Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
23.8°C26.6°C
3 BF 36%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
20.2°C25.3°C
2 BF 35%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
20 °C
19.4°C22.1°C
3 BF 56%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.5°C24.7°C
5 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
22.3°C23.9°C
1 BF 33%
Εθνική Πινακοθήκη / Κάθειρξη 5 ετών στον δράστη της «κλοπής του αιώνα»
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εθνική Πινακοθήκη / Κάθειρξη 5 ετών στον δράστη της «κλοπής του αιώνα»

ΚΛΟΠΗ ΠΙΚΑΣΣΟ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ
(EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ)

Το Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων επέβαλλε κάθειρξη έξι χρόνων στον 50χρονο ελαιοχρωματιστή  Γιώργο Σαρματζόπουλο, που πριν δύο χρόνια ομολόγησε πως είναι ο δράστης της κλοπής έργων τέχνης αμύθητης αξίας, μεταξύ των οποίων και πίνακας του Πάμπλο Πικάσο, από την Εθνική Πινακοθήκη το 2012.

Ο  50χρονος ελαιοχρωματιστής που ισχυρίστηκε πως έκλεψε τρεις πίνακες από αγάπη στην Τέχνη, για μία δεκαετία παρέμενε ασύλληπτος έχοντας στην κατοχή του τον πίνακα του Πικάσο «Γυναικείο Κεφάλι» αναφορά του ζωγράφου στη μούσα του, Ντόρα Μάαρ, το οποίο δώρισε ο μεγάλος δημιουργός στον ελληνικό λαό, το έργο «Μύλος» του Piet Mondrian του 1905 και ένα σχέδιο που αποδίδεται στον Guglielmo Caccia (Moncalvo) του 17ου αιώνα. Τα δύο πρώτα έργα τα επέστρεψε με την παράδοση του στις ελληνικές αρχές ενώ για το τρίτο υποστήριξε ότι καταστράφηκε.

Το δικαστήριο του αναγνώρισε το ελαφρυντικό της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη και χορήγησε αναστέλλουσα δύναμη στην έφεση με τον όρο ηλεκτρονικής επιτήρησης με «βραχιολάκι» εντός τριών χιλιομέτρων από τον τόπο κατοικίας του.

Ο κατηγορούμενος στην απολογία του ζήτησε συγγνώμη για την πράξη του, δήλωσε την έμπρακτη μεταμέλεια του και σημείωσε ότι είναι φιλότεχνος.

Το γυναικείο κεφάλι του Πικάσο αποτιμήθηκε από την Εθνική Πινακοθήκη περίπου στα 2 εκατομμύρια ευρώ. Σύμφωνα με την αστυνομία, οι πίνακες των Πικάσο, Μοντριάν και Μονκάλβο είχαν βρεθεί στην Κερατέα μέσα σε μία ρεματιά, ενώ πάλι, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο ίδιος κατηγορούμενος είχε υποδείξει στην αστυνομία το σημείο όπου βρίσκονταν οι δύο πίνακες.

Οι μάρτυρες που κατέθεσαν στο δικαστήριο απέκλεισαν το ενδεχόμενο να έκλεψε από αγάπη για την τέχνη τους πίνακες ο 50χρονος, με τον ίδιο να επαναλαμβάνει απολογούμενος όσα έχει ισχυριστεί περί συλλογής που είχε και ήθελε «να την εμπλουτίσει» λόγω «πάθους με την Τέχνη».

Στην κατάθεση της η Διευθύντρια Συλλογών του Μουσείου Ευτυχία Αγαθονίκου ανέφερε πως η αξία του πίνακα που ο Πικάσο δώρισε στον ελληνικό λαό για την αντίσταση του στον φασισμό , είχε αποτιμηθεί στα 2 εκατομμύρια ευρώ, τον πίνακα του Μοντριάν στις 200 χιλιάδες ευρώ και το σχέδιο του Μονκάλβο στα 1000 ευρώ. Κατέθεσε επίσης πως τα έργα υπέστησαν ζημιές που δεν φαίνονται με γυμνό μάτι: “Η μη αναστρέψιμη ζημιά φάνηκε στον έλεγχο. Υπήρξε ζημιά στη συνοχή των χρωμάτων. Πρέπει να είναι σε ειδικές συνθήκες για να μην επέλθει ζημιά, σε αυτά τα έργα» τόνισε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL