Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
16.5°C21.3°C
3 BF 64%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.6°C19.9°C
3 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
21 °C
19.0°C23.2°C
2 BF 62%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.7°C19.9°C
3 BF 79%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
16.9°C19.9°C
2 BF 64%
Σκάνδαλο υποκλοπών / Πώς προσπαθούν να «θάψουν» τις νέες αποκαλύψεις μέσω του ΕΣΡ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σκάνδαλο υποκλοπών / Πώς προσπαθούν να «θάψουν» τις νέες αποκαλύψεις μέσω του ΕΣΡ

Κάμερα έξω από το ΕΣΡ
(INTIME NEWS/ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΙΑΚΟΣ)

Πρωτοφανή λογοκρισία θεσμοθετεί η κυβέρνηση μέσω του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ) το οποίο έδωσε σε δημόσια διαβούλευση τους Κώδικες Δεοντολογίας. Μάλιστα αν το κείμενο «περάσει» ως έχει τότε κινδυνεύουν να «θαφτούν» και τυχόν νέες αποκαλύψεις για το σκάνδαλο των υποκλοπών.

Συγκεκριμένα, στο άρθρο 28, παράγραφος 1, αναφέρεται ότι «απαγορεύεται η μετάδοση πληροφοριών και εικόνων που έχουν αρμοδίως χαρακτηριστεί απόρρητες, καθώς και όσες αφορούν την εθνική άμυνα, την ακεραιότητα της χώρας και τη δημόσια ασφάλεια». Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση διαρκώς κρύβεται πίσω από το απόρρητο, αρνούμενη να απαντήσει στη Βουλή για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων με πρωταγωνίστρια την ΕΥΠ. Αν λοιπόν κάποιο ραδιοτηλεπτικό μέσο δημοσιεύσει τις λεγόμενες «απόρρητες» πληροφορίες, τότε σύμφωνα με το ΕΣΡ θα παραβιάζει τη νομοθεσία και θα είναι αντιμέτωπο με βαριά πρόστιμα.

Ανησυχία δημιουργεί και η παράγραφος 2 του άρθρου 28, καθώς επισημαίνεται ότι «πληροφορίες και οδηγίες που αφορούν σε φυσικές και τεχνολογικές καταστροφές και άλλες καταστάσεις έκτακτης ανάγκης οφείλουν να μεταδίδονται αφού ληφθούν υπόψη οι υποδείξεις των αρμοδίων κρατικών φορέων, ώστε να αποφεύγεται η σύγχυση και ο πανικός και να επιτυγχάνεται η καλύτερη προστασία του πληθυσμού». Δηλαδή οι δημοσιογράφοι θα υποχρεούνται να μεταδίδουν ειδήσεις που γίνονται μόνο με τις «υποδείξεις» των αρμοδίων κρατικών φορέων. Οι «καταστάσεις έκτακτης ανάγκης» δεν προσδιορίζονται οπότε τα ερωτήματα πληθαίνουν.

Δεν περνά επίσης απαρατήρητο το άρθρο 22, παράγραφος 3, καθώς σημειώνει ότι «η δημοσιογραφική έρευνα δεν πρέπει να υποκαθιστά τις αστυνομικές, ανακριτικές ή άλλες αρμόδιες αρχές».

Το Σχέδιο Κώδικα Δεοντολογίας Οπτικοακουστικών και Ραδιοφωνικών Προγραμμάτων εγκρίθηκε από την Ολομέλεια του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης στις 22 Νοεμβρίου, με τη δημόσια διαβούλευση να διαρκεί έως τις 20 Ιανουαρίου 2023.

Ακολουθεί αναλυτικά το κείμενο που βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL