Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
11.2°C16.5°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
9.8°C15.2°C
1 BF 59%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
11.6°C14.4°C
1 BF 78%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.8°C12.7°C
3 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
7 °C
6.9°C10.2°C
0 BF 93%
Μίνα Γκάγκα / Η κερδοσκοπία των φαρμακευτικών προκαλεί τις ελλείψεις στα φάρμακα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μίνα Γκάγκα / Η κερδοσκοπία των φαρμακευτικών προκαλεί τις ελλείψεις στα φάρμακα

ΓΚΑΓΚΑ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ
ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / INTIME

Ελεύθεροι από ουσιαστικούς ελέγχους και περιορισμούς ενεργούν οι κερδοσκόποι στην φαρμακοβιομηχανία και την εμπορία σκευασμάτων, όπως επιβεβαίωσε εμμέσως πλην σαφώς στην κρατική τηλεόραση η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα.

«Πράγματι παρατηρούνται ελλείψεις σε φάρμακα», είπε η κα Γκάγκα, παραδεχόμενη ευθέως ότι «υπάρχουν διαφορετικών ειδών ελλείψεις. Υπάρχουν φάρμακα που είναι πάρα πολύ φτηνά. Επειδή υπάρχουν άλλα ακριβότερα που κάνει η ίδια η εταιρεία, παύει να παράγει τα πολύ φτηνά που της αφήνουν πολύ μικρό κέρδος. Τέτοιες ελλείψεις έχουμε, σε πολύ φτηνά φάρμακα που όμως είναι απαραίτητα». Αντί ωστόσο να αναφερθεί σε οποιαδήποτε διαδικασία ελέγχου, επιβολής περιορισμών στην κερδοσκοπία των εταιρειών, στοχευμένη προώθηση της παραγωγής γενόσημων κτλ., η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας απέδωσε το πρόβλημα στην... Κίνα. «Η κρίση της πανδημίας, ο κορωνοϊός, έφερε πολλά τέτοια προβλήματα. "Έκλεισε" η Κίνα που παρήγαγε μεγάλο μέρος της πρώτης ύλης. Ήταν πιο δύσκολη η μεταφορά και οι παραδόσεις με τα καράβια. Αυτό έφερε μεγάλες αλλαγές στην αγορά».

Παραδέχθηκε επίσης ότι πρόβλημα «είναι οι παράλληλες εξαγωγές. Κάθε φορά δίνονται συγκεκριμένες οδηγίες και απαγόρευση για παράλληλες εξαγωγές, όταν υπάρχουν ελλείψεις».

Οι αντιδράσεις των τηλεθεατών ήταν ταχύτατες. Όπως μετέφεραν οι δημοσιογράφοι, μητέρα 12χρονου παιδιού με σπάνιο σύνδρομο που χρειάζεται ένα κατά τα άλλα πολύ φτηνό φάρμακο, δεν μπορεί να το βρει κανονικά στα φαρμακεία εδώ και ένα χρόνο, λόγω των ελλείψεων.

Πρόκειται τόσο για χάπια όσο και σιρόπια που «έλειψαν από παιδιά, όπως για νευρομυικά νοσήματα, τον τελευταίο καιρό», επιβεβαίωσε η κα Γκάγκα. «Έχουμε συζητήσει με ΕΟΦ και ΕΦΕΤ. Για ορισμένα από αυτά η έλλειψη είναι παγκόσμια ... για ορισμένα από αυτά προσπαθούμε να παραχθούν στην Ελλάδα, αλλά η όλη διαδικασία είναι αργή, δεν μπορεί να γίνει σε ένα μήνα», παρότι λίγο πριν είχε προσδιορίσει το πρόβλημα στην αρχή της πανδημίας, δηλαδή δύο και πλέον χρόνια πριν.

Μάλιστα, επανέφερε το θέμα της τιμής του φαρμάκου ως μείζονα παράγοντα, δηλαδή πρακτικά την κερδοσκοπία των φαρμακευτικών. «Δεν είναι τα πανάκριβα φάρμακα που μας λείπουν, είναι τα φτηνά. Αυτό είναι το πρόβλημα. Για τα λεμφώματα π.χ. το φάρμακο που λείπει είναι το πιο φτηνό απ' όλα. Δεν είναι τα καινούργια φάρμακα, είναι τα παλιά».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL