Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.2°C21.3°C
3 BF 50%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.3°C
4 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C19.9°C
3 BF 54%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.5°C19.3°C
3 BF 64%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.5°C19.9°C
3 BF 34%
Covid-19 / Γεμάτα ξανά τα κρεβάτια, στον δρόμο οι υγειονομικοί
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Covid-19 / Γεμάτα ξανά τα κρεβάτια, στον δρόμο οι υγειονομικοί

ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΙ

Με τα νοσοκομεία να δέχονται εκ νέου πίεση από τις αυξημένες εισαγωγές ασθενών Covid, οι υγειονομικοί κατέβηκαν στον δρόμο διαμαρτυρόμενοι για την πολιτική της κυβέρνησης αναφορικά με το ΕΣΥ.

Στο πλαίσιο της πανελλαδικής πανυγειονομικής κινητοποίησης, οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Μαβίλη στις 9 το πρωί και στη συνέχεια πραγματοποίησαν πορεία προς το υπουργείο Υγείας. Ενδιάμεσα προχώρησαν σε τρεις συμβολικές κινήσεις: οι καθαριστές/στριες στα νοσοκομεία άφησαν τα εργαλεία τους έξω από το Μαξίμου, διαμαρτυρόμενοι για την είσοδο των εργολάβων. Στη Βουλή άφησαν δύο μισθούς υγειονομικών και ένα πανό, ενώ ανάλογη κίνηση έκαναν και έξω από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Οι υγειονομικοί επισημαίνουν την καταστροφική πολιτική της κυβέρνησης εν μέσω μάλιστα καλοκαιρινής έξαρσης. Η οργανωτική γραμματέας της ΟΕΝΓΕ Δήμητρα Σταματέλου, μίλησε στην ΑΥΓΗ και υπογράμμισε πως ήδη στις εφημερίες της Τρίτης οι γιατροί ήρθαν αντιμέτωποι με γεμάτα κρεβάτια Covid, τα οποία μάλιστα τέλειωσαν σε όλα τα νοσοκομεία. Για να καλυφθούν οι ανάγκες της αυξημένης προσέλευσης ασθενών χρειάστηκε να ανοίξουν εκτάκτως κρεβάτια στο «Σωτηρία» και σε άλλα νοσοκομεία.

Λιβαδάς: Η κυβέρνηση κωφεύει

Ο β΄ αντιπρόεδρος της ΟΕΝΓΕ Κώστας Λιβαδάς τονίζει στην ΑΥΓΗ ότι οι υγειονομικοί κινητοποιήθηκαν για τα γνωστά αιτήματα που απασχολούν τον κλάδο, όπως η αύξηση των μισθών, η καταβολή του συνόλου των δεδουλευμένων τακτικών και πρόσθετων εφημεριών, η άρση των αναστολών του υγειονομικού προσωπικού και κυρίως οι προκηρύξεις των θέσεων - που ακόμα δεν έχουν δει. Ωστόσο, η κυβέρνηση κωφεύει στις απαιτήσεις των εργαζομένων στο ΕΣΥ. «Ο αγώνας πρέπει να συνεχιστεί και ενόψει ενός ενδεχόμενου κύματος της πανδημίας, το οποίο μπορεί να συμβεί και μέσα στο καλοκαίρι» επισημαίνει ο Κ. Λιβαδάς, προσθέτοντας ότι στόχος είναι ένα αξιόπιστο ΕΣΥ με ποιοτικές υπηρεσίες υγείας και αύξηση της χρηματοδότησής του.

Γιαννάκος: Οι εργολάβοι φέρνουν εργασιακό μεσαίωνα

Όμηροι της κυβέρνησης είναι οι περίπου 16.000 εργαζόμενοι με συμβάσεις ορισμένου χρόνου (ΣΟΧ), σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλη Γιαννάκο.  Όπως εξηγεί στην ΑΥΓΗ, δεν ανανεώνονται οι συμβάσεις τους καθώς προφανώς η κυβέρνηση θέλει να προκηρυχθούν εκλογές και μετά «να τους πετάξει από το σύστημα». Μάλιστα, ήδη οι εργολάβοι έχουν εμφανιστεί στα νοσοκομεία, στις υπηρεσίες στήριξης (καθαριότητα, εστίαση, φύλαξη), με αποτέλεσμα να απολύονται οι συμβασιούχοι. «Οι εργολάβοι προσφέρουν συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα» σημειώνει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.

Η χθεσινή κινητοποίηση ήταν μία προειδοποίηση προς την κυβέρνηση. «Εάν θέλει να μην ζήσουμε το φθινόπωρο τις τραγικές καταστάσεις που ζήσαμε πέρυσι στα νοσοκομεία, πρέπει να ενισχύσει το ΕΣΥ, να αφήσει στην άκρη τις αντιλήψεις περί ατομικής ευθύνης και ταυτόχρονα τις μεθοδεύσεις για ιδιωτικοποίηση του συστήματος» αναφέρει ο Μ. Γιαννάκος. Μάλιστα, φέτος τα νοσοκομεία δουλεύουν με 10.000 λιγότερο προσωπικό από πέρυσι. Ωστόσο, με την κυβέρνηση αυτή δεν έχει προκηρυχθεί καμία θέση μόνιμου προσωπικού, την ώρα που 200 έμπειροι υγειονομικοί φεύγουν από το σύστημα κάθε μήνα λόγω των δυσμενών συνθηκών εργασίας. Παράλληλα, 7.000 υγειονομικοί παραμένουν σε αναστολή εργασίας, «ένα άδικο μέτρο, γι’ αυτό προσφεύγουμε εκ νέου στο Συμβούλιο της Επικρατείας τώρα που δεν ισχύει κανένα περιοριστικό μέτρο». Σε αυτό το περιβάλλον, η πανδημία έκανε την επανεμφάνισή της, παρουσιάζοντας μεγάλη διασπορά στα νησιά, τα οποία είναι χωρίς γιατρούς και μέτρα. «Να μας πουν γιατί επιμένουν στις αναστολές και κινδυνεύουν οι ζωές των ασθενών» ζητά από την κυβέρνηση ο Μ. Γιαννάκος.

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ χαρακτηρίζει «απαράδεκτη και αχαρακτήριστη» τη δικαιολογία της Μίνας Γκάγκα για την άρνηση της κυβέρνησης να εντάξει τους υγειονομικούς στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα (ΒΑΕ). Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας ισχυρίζεται ότι η κυβέρνηση εξαλείφει τον επαγγελματικό κίνδυνο και δεν είναι απαραίτητη η ένταξη στα ΒΑΕ. Πάντως, η επικινδυνότητα και η ανθυγιεινότητα των επαγγελμάτων υγείας είναι πασιφανείς. «Τη βλέπουν όλοι οι πολίτες που έρχονται στο σύστημα. Τη βιώνουν στο πετσί τους οι εργαζόμενοι, καθώς χάσαμε 30 συναδέλφους από κορωνοϊό» διευκρινίζει. Τέλος, με την ακρίβεια να τσακίζει, οι μισθοί των υγειονομικών είναι κάτω από του κατώτατου εργάτη. «Μετά τα χειροκροτήματα ήρθε η στοχοποίηση και τίποτε άλλο» καταλήγει ο Μ. Γιαννάκος.

Σταματέλου: Διεκδικούμε το αυτονόητο

Η οργανωτική γραμματέας της ΟΕΝΓΕ Δ. Σταματέλου δηλώνει στην ΑΥΓΗ ότι η ομοσπονδία συμμετέχει και καλεί στην κινητοποίηση για να διεκδικήσει το αυτονόητο: «Να πληρωθούν τα δεδουλευμένα, να μη μας χρωστάνε εφημερίες - από τρεις τουλάχιστον μήνες και σε κάποιες περιπτώσεις πάνω από έναν χρόνο». Ειδικά με τις συνθήκες έξαρσης που φέρνει ξανά η πανδημία, η Δ. Σταματέλου υπογραμμίζει ότι η ΟΕΝΓΕ διεκδικεί τη στελέχωση των νοσοκομείων με το απαραίτητο προσωπικό, μέτρα προστασίας και επιδημιολογική επιτήρηση.

ΠΛΕΥΡΗΣ

Τροχονόμος η κυβέρνηση της πανδημίας που επελαύνει

Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής Δημοσθένης Σαρηγιάννης επισήμανε ότι οι νέες παραλλαγές έχουν γρήγορη μετάδοση, ενώ ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης και ο ερευνητής Γιώργος Παυλάκης συμφώνησαν ότι πρέπει να σταματήσει άμεσα ο εφησυχασμός της κυβέρνησης

Στις αρχές ενός νέου -καλοκαιρινού αυτή τη φορά- κύματος κορωνοϊού βρίσκεται η χώρα, ωστόσο η κυβέρνηση συνεχίζει να παραμένει αδρανής και ανεπαρκής ως προς την αντιμετώπιση της ανάφλεξης.

Τα κρούσματα συνεχίζουν να κινούνται σε πενταψήφιο επίπεδο (10.528), ενώ η θετικότητα των τεστ ήταν και χθες πολύ υψηλή, στο 9,64%. Επίσης, οι εισαγωγές στα νοσοκομεία έφτασαν τις 169 σε μόλις 24 ώρες, ασκώντας περαιτέρω πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Εκτόξευση λόγου εισαγωγών - εξιτηρίων

Για να γίνει αντιληπτό σε όλη του την έκταση το πρόβλημα με τις εισαγωγές, είναι χαρακτηριστική η σύγκριση εισαγωγών - εξιτηρίων σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Την εβδομάδα 13-19 Ιουνίου οι εισαγωγές νέων ασθενών ήταν 945, ενώ το σύνολο των εξιτηρίων λόγω ίασης ήταν 684. O λόγος εισαγωγών νέων ασθενών προς εξιτήρια λόγω ίασης ήταν 1,38. Την προηγούμενη εβδομάδα 6-12 Ιουνίου οι εισαγωγές νέων ασθενών ήταν 673, ενώ το σύνολο των εξιτηρίων λόγω ίασης ήταν 601. O λόγος εισαγωγών νέων ασθενών προς εξιτήρια λόγω ίασης ήταν 1,12.

Αύξηση και στη θετικότητα

Τα τεστ που διενεργούνται από όταν «συνυπάρχουμε με τον ιό» δεν είναι ούτε πολλά ούτε στοχευμένα. Ωστόσο, η θετικότητα που προκύπτει από αυτά μπορεί να εξάγει συμπεράσματα. Την εβδομάδα 13-19 Ιουνίου το ποσοστό θετικότητας ήταν 8,77% σε σύνολο 601.239 εργαστηριακών ελέγχων. Την προηγούμενη εβδομάδα 6-12 Ιουνίου το ποσοστό θετικότητας ήταν 6,18% σε σύνολο 556.948 εργαστηριακών ελέγχων.

Πολύ περισσότερα τα κρούσματα

Από το ύψος των εισαγωγών και τη μεγάλη θετικότητα προκύπτει το συμπέρασμα ότι τα κρούσματα είναι πολύ περισσότερα στην κοινότητα. Εξάλλου τον αριθμό των τεστ που διενεργήθηκαν την τελευταία ή την προηγούμενη εβδομάδα τον συναντούσαμε σε ημερήσια βάση τον χειμώνα.

Η καθηγήτρια Επιδημιολογίας στο ΕΚΠΑ Αθηνά Λινού, μιλώντας στον ΑΝΤ1, εκτίμησε ότι σαφώς μπορεί τα κρούσματα να είναι πάνω από 15.000-20.000. «Έχουμε εξάπλωση, έχουμε πολλά κρούσματα. Και ενώ έχουμε όπλα για να αμυνθούμε σε αυτή την επίθεση του κορωνοϊού, δεν τα χρησιμοποιούμε. Θα πρέπει οπωσδήποτε τα ανώδυνα μέτρα να ληφθούν. Δεν είναι δυνατόν να μπαίνεις στο αεροπλάνο και να μην φοράει μάσκα ούτε η αεροσυνοδός ούτε οι άνθρωποι όταν έχουμε τόσο πολλά κρούσματα».

Παρατηρητής ο Πλεύρης

«Αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχει απολύτως κανένας λόγος να επανέλθουν μέτρα» ξεκαθάρισε ο Θάνος Πλεύρης, δίνοντας τον τόνο της κυβερνητικής στάσης. Μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση, ο υπουργός Υγείας υποστήριξε ότι «παρακολουθούμε τα κρούσματα σε συνδυασμό με την πίεση» στο Σύστημα Υγείας και δικαιολόγησε την αύξηση των μολύνσεων στα «πάρα πολλά τεστ».

Πάντως, αρκετοί επιστήμονες κάλεσαν την κυβέρνηση να επαναφέρει μέτρα ενόψει της μεγαλύτερης έξαρσης των υποπαραλλαγών ΒΑ.4 και ΒΑ.5 της  Όμικρον. Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής Δημοσθένης Σαρηγιάννης επισήμανε ότι οι παραλλαγές αυτές έχουν γρήγορη μετάδοση και είναι περισσότερο μολυσματικές, ενώ ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης και ο ερευνητής Γιώργος Παυλάκης συμφώνησαν ότι πρέπει να σταματήσει άμεσα ο εφησυχασμός της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Ωστόσο, ο Θ. Πλεύρης επισήμανε ότι «αν υπάρχει πίεση στο Σύστημα Υγείας, είναι τα non Covid περιστατικά». Πρώτον, σαφώς υπάρχει πίεση στο ΕΣΥ, κάτι που αποδεικνύεται από τα στοιχεία των εισαγωγών. Δεύτερον, όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ της ΑΥΓΗΣ, ήδη οι κλίνες Covid εξαντλούνται στις εφημερίες.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL