Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
11.2°C16.5°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
9.8°C15.2°C
1 BF 59%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
11.6°C14.4°C
1 BF 78%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.8°C12.7°C
3 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
7 °C
6.9°C10.2°C
0 BF 93%
Θάνος Πλεύρης / Σιωπή για το φαγοπότι στο ΙΦΕΤ εν μέσω τρομακτικών ελλείψεων στα φάρμακα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Θάνος Πλεύρης / Σιωπή για το φαγοπότι στο ΙΦΕΤ εν μέσω τρομακτικών ελλείψεων στα φάρμακα

132671418.jpg

Εκκωφαντική είναι η σιωπή του Θάνου Πλεύρη αναφορικά με το σκάνδαλο στο Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ), την ώρα που προσπαθεί να πείσει ότι ενδιαφέρεται για τις τεράστιες ελλείψεις φαρμάκων.

Από την 1η Απριλίου, οι τομεάρχες Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Ανδρέας Ξανθός και Δώρα Αυγέρη έχουν υποβάλει μηνυτήρια αναφορά στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, αλλά η υπόθεση δεν έχει προχωρήσει. Μάλιστα, όπως τονίζει η Δώρα Αυγέρη σε ανάρτησή της, «κάθε μέρα έρχονται και νέες πληροφορίες για το ό,τι η μαφία φαρμακαποθηκών συνεχίζει απτόητη να λειτουργεί παραμάγαζο στο ΙΦΕΤ». Παράλληλα, ο υπουργός Υγείας δεν έχει απαντήσει σε καμία ερώτησή τους.

Γαλάζιοι πολυθεσίτες

Ωστόσο, ο Θάνος Πλεύρης δεν έχει απαντήσει και σε κάτι άλλο, πολύ σημαντικό. Μέλος του Δ.Σ. του ΙΦΕΤ είναι ταυτόχρονα και μέλος Δ.Σ. μια ιδιωτικής φαρμακαποθήκης! «Όχι απλώς ασυμβίβαστο, αλλά καραμπινάτος αθέμιτος ανταγωνισμός!» σχολιάζει η βουλεύτρια της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Μάλιστα, όπως συμπληρώνει, στο μεσοδιάστημα το στέλεχος αυτής της φαρμακαποθήκης, που είναι και μέλος του Δ.Σ. του ΙΦΕΤ, προήχθη σε πρόεδρο του Δ.Σ. της ιδιωτικής φαρμακαποθήκης. Με λίγα λόγια, ο πρόεδρος του Δ.Σ. ιδιωτικής φαρμακαποθήκης είναι και μέλος και του Δ.Σ. της κρατικής φαρμακαποθήκης, δηλαδή του ΙΦΕΤ!

Επειδή, όμως, αυτό δεν είναι αρκετό, σύμφωνα με τη Δ. Αυγέρη, ο ίδιος συμμετέχει και στη νέα Επιτροπή Διαπραγμάτευσης Τιμών Φαρμάκου που όρισε ο Θ. Πλεύρης. Υπενθυμίζεται ότι την ίδια ώρα το ΙΦΕΤ ελέγχεται για παράνομες εξαγωγές, αλλά ο υπουργός Υγείας τοποθετεί μέλος του Ινστιτούτου σε θέση που θα ορίζει τις τιμές φαρμάκων στην Ελλάδα.

Η έκθεση που καίει το ΙΦΕΤ

Κόλαφο αποτελεί η πρόσφατη Έκθεση Εσωτερικού Ελέγχου του ΙΦΕΤ (για την περίοδο Αύγουστος 2021-Ιανουάριος 2022).

Χαρακτηριστικά, στην Έκθεση Εσωτερικού Ελέγχου καταγράφονται:

* Εμπορικές εξαγωγές φαρμάκων κατά παρέκκλιση του σκοπού και του καταστατικού του ΙΦΕΤ αξίας 3.717.764,38 ευρώ.

* Ενδείξεις οικονομικής απάτης ύψους 900.000 ευρώ.

* Απευθείας αναθέσεις ύψους 243.466,70 ευρώ.

* Παραποίηση στοιχείων, σύγκρουση συμφερόντων κ.ά.

Ασπιρίνες τα μέτρα Πλεύρη

Οι τεράστιες ελλείψεις βασικών φαρμάκων -ακόμα και παιδικών- συνεχίζουν να ταλανίζουν φαρμακοποιούς και ασθενείς, ενώ οι ιώσεις βρίσκονται σε έξαρση και συνεχώς παιδιά ανεβάζουν πυρετό. Ο Θ. Πλεύρης ανακοίνωσε κυρώσεις και ανάκληση άδειας σε όσες φαρμακαποθήκες δεν διαθέσουν άμεσα τα φάρμακα που παρουσιάζουν ελλείψεις και έχει απαγορευθεί η εξαγωγή τους. Ωστόσο, για ακόμα μία φορά δεν χτυπάει τη ρίζα του προβλήματος, δηλαδή τις εξαγωγές. Ο υπουργός Υγείας έχει προχωρήσει σε απαγόρευση εξαγωγών σε συγκεκριμένα σκευάσματα, αλλά, όπως φαίνεται από τις ελλείψεις που συνεχίζουν να υπάρχουν, αυτό δεν μοιάζει να είναι αρκετό για να λύσει το πρόβλημα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL