Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
9.6°C16.5°C
1 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
9.2°C14.0°C
1 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
11.0°C13.2°C
2 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.8°C12.7°C
3 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
7 °C
6.9°C10.1°C
0 BF 100%
Ερυθρός Σταυρός / Κλοπή δημόσιου κτηρίου με τις ευλογίες της διοίκησης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ερυθρός Σταυρός / Κλοπή δημόσιου κτηρίου με τις ευλογίες της διοίκησης

Ερυθρός Σταυρός

Σε εντεταλμένη υπηρεσία κατά του δημοσίου συμφέροντος και του ίδιου του νοσοκομείου που υπηρετούν βρίσκονται η διοικήτρια του «Ερυθρού Σταυρού» Ελπινίκη Ταβανιάτου και η πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Βούλα Γεωργάκη.  Όπως τονίζει στην ΑΥΓΗ της Κυριακής ο πρώην διοικητής του «Ερυθρού Σταυρού» Θύμιος Γεωργόπουλος, επιχειρούν να ξηλώσουν μια σειρά από αποφάσεις της προηγούμενης διοίκησης, της οποίας οι διεκδικήσεις έχουν αποφέρει σημαντικά κέρδη στο δημόσιο νοσοκομείο.

«Μήλον της έριδος» αποτελεί το «συνδετικό κτήριο», που στεγάζει βασικές λειτουργίες του «Ερυθρού Σταυρού». Συγκεκριμένα, σε μια έκταση 8.840 τ.μ. (από τα οποία χρησιμοποιούνται τα 4.473 τ.μ.) στεγάζονται δεκάδες κλινικές και τμήματα. Αξονικός τομογράφος, ενδοκρινολογική μονάδα-εργαστήριο, υπέρηχος καρδιάς, κυστεοσκόπηση ουρολογικού, Οδοντιατρικό Τμήμα, φυσικοθεραπευτήριο, Στοματολογικό Τμήμα, το Τμήμα Ειδικών Λοιμώξεων. Επίσης, βρίσκονται τα μαγειρεία, οι αποθήκες υλικών, τα πλυντήρια-σιδερωτήρια, τα ραφεία, το λεβητοστάσιο, χώρος πάρκινγκ, τα συνεργεία της Τεχνικής Υπηρεσίας, τα Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης, τα αρχεία της Ιατρικής και Διοικητικής Υπηρεσίας και το Τμήμα Πληροφορικής. Αυτόν τον τόσο σημαντικό χώρο διεκδικεί εδώ και αρκετά χρόνια το «Ερρίκος Ντυνάν».

Έπειτα από σειρά νομικών διαδικασιών και διενέξεων, το Δημόσιο (δηλαδή το νοσοκομείο «Ερυθρός Σταυρός») κέρδισε τη δίκη έναντι του Σωματείου του «Ερυθρού Σταυρού», του «Ερρίκος Ντυνάν» και της εταιρείας «Βάκων». Μάλιστα, όπως μεταφέρει ο Θ. Γεωργόπουλος, το Σωματείο του «Ερυθρού Σταυρού» κατέθεσε έφεση ενάντια στο νοσοκομείο! Δηλαδή, συντάχθηκε υπέρ των εταιρειών και κατά του δημόσιου νοσοκομείου που εκπροσωπεί. Ωστόσο, η απόφαση του Εφετείου Αθηνών ήταν ξεκάθαρη:

«Αναγνωρίζει το δικαίωμα χρήσης του ενάγοντος εφεσιβλήτου επί του συνδετικού κτηρίου, συνολικής επιφάνειας 8.840 τ.μ., που βρίσκεται στην Αθήνα και εντός ακινήτου συνολικής επιφάνειας 7.780,25, το οποίο συνορεύει, βορειοανατολικώς επί πλευράς Ζ-Η μήκους μέτρων εκατόν σαράντα έξι και 41 (146,41) με ιδιοκτησίαν ΕΕΣ, και επί προσώπου Δ-Ε μήκους μέτρων δέκα και 73 (10,73) με την οδό Καλαμών, πλάτους δέκα τριών μέτρων και 50 (13,50), βορειοδυτικώς επί προσώπου Ε-Ζ μήκους μέτρων πενήντα και 37 (50,37) με την οδόν Ξηρομέρου πλάτους δέκα (10,00) μέτρων, νοτιοδυτικώς επί πλευράς Δ-Γ του άνω σχεδιαγράμματος μήκους μέτρων εκατόν πενήντα πέντε και 81 (155,81) με ιδιοκτησίαν του άνω Κοινωφελούς Ιδρύματος “Ερρίκος Ντυνάν” και νοτιοανατολικώς επί προσώπου Γ-Β-Α μήκους μέτρων της Γ-Β δέκα πέντε και 35 (15,35) και της Β-Α μήκους μέτρων είκοσι ένα και 92 (21,921 με την οδόν Ρούσσου πλάτους δέκα (10,00) μέτρων.

- Επιβάλλει σε βάρος του εναγόμενου-εκκαλούντος μέρος των δικαστικών εξόδων του ενάγοντος-εφεσίβλητου και για τους δύο βαθμούς δικαιοδοσίας, τα οποία ορίζει στο ποσό των χιλίων (1.000) ευρώ.

- Δέχεται εν μέρει τις πρόσθετες παρεμβάσεις 

- Επιβάλλει σε βάρος του εναγομένου-εκκαλούντος μέρος των δικαστικών εξόδων των προσθέτως παρεμβαινόντων και για τους δύο βαθμούς δικαιοδοσίας, τα οποία ορίζει στο ποσό των πεντακοσίων (500) ευρώ για έκαστο εξ αυτών».

Συνεχείς καθυστερήσεις από το Δ.Σ.

Το 2020, μετά τη νομική νίκη του νοσοκομείου, το δικαστήριο κάλεσε τον «Ερυθρό Σταυρό» να κάνει εκτίμηση της αποζημίωσης που δικαιούται, καθώς η αρχική -που έφτανε περί τα 41 εκατ. ευρώ- κρίθηκε μικρή. Ο Θ. Γεωργόπουλος επισημαίνει ότι έφερε το θέμα στο Δ.Σ. του νοσοκομείου, ωστόσο τα μέλη του πήγαιναν συνεχώς πίσω τη συζήτηση «με σκοπό να χαθεί η προθεσμία για την υποβολή της αποζημίωσης».

Στις 15 Ιουλίου 2020, σε επιστολή που έστειλε ο Θ. Γεωργόπουλος προς τον υπουργό Οικονομικών, την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, τον διοικητή της 1ης ΥΠΕ Αττικής και τα γραφεία του προέδρου του Δ.Σ., του αντιπροέδρου και του αναπληρωτή διοικητή ζητά να πράξουν τα δέοντα «ως εποπτεύοντες από το Δημόσιο, τη διοίκηση του νοσοκομείου, ώστε να μην χαθούν δικαιώματα και να προστατευθούν τα συμφέροντα αυτού με βάση την απόφαση του Εφετείου Αθηνών». Ωστόσο, δεν έλαβε καμία απάντηση.

Ερυθρός Σταυρός

Πολύ μεγαλύτερη η αποζημίωση

Τελικώς, ο Θ. Γεωργόπουλος ανέλαβε μόνος του να προχωρήσει στην εκτίμηση της αποζημίωσης για να μην χαθεί η προθεσμία. Το ποσό που προέκυψε ήταν πολύ μεγαλύτερο από το αρχικό, καθώς έφτανε τα 385.458.944,72 ευρώ (324.255.103,88 ευρώ συν τον νόμιμο τόκο υπερημερίας από την επίδοση της πρώτης αγωγής)!

Η Ελπινίκη Ταβανιάτου, η διοικήτρια που αντικατέστησε τον Θ. Γεωργόπουλο, με δεξί χέρι την πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων Βούλα Γεωργάκη αρνούνται πεισματικά και ενάντια στο συμφέρον του «Ερυθρού Σταυρού» να διεκδικήσουν το συγκεκριμένο τεράστιο ποσό, σημειώνει στην ΑΥΓΗ της Κυριακής ο πρώην διοικητής του νοσοκομείου.

Κατοχυρώνουν το κτήριο υπέρ του «Ερρίκος Ντυνάν

¨Παράλληλα, η νυν διοικήτρια του «Ερυθρού Σταυρού» όχι μόνο δεν διεκδικεί την αποζημίωση, αλλά με ένα τέχνασμα επιχειρεί να βάλει τη σφραγίδα του «Ερρίκος Ντυνάν» στο «συνδετικό κτήριο». Συγκεκριμένα, έχει τοποθετήσει κιβώτια τα οποία εμπεριέχουν φακέλους ασθενών του ιδιωτικού νοσοκομείου. Με λίγα λόγια, όπως εξηγεί ο Θ. Γεωργόπουλος, εναπόθεσαν σε έναν χώρο που ανήκει στον «Ερυθρό Σταυρό» και θέλει να αποκτήσει διακαώς το «Ερρίκος Ντυνάν» έγγραφα που ανήκουν στο δεύτερο, δηλαδή συμβάλλουν στην κλοπή της δημόσιας περιουσίας από τους ιδιώτες!

Αμαρτωλό παρελθόν

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που το δίδυμο Ταβανιάτου-Γεωργάκη έχουν απασχολήσει αρνητικά την επικαιρότητα. Ενδεικτικά, χαρακτηριστικό είναι το δημοσίευμα της εφημερίδας Δημοκρατία στις 17 Φεβρουαρίου 2022, στο οποίο γινόταν λόγος για το αμαρτωλό παρελθόν τους. «Το Κοργιαλένειο-Μπενάκειο έχει μετατραπεί σε πολιτικό κέντρο εξυπηρέτησης υπουργών, βουλευτών και πολιτικών τους φίλων, την ίδια ώρα που δεν μπορούμε να εξυπηρετήσουμε τον απλό κόσμο» είχε δηλώσει στην εφημερίδα άνθρωπος που γνωρίζει καλά όσα συμβαίνουν στο νοσοκομείο.

Ερυθρός Σταυρός

Το χρονικό μιας προαναγγελθείσας εκχώρησης με πολλές παρατυπίες

Ένα πρόβλημα που ξεκίνησε ουσιαστικά από το 1992, με τη δημιουργία του κοινωφελούς ιδρύματος «Ερρίκος Ντυνάν», οργανισμό που απασχόλησε στη συνέχεια την Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής

Το νοσοκομείο «Κοργιαλένειο-Μπενάκειο Ε.Ε.Σ.» ή πιο απλά «Ερυθρός Σταυρός» εγκαινιάστηκε το 1930 και από τη δεκαετία του 1980 περιήλθε στο ΕΣΥ. Από τότε λειτουργεί με ειδικό καθεστώς, καθώς τα τέσσερα από τα εννέα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου είναι εκπρόσωποι του Σωματείου (άρα δεν τοποθετούνται από το υπουργείο Υγείας), ενώ ταυτόχρονα ένας εξ αυτών είναι και ο πρόεδρος. Αυτή ακριβώς τη θέση είχε ο Ανδρέας Μαρτίνης επί δεκαετίες, ενώ ήταν παράλληλα ο ισχυρός άνδρας του γειτονικού «Ερρίκος Ντυνάν». Το παραπάνω στοιχείο δεν είναι καθόλου τυχαίο, καθώς το ιδιωτικό νοσοκομείο διεκδικεί επί περίπου τριάντα χρόνια μία έκταση που ανήκει στον «Ερυθρό Σταυρό». Δηλαδή ο ίδιος άνθρωπος διεκδικεί από τον… εαυτό του!

Πρόκειται για το περίφημο «συνδετικό κτήριο», το οποίο συνορεύει με τον «Ερυθρό Σταυρό» και με το «Ερρίκος Ντυνάν». Εκεί στεγάζονται σημαντικά τμήματα για την αποσυμφόρηση του κεντρικού κτηρίου του νοσοκομείου.

Το πρόβλημα ξεκίνησε ουσιαστικά το 1992, όταν συγκροτείται το κοινωφελές ίδρυμα «Ερρίκος Ντυνάν», ο γνωστός οργανισμός που απασχόλησε την Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής τις επόμενες δεκαετίες. Το 1993 το Σωματείο του «Ερυθρού Σταυρού», για να φτιάξει το «Ερρίκος Ντυνάν», εκχωρεί 7.780 τ.μ. Ωστόσο, σε αυτή την έκταση βρισκόταν το «συνδετικό κτήριο», το οποίο στέγαζε σημαντικές λειτουργίες του «Ερυθρού Σταυρού».  Όπως είναι φυσικό, το «Ερρίκος Ντυνάν» δέχεται τη μεταβίβαση, κερδίζοντας έτσι το «συνδετικό κτήριο». Σύμφωνα με τον Θ. Γεωργόπουλο, όλα αυτά έγιναν παράτυπα. Στη συνέχεια, υπογράφηκε συμφωνία με την εταιρεία Βάκων, ώστε να αναλάβει την κατασκευή, αλλά και να πάρει «προίκα» έναν χώρο.

Το 2002, με αφορμή την έκδοση άδειας από την Πολεοδομία για δημιουργία πάρκινγκ, αναζητήθηκαν οι τίτλοι ιδιοκτησίας του «Ερυθρού Σταυρού».  Έτσι η διοίκηση του νοσοκομείου ανακάλυψε πως στο ίδιο οικόπεδο όπου βρισκόταν επί δεκαετίες το «συνδετικό κτήριο» είχε ήδη ανεγερθεί από την κατασκευάστρια Βάκων εμπορικό συγκρότημα γραφείων και καταστημάτων.

Το 2003 το «Ερρίκος Ντυνάν» αμφισβητεί για πρώτη φορά το δικαίωμα χρήσης του νοσοκομείου επί του χώρου που βρίσκεται το «συνδετικό κτήριο» μέσω επίσημου εγγράφου στο υπουργείο Υγείας. Μάλιστα, αναφέρει ότι το κτήριο που ανήκει στο νοσοκομείο του ΕΣΥ «έχει καταληφθεί από το δημόσιο νοσοκομείο και χρησιμοποιείται αυθαίρετα και μη νόμιμα»!

Το 2003 το νοσοκομείο άσκησε αγωγή κατά του Σωματείου του «Ερυθρού Σταυρού», του ιδρύματος «Ερρίκος Ντυνάν» και της εταιρείας Βάκων και διεκδίκηση αποζημίωση 41,7 εκατ. ευρώ με τον νόμιμο τόκο.

Ωστόσο, από τότε άλλαξαν πολλά, με σημαντικότερο γεγονός τη μεταβίβαση του «Ερρίκος Ντυνάν» στην Ημιθέα Α.Ε. το 2014. Αυτή η αλλαγή δυσκόλεψε τη διεκδίκηση του Δημοσίου, καθώς θα μπορούσε να κριθεί ότι μεταβιβάστηκε ολόκληρο το «Ερρίκος Ντυνάν» μαζί με το «συνδετικό κτήριο». Επομένως, τέθηκε ζήτημα προσφυγής από το Ελληνικό Δημόσιο για ακύρωση του πλειστηριασμού του «Ερρίκος Ντυνάν».

Τελικά, έπειτα από σειρά δικαστικών διαδικασιών και εφέσεων, κερδισμένος βγήκε το Ελληνικό Δημόσιο απέναντι στο Σωματείο του «Ερυθρού Σταυρού».

Σωματείο κατά εργαζόμενων - ακόμα και πολυβραβευμένων

Στον «Ερυθρό Σταυρό» συναντάται ένα σπάνιο φαινόμενο: το Σωματείο Εργαζομένων και η πρόεδρος Βούλα Γεωργάκη τοποθετούνται ενάντια σ’ αυτούς που εκπροσωπούν!

Οπως μεταφέρει ο Θύμιος Γεωργόπουλος, επί θητείας του στο Τμήμα Πληροφορικής του νοσοκομείου εντοπίστηκε παραβατική συμπεριφορά από τον προϊστάμενο. Αμέσως απομακρύνθηκε και καταδικάστηκε από ΕΔΕ που διενεργήθηκε. Στη θέση του ήρθε ο Θανάσης Μήτσιος, ο οποίος έφερε τρία βραβεία Πληροφορικής στο νοσοκομείο. Ωστόσο, όταν η Ελπινίκη Ταβανιάτου πήρε τη θέση της διοικήτριας, καθαίρεσε τον βραβευμένο και επανάφερε τον καταδικασμένο από ΕΔΕ! Το θέμα επισήμαναν και οι Δ. Τζανακόπουλος, Α. Ξανθός και Θ. Γεωργόπουλος στη διοίκηση του νοσοκομείου στην πρόσφατη συνάντησή τους, αλλά έλαβαν μόνο την επιθετική στάση της Ε. Ταβανιάτου και του Θάνου Πλεύρη. Την ίδια ώρα, το Σωματείο Εργαζομένων αρνείται να τοποθετηθεί υπέρ του συναδέλφου τους…

Επίσης, ο Θ. Μήτσιος κοινοποίησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την εικόνα με τα κιβώτια του «Ερρίκος Ντυνάν» σχολιάζοντας ότι «οι βουλές της διοίκησης είναι άλλες» από την εκχώρηση του κτηρίου στο δημόσιο νοσοκομείο. Ο Θ. Γεωργόπουλος απάντησε χαρακτηριστικά ότι «θα τους ταράξουμε στη νομιμότητα». Τα παραπάνω είχαν ως αποτέλεσμα η Ε. Ταβανιάτου και η Β. Γεωργάκη να κινήσουν… γη και ουρανό στο Δ.Σ. του νοσοκομείου ώστε να τιμωρηθεί ο Θ. Μήτσιος. Ευτυχώς, μία νομικός και μέλος του Δ.Σ. είχε την ευθιξία να επισημάνει ότι δεν υπάρχει κάτι παράνομο από τον εργαζόμενο.

Πάντως, η στάση του Σωματείου Εργαζομένων είναι πρωτοφανής, ενάντια στους εργαζόμενους του νοσοκομείου και στο δημόσιο συμφέρον, ενώ συμπλέει πλήρως με τα συμφέροντα που εξυπηρετεί η διοίκηση του «Ερυθρού Σταυρού».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL