Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
19.8°C22.9°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.3°C24.2°C
4 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.3°C24.4°C
2 BF 37%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
19 °C
18.3°C21.0°C
5 BF 67%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
21.8°C23.9°C
3 BF 29%
Γεωπονική / Επιτέλους, επαγγελματικά δικαιώματα για τους αποφοίτους
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γεωπονική / Επιτέλους, επαγγελματικά δικαιώματα για τους αποφοίτους

1331826tei_hpeirou-scaled-1.jpg

Οι φοιτητές των γεωπονικών σχολών κατέκτησαν τα επαγγελματικά τους δικαιώματα παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση αποφάσισε με διαδικασίες fast track και στο παρά πέντε της εκλογικής αναμέτρησης να καταθέσει ρύθμιση σε άσχετο νομοσχέδιο για την επίλυση του ζητήματος. Χρειάστηκαν οι πρόσφατες συντονισμένες φοιτητικές κινητοποιήσεις, οι επιστολές διαμαρτυρίας των πανεπιστημίων και η εμβληματική παραίτηση του διδακτικού προσωπικού της Γεωπονικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων προκειμένου να κλείσει επιτέλους μια πληγή που αιμορραγούσε επί τέσσερα ολόκληρα χρόνια. Πρόκειται για τα νέα τμήματα των πανεπιστημίων που προέκυψαν έπειτα από τις συγχωνεύσεις/αναβαθμίσεις των πρώην ΤΕΙ τα έτη 2018 και 2019, τα οποία συγκρότησαν σύγχρονα και πιστοποιημένα προγράμματα πενταετούς φοίτησης, αλλά αφέθηκαν στη τύχη τους. Τα προγράμματα αυτά δεν ήταν «αυθαίρετα», αλλά είχαν την έγκριση της τότε Αρχής Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (νυν ΕΘΑΑΕ), αποδίδοντας μάλιστα τον τίτλο μεταπτυχιακού επιπέδου (integrated master).

Κατάσταση ασύλληπτη για την «Ελλάδα 2.0», τη χώρα της «αριστείας». Φοιτητές και καθηγητές 14 τμημάτων από 7 δημόσια πανεπιστήμια επιδόθηκαν σε έναν ανηλεή αγώνα για τη διεκδίκηση του «αυτονόητου»: να μην απονέμονται πτυχία-φαντάσματα, να μην υπάρχουν τμήματα δημόσιων ΑΕΙ «δύο ταχυτήτων», να εξαλειφθούν οι επαγγελματικές ανισότητες και οι κοινωνικοί αποκλεισμοί που η ίδια η κυβέρνηση έθρεψε στους κόλπους της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Τα παιδιά αυτά διαγωνίστηκαν μέσω των Πανελλαδικών εξετάσεων, πέτυχαν σε γεωπονικές σχολές, σπούδασαν για πέντε ολόκληρα χρόνια και στερούνταν τα επαγγελματικά δικαιώματα που οφείλει να τους παρέχει μια συντεταγμένη Πολιτεία. Ζητούσαν «πολλά» οι απόφοιτοι που διεκδικούσαν να έχουν αυτοδίκαια τα επαγγελματικά δικαιώματα που αντιστοιχούν στον τίτλο σπουδών τους;

Προσπάθεια εξίσωσης με τα κολέγια

Να θυμίσουμε ότι η μόνη «προσπάθεια» μέχρι σήμερα της κυβέρνησης να κλείσει αυτή την εκκρεμότητα ήταν τον Νοέμβριο του 2021, οπότε και επιχείρησε να περάσει «από την πίσω πόρτα» την εξίσωση της επαγγελματικής ισοδυναμίας δημόσιων ΑΕΙ και κολεγίων θέτοντας εκβιαστικά το δίλημμα «εξίσωση πανεπιστημίων και κολλεγίων ή τίποτα». Ήταν τότε που ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σπύρος Λιβανός κατέθεσε εκ του πονηρού στη Βουλή μια τροπολογία-«πακέτο» δύο άρθρων, τα οποία σκοπίμως η κυβέρνηση αρνήθηκε να καταθέσει ξεχωριστά. Το πρώτο αφορούσε την αποκατάσταση της αδικίας δίνοντας τη δυνατότητα άσκησης επαγγέλματος στους απόφοιτους των νέων γεωπονικών τμημάτων. Το δεύτερο αφορούσε την εξίσωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων κολεγίων τριετούς φοίτησης με εκείνα των πενταετούς φοίτησης των δημόσιων πανεπιστημίων. Ωστόσο, ο Σπ. Λιβανός επιχείρησε να αποκρύψει το γεγονός ότι η ρύθμιση εκείνη αφορούσε και τα κολέγια, μέχρι που αυτό έγινε αντιληπτό από τους βουλευτές της αντιπολίτευσης. Η τροπολογία προκάλεσε αντιδράσεις και η κυβέρνηση, αφού την έπιασαν «με τη γίδα στην πλάτη», επέλεξε να αποσύρει ολόκληρη την τροπολογία.

Με το βλέμμα στραμμένο στις κάλπες, η κυβέρνηση αναγκάστηκε πια σε άτακτη φυγή από τις αρχικές της προθέσεις. Όμως η νέα ρύθμιση, που κατατέθηκε άρον-άρον πριν από λίγες ημέρες στη Βουλή, όχι μόνο δεν έλυνε το πρόβλημα, αλλά παρέπεμπε στις καλένδες το αίτημα των φοιτητών: οι σχολές θα έπρεπε να αιτηθούν την αναγνώρισή τους αφού πρώτα γνωμοδοτήσουν αναρμόδιοι με την άσκηση του επαγγέλματος φορείς, χωρίς να υπάρχουν συγκεκριμένες προθεσμίες για την εκπλήρωση του αιτήματος. Νέα εμπόδια και επιπρόσθετη γραφειοκρατία. Οι αγώνες όμως απέδωσαν. Υπό την πολιτική πίεση και τις σφοδρές αντιδράσεις, η κυβέρνηση αποδέχθηκε το αίτημα της ακαδημαϊκής και φοιτητικής κοινότητας καταθέτοντας νέα ρύθμιση, που δίνει επιτέλους λύση στο αδιέξοδο.

Γεωπόνος νοίκιασε άδεια... γεωπόνου

Η ισότιμη αντιμετώπιση όλων των πτυχιούχων όλων των γεωπονικών σχολών ήταν πλέον μονόδρομος. Ενδεικτική είναι η ιστορία που μοιράστηκε στην ΑΥΓΗ της Κυριακής ο καθηγητής Αναστάσιος Τσίνας, κοσμήτορας της Γεωπονικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ο οποίος μαζί με άλλους δώδεκα καθηγητές τού ιδρύματος στάθηκαν εμπράκτως στο πλευρό των φοιτητών τους υποβάλλοντας τις παραιτήσεις τους σε ένδειξη διαμαρτυρίας. «Απόφοιτος του πανεπιστημίου μας, μετά το πέρας των σπουδών του, επέστρεψε στην Καστοριά με την επιθυμία να ανοίξει κατάστημα με γεωργικά φάρμακα. Ξέρετε τι έκανε επειδή δεν του αναγνώριζε το ελληνικό κράτος ότι είναι γεωπόνος; Ενώ αποφοίτησε από τη Σχολή Γεωπονίας, νοίκιασε άδεια γεωπόνου από κάποιον άλλον προκειμένου να ανοίξει το μαγαζί. Εκεί φτάσαμε!» είπε, προσθέτοντας ότι είναι απόλυτα ευχαριστημένος με την ψήφιση της νέας ρύθμισης.

«Αυτή η νίκη είναι 100% των φοιτητών. Η νίκη είναι όλη δική τους. Με τον ωραίο αγώνα τους, με τον λόγο τους, με τα επιχειρήματά τους, τα παιδιά κατάφεραν να κερδίσουν αυτή τη νίκη. Τους αξίζουν θερμά συγχαρητήρια. Εμείς σε αυτόν τον αγώνα είχαμε ρόλο συμπληρωματικό» τονίζει μιλώντας στην ΑΥΓΗ της Κυριακής ο Αν. Τσίνας. Όπως εξηγεί, η νέα ρύθμιση κατονομάζει όλα τα τμήματα, ενώ όλοι οι απόφοιτοι των γεωπονικών τμημάτων όλων των πανεπιστημίων θα μπορούν, χωρίς προσκόμματα και χωρίς αστερίσκους, να εγγράφονται στο Γεωτεχνικό Επιμελητήριο και να απολαμβάνουν τα επαγγελματικά δικαιώματα του γεωπόνου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL