Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.8°C20.7°C
2 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.8°C18.0°C
3 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
16.0°C18.8°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.3°C20.8°C
3 BF 52%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.7°C16.3°C
1 BF 53%
ΕΣΗΕΑ / Τι προβλέπει η νέα συλλογική σύμβαση στα δημόσια ΜΜΕ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΕΣΗΕΑ / Τι προβλέπει η νέα συλλογική σύμβαση στα δημόσια ΜΜΕ

Το σήμα της ΕΣΗΕΑ
(INTIME NEWS/ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΑΜΠΟΥΚΟΣ)

Μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις για τα δημόσια ΜΜΕ, επήλθε συμφωνία της ΕΣΗΕΑ με το ελληνικό Δημόσιο για τους δημοσιογράφους που εργάζονται στους φορείς του δημοσίου.

Το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ αποφάσισε, κατά πλειοψηφία, να προχωρήσει στην υπογραφή της ΣΣΕ η οποία υπεγράφη από όλα τα μέρη και θα ενεργοποιηθεί άμεσα και με αναδρομική ισχύ, μόλις κατατεθεί στην αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Εργασίας καθώς έχει  διετή διάρκεια, από την 1 Ιανουαρίου του 2022 έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2023.

Στη συμφωνία προβλέπεται ότι το ετήσιο ύψος των μη μισθολογικών παροχών μπορεί να φθάσει τα 1.635 ευρώ για συγκεκριμένες δαπάνες διαβίωσης. Τα ποσά θα πιστώνονται σε ατομικές προπληρωμένες κάρτες ενώ προβλέπεται ποσό 300 ευρώ το μήνα, για κάθε παιδί, προκείμενου να ενισχυθούν τα νοικοκυριά εκείνα που βαρύνονται με δαπάνες βρεφονηπιακού σταθμού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ωστόσο η ΕΣΗΕΑ τονίζει ότι η διαπραγμάτευση για την βελτίωση της ΚΥΑ με την οποία αμείβονται οι δημοσιογράφοι στο ευρύτερο Δημόσιο απέχει από το να έχει ικανοποιητικά αποτελέσματα, καθώς η κυβέρνηση, έως τώρα, έχει απορρίψει, σχεδόν στο σύνολο τους,  τα δίκαια αιτήματά μας για μισθολογικές αυξήσεις, με την ΕΣΗΕΑ να παραμένει σε θέση μάχης και διεκδικώντας αγωνιστικά, πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς των δημοσιογράφων στα δημόσια ΜΜΕ, που είναι καθηλωμένοι για μια δεκαετία.

Στην Συλλογική Σύμβαση εργασίας για πρώτη φορά ενσωματώνεται πλαίσιο για εκπαιδευτικές άδειες, ενώ σε εναρμόνιση με την νομοθεσία προβλέπεται άδεια πατρότητας 14 ημερών.

Στις μη Μισθολογικές παροχές περιλαμβάνονται:

  1. Πέντε (5) ευρώ ανά ημέρα εργασίας, για έως 22 ημέρες το μήνα σε ατομική προπληρωμένη κάρτα. Δεν περιλαμβάνονται οι ημέρες που ο εργαζόμενος τελεί σε οποιαδήποτε μορφή άδειας. Η παροχή δεν υπόκειται σε φορολογία εισοδήματος (ν.4172/2013).
  2. Τριακόσια (300) ευρώ το χρόνο, σε δύο δόσεις, κατά τις εορτές Χριστουγέννων και Πάσχα, σε ατομική προπληρωμένη κάρτα.  Η παροχή δεν υπόκειται σε φορολογία εισοδήματος (ν.4172/2013).
  3. Διακόσια πενήντα (250) ευρώ, ανά διετία, για την ανανέωση ηλεκτρονικού εξοπλισμού. Εξαιρούνται από αυτή την παροχή, οι αποσπασμένοι και όσοι έχουν άδεια άνευ αποδοχών.
  4. Τριακόσια (300) ευρώ ανά τέκνο εγγεγραμμένο σε βρεφονηπιακό σταθμό, με παραστατικά στο όνομα της εργοδότριας εταιρείας. Το ποσό δικαιούται ο ένας από τους δύο γονείς, σε περίπτωση που συνυπηρετούν.

Η ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ:

Έπειτα από πολύμηνες διαπραγματεύσεις για την βελτίωση των θεσμικών και οικονομικών όρων εργασίας των δημοσιογράφων, που εργάζονται στους φορείς του δημοσίου, επήλθε συμφωνία στα θεσμικά καθώς και στις μη μισθολογικές παροχές με τις οποίες συμπληρώνεται, για πρώτη φορά, η ΣΣΕ με θεσμικούς όρους.
Το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ αποφάσισε, κατά πλειοψηφία, να προχωρήσει στην υπογραφή της ΣΣΕ. Υπεγράφη από όλα τα μέρη και θα ενεργοποιηθεί άμεσα και με αναδρομική ισχύ, μόλις κατατεθεί στην αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Εργασίας.

Το ετήσιο ύψος των μη μισθολογικών παροχών μπορεί να φθάσει τα 1.635 ευρώ για συγκεκριμένες δαπάνες διαβίωσης. Τα ποσά πιστώνονται σε ατομικές προπληρωμένες κάρτες. Προβλέπεται επίσης ποσό 300 ευρώ το μήνα, για κάθε παιδί, προκείμενου να ενισχυθούν τα νοικοκυριά εκείνα που βαρύνονται με δαπάνες βρεφονηπιακού σταθμού.
Η διαπραγμάτευση για την βελτίωση της ΚΥΑ με την οποία αμείβονται οι δημοσιογράφοι στο ευρύτερο Δημόσιο απέχει από το να έχει ικανοποιητικά αποτελέσματα. Η κυβέρνηση, έως τώρα, έχει απορρίψει, σχεδόν στο σύνολο τους,  τα δίκαια αιτήματά μας για μισθολογικές αυξήσεις.

Παραμένουμε, επομένως, σε θέση μάχης και διεκδικούμε αγωνιστικά, πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς των δημοσιογράφων στα δημόσια ΜΜΕ, που είναι καθηλωμένοι για μια δεκαετία. Οι μη μισθολογικές παροχές δίνουν μια ανάσα στους συναδέλφους μας, οι οποίοι βρίσκονται αντιμέτωποι, όπως και ολόκληρη η ελληνική κοινωνία, με τη λαίλαπα της ακρίβειας αλλά δεν μπορούν να αντικαταστήσουν το μισθό. Μόνο να τον συμπληρώσουν. Η ΕΣΗΕΑ, μια  από τις ιστορικότερες επαγγελματικές συνδικαλιστικές ενώσεις της χώρας, αξιώνει για τα μέλη της, λειτουργούς της ενημέρωσης, αξιοπρεπή μισθολογική μεταχείριση.

Αναλυτικά τι νέο περιλαμβάνει η ΣΣΕ

Η ΣΣΕ έχει διετή διάρκεια, από την 1/1/2022 έως τις 31/12/2023. Οι όροι της, επομένως, ισχύουν αναδρομικά από την αρχή του έτους.


Μη Μισθολογικές παροχές

  1. Πέντε (5) ευρώ ανά ημέρα εργασίας, για έως 22 ημέρες το μήνα σε ατομική προπληρωμένη κάρτα. Δεν περιλαμβάνονται οι ημέρες που ο εργαζόμενος τελεί σε οποιαδήποτε μορφή άδειας. Η παροχή δεν υπόκειται σε φορολογία εισοδήματος (ν.4172/2013).
  2. Τριακόσια (300) ευρώ το χρόνο, σε δύο δόσεις, κατά τις εορτές Χριστουγέννων και Πάσχα, σε ατομική προπληρωμένη κάρτα.  Η παροχή δεν υπόκειται σε φορολογία εισοδήματος (ν.4172/2013).
  3. Διακόσια πενήντα (250) ευρώ, ανά διετία, για την ανανέωση ηλεκτρονικού εξοπλισμού. Εξαιρούνται από αυτή την παροχή, οι αποσπασμένοι και όσοι έχουν άδεια άνευ αποδοχών.
  4. Τριακόσια (300) ευρώ ανά τέκνο εγγεγραμμένο σε βρεφονηπιακό σταθμό, με παραστατικά στο όνομα της εργοδότριας εταιρείας. Το ποσό δικαιούται ο ένας από τους δύο γονείς, σε περίπτωση που συνυπηρετούν.

Θεσμικοί όροι

- Επεκτάθηκε το πεδίο εφαρμογής σε κάθε είδους φορέα που ανήκει είτε χρηματοδοτείται από το δημόσιο.

- Βελτιώθηκε η διατύπωση στο άρθρο για τα πνευματικά δικαιώματα. Οι δημοσιογράφοι είναι ιδιοκτήτες των έργων του πνεύματος που παράγουν. Ο εργοδότης έχει αποκλειστική, περιορισμένη άδεια χρήσης, αποκλειστικά για τους σκοπούς της σύμβασης εργασίας. Η πρόβλεψη αυτή είναι κρίσιμη καθώς επίκειται η ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Οδηγίας για το νέο συγγενικό δικαίωμα των εκδοτών Τύπου. Οι δημοσιογραφικές Ενώσεις και ο «Ξενοφώντας», ο Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης και Προστασίας των πνευματικών δικαιωμάτων των δημοσιογράφων, αξιώνουν, πέρα από το πρωτογενές δικαίωμα των δημιουργών/δημοσιογράφων, δίκαιο ποσοστό από τις αμοιβές που θα εισπράττουν οι εκδότες από τις μεγάλες ψηφιακές πλατφόρμες για την αναπαραγωγή ενημερωτικού περιεχομένου στο διαδίκτυο.

- Για πρώτη φορά κατοχυρώνεται η υποχρέωση του εργοδότη να παρέχει τον ενδεδειγμένο εξοπλισμό και να λαμβάνει όλα τα προπαρασκευαστικά μέτρα για την ασφάλεια και την ασφάλιση των δημοσιογράφων που μετέχουν σε δημοσιογραφικές αποστολές σε περιοχές πολεμικών επιχειρήσεων ή περιοχές που δοκιμάζονται από φυσικές καταστροφές/ανθρωπιστικές κρίσεις/επιδημίες. Τα πρωτόκολλά που καταρτίζονται ακολουθούν τις προδιαγραφές της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων. Για τις ίδιες περιπτώσεις ορίζεται αριθμός επιπλέον αδειών ανάλογα με τη διάρκεια της αποστολής.

- Απαλείφεται η παρωχημένη, πλέον, διάκριση μεταξύ εσωτερικών και εξωτερικών συντακτών η οποία επηρέαζε την αμοιβή της υπέρβασης του ωραρίου. Κατά συνέπεια οι ρεπόρτερ και οι ανταποκριτές, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, δικαιούνται πλέον υπερωρίες. Επίσης, στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για την μισθολογική ΚΥΑ επιδιώκουμε την απαλοιφή και της μισθολογικής διαφοροποίησης.

- Ορίζεται σαφώς ότι προΐσταται δημοσιογράφος στις οργανικές μονάδες που έχουν ως κύριο αντικείμενο την παροχή ενημερωτικού έργου.

- Για πρώτη φορά ενσωματώνεται στην ΣΣΕ πλαίσιο για εκπαιδευτικές άδειες.

-  Εναρμονίστηκε με την τρέχουσα νομοθεσία η άδεια πατρότητας και γίνεται 14 ημέρες.

Οι λοιποί όροι για τον σεβασμό και την τήρηση του κώδικα δημοσιογραφικής δεοντολογίας, τις συνδικαλιστικές ελευθερίες και διευκολύνσεις καθώς και τις κάθε τύπου άδειες παραμένουν ως είχαν στην ΣΣΕ του 2019.

Την τελευταία στιγμή το υπουργείο πήρε πίσω την συμφωνημένη πρόβλεψη για κατανομή των δημοσιογράφων ανά Μέσο στο οποίο εργάζονται, στα δημόσια ΜΜΕ που διατηρούν τηλεόραση, ραδιόφωνο και ενημερωτικές ιστοσελίδες, όπως η ΕΡΤ και τα δημοτικά ΜΜΕ της Θεσσαλονίκης. Η επιμονή στη διατήρηση ενιαίων δεξαμενών που καθιστούν τους δημοσιογράφους «παιδιά για όλες τις δουλειές» καθώς και η αθέτηση της συμφωνημένης ρύθμισης για την προστασία των συναδέλφων, ανησυχεί την ΕΣΗΕΑ η οποία θα παρακολουθεί το θέμα στενά ώστε να αποτρέψει τυχόν καταχρηστικές πρακτικές από πλευράς της εργοδοσίας.

Σχετικά με την μισθολογική ΚΥΑ

Κυρίαρχος και κεντρικός στόχος της ΕΣΗΕΑ, όπως και κάθε σωματείου, είναι η υπογραφή ενιαίας ΣΣΕ με θεσμικούς και οικονομικούς όρους. Οι μνημονιακοί νόμοι και το περιβόητο Ενιαίο Μισθολόγιο έχουν «κλειδώσει» τις αμοιβές στο στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα. Οι δημοσιογράφοι καταφέραμε, με σκληρό αγώνα,  το 2013, μισθολόγιο που συγκράτησε, όλα αυτά τα χρόνια, μέσω της γνωστής ΚΥΑ, τις τραγικές απώλειες που είχαν οι συνάδελφοί μας άλλων ειδικοτήτων.  Η πρώτη απόπειρα να ξεπαγώσουν οι μισθοί μας έγινε το 2019 οπότε και αυξήθηκε ο εισαγωγικός μισθός από τα 874 ευρώ στα 1.061, σταθερός, όμως, για μια πενταετία και χωρίς να επηρεαστούν τα επόμενα κλιμάκια.

Παράλληλα με την διαπραγμάτευση για τα θεσμικά λοιπόν, ζητήσαμε και την βελτίωση της μισθολογικής ΚΥΑ. Από τα αιτήματα μας που αποσκοπούν σε μια μεσοσταθμική αύξηση της τάξης του 10%, ο αναπληρωτής υπουργός οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης έχει αποδεχθεί, μέχρι στιγμής, κάποιες επιμέρους οικονομικές παροχές όπως

- την αύξηση του επιδόματος αρχισυνταξίας, από 130 σε 170 ευρώ το μήνα,
- τον διπλασιασμό της ημερήσιας αποζημίωσης, από 100 σε 200 ευρώ, για τις αποστολές σε εμπόλεμες ζώνες,
- την δυνατότητα ενός έκτακτου επιδόματος για την κάλυψη μεγάλων γεγονότων που απαιτούν συνεχή ενημέρωση και εντατικοποίηση της εργασίας μας, το οποίο, ωστόσο, ζήτησε να περιοριστεί σε φυσικές καταστροφές σε ακριτικές περιοχές και έως 600 ευρώ το χρόνο, αντί για ένα μισθό που είχαμε ζητήσει.
- την αύξηση του επιδόματος διαμονής στο εξωτερικό για τους μόνιμους ανταποκριτές, σε 20% του μισθού του πρέσβη από 15% που είναι σήμερα. Είχαμε ζητήσει 30%.

Προφορικά, ο κ. Σκυλακάκης δεσμεύτηκε να επανεξεταστούν κάποια από τα μισθολογικά μας αιτήματα, όταν θα είναι σε θέση η κυβέρνηση να ανακοινώσει συνολικότερη παρέμβαση στις αμοιβές στο Δημόσιο.

Από τα βασικά μισθολογικά μας αιτήματα αποδέχθηκε μόνον το ξεπάγωμα του 2018, χρονιά που προσμετράται στην προϋπηρεσία όλων των εργαζομένων στο δημόσιο και δεν το πήραμε στην ΚΥΑ του 2019.

Δηλαδή, να προσμετρηθεί στην προϋπηρεσία μας ένας επιπλέον χρόνος, το 2018, κατά το οποίο είχαν παγώσει οι ωριμάσεις και εξακολουθεί να μην προσμετράται στην προϋπηρεσία μόνο των δημοσιογράφων. Υπολογίζουμε ότι με την πρόταση αυτή το οικονομικό όφελος που θα προέκυπτε κατά μέσο όρο θα ήταν 40-60 ευρώ μικτά, ανάλογα με το κλιμάκιο με το οποίο αμείβεται κάποιος σήμερα, και θα το λάμβαναν όσοι/ες αλλάζουν κλιμάκιο εφέτος. Οι υπόλοιποι συνάδελφοι θα λάμβαναν την αύξηση μέσα στον επόμενο χρόνο.

Το οικονομικό επιτελείο απέρριψε και το αίτημα για την απόδοση των ετών 2016 – 2017 που παραμένουν παγωμένα σε όλο το Δημόσιο, από την μνημονιακή περίοδο.
Απέρριψε επίσης την αύξηση του εισαγωγικού μισθού και την εκκίνηση των ωριμάσεων από τον τρίτο χρόνο υπηρεσίας αντί για τον 5ο που ισχύει σήμερα, μόνο για τους δημοσιογράφους. Στην πορεία της διαπραγμάτευσης πρότεινε εξορθολογισμό της πρώτης πενταετίας με τη δημιουργία δύο ενδιάμεσων κλιμακίων, ανάμεσα στο πρώτο και το έκτο έτος υπηρεσίας, με μισθούς 1164 και 1216 ευρώ αντίστοιχα, χωρίς ανάλογη και προοδευτική αύξηση στα επόμενα κλιμάκια τα οποία θα παρέμεναν σταθερά.

Επίσης απορρίπτει, μέχρι στιγμής, την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού της προσαύξησης για εργασία τις Κυριακές και τις αργίες στο 75% του ωρομισθίου αντί για 40% που είναι σήμερα. Το αίτημα για αναγνώριση της προϋπηρεσίας σε όσους μετατάσσονται σε δημοσιογραφική ιδιότητα από άλλες ειδικότητες παραπέμφθηκε από το υπουργείο Τύπου σε συνολικότερη νομοθετική ρύθμιση, που θα έλθει, όπως μας είπαν, σύντομα.

Επομένως, η διαπραγμάτευση για την βελτίωση της ΚΥΑ με την οποία αμείβονται οι δημοσιογράφοι που εργάζονται σε δημόσιους φορείς, δεν έχει, έως τώρα, τελεσφορήσει και συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε για την ικανοποίηση των δίκαιων και λογικών αιτημάτων μας.
Συνάδελφοι/ες

Η υπογραφή ΣΣΕ είναι κορυφαία στιγμή για κάθε συνδικαλιστική ένωση και κάθε εργαζόμενο. Η στρεβλή κατάσταση που έχουν επιβάλλει τα μνημόνια και η κρίση στον Τύπο, τόσο στα ιδιωτικά όσο και στα δημόσια ΜΜΕ, πρέπει να λάβει τέλος. Το αμέσως επόμενο διάστημα μπαίνουμε σε νέο κύκλο δυναμικής διεκδίκησης για ενιαίες συλλογικές συμβάσεις με θεσμικούς και οικονομικούς όρους στα ιδιωτικά και τα δημόσια ΜΜΕ. Η ΣΣΕ με το δημόσιο είναι σημείο αναφοράς.

Οι δημοσιογράφοι έχουν πληρώσει βαρύτατο τίμημα κατά τη δεκαετή, και πλέον κρίση και δεν αντέχουν άλλη υποβάθμιση της εργασίας και του κύρους της αποστολής τους.
Στηρίζουμε τους συναδέλφους μας, από τεχνικές, διοικητικές και καλλιτεχνικές ειδικότητες, οι οποίοι παλεύουν επίσης για αξιοπρεπείς και δίκαιες αμοιβές.
ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ διεκδικούμε πραγματικές μισθολογικές αυξήσεις και επαγγελματική αξιοπρέπεια.

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL