστε στο πλευρό των συναδέλφων μας στα Πετρέλαια! Δεκάδες σωματεία και φορείς της πόλης έχουμε ενώσει τις δυνάμεις μας και παλεύουμε ενάντια στην εργοδοτική ασυδοσία, στους εκβιασμούς, στην ακρίβεια και στη φτώχεια».

Μάλιστα, τα σωματεία της Καβάλας τονίζουν ότι «είναι παράδειγμα για εμάς οι συνάδελφοι στα Πετρέλαια, που, ενωμένοι μέσα από το σωματείο τους, δίνουν μια τόσο σκληρή και σημαντική μάχη».

Εκτεθειμένο το ΥΠΕΝ

Όπως σημειώνουν στην ΑΥΓΗ άνθρωποι που γνωρίζουν καλά την υπόθεση των Πετρελαίων Καβάλας, «η Νέα Δημοκρατία γνωρίζει όλα τα δεδομένα, έδωσε ωστόσο εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου στην Energean, με την οποία πήρε δάνειο 100 εκατομμύρια ευρώ, και στη συνέχεια απέλυσε τους εργαζόμενους και λειτουργεί με μη ασφαλείς συνθήκες για το εργοστάσιο και την ευρύτερη περιοχή».

Παράλληλα, η απόφαση του Πρωτοδικείου Καβάλας διαψεύδει και εκθέτει, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του οποίου δεν βρήκαν κατά τους ελέγχους τους κάποιο κενό ασφαλείας στα Πετρέλαια Καβάλας.

Αξίζει να σημειωθεί, τέλος, ότι δεν υπάρχει αντίστοιχη απόφαση ελληνικού δικαστηρίου που να κρίνει νόμιμη επίσχεση εργασίας για λόγους ασφαλείας. Δημιουργείται έτσι ένα θετικό δεδικασμένο και για άλλους εργατικούς αγώνες σε χώρους εργοστασίων κ.α.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL