Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.6°C18.7°C
1 BF 65%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
12.3°C16.7°C
2 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
13.7°C16.6°C
2 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.4°C16.8°C
2 BF 72%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
11.9°C14.5°C
2 BF 71%
Κορωνοϊός / Γεμάτες ξανά οι απλές κλίνες Covid στα νοσοκομεία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κορωνοϊός / Γεμάτες ξανά οι απλές κλίνες Covid στα νοσοκομεία

ΜΕΘ
EUROKINISSI

Ενα διαρκές πισωγύρισμα φαίνεται ότι ζουν οι υγειονομικοί τα τελευταία δύο χρόνια.  Έπειτα από κάθε κύμα -πλην του πρώτου- επικρατεί μια περίοδος χαλάρωσης, για να ακολουθήσουν η αύξηση των επιδημιολογικών δεδομένων και η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.  Έτσι και τώρα, μολονότι η  Όμικρον και η  Όμικρον 2 φαίνονται πιο ήπιες παραλλαγές του κορωνοϊού, οι ροές προς τα νοσοκομεία αυξήθηκαν αισθητά το τελευταίο διάστημα.  Όχι τόσο σε επίπεδο διασωληνωμένων, αλλά οι απλές κλίνες νοσηλείας γεμίζουν με γρήγορους ρυθμούς.

Αυτό μεταφέρει στην ΑΥΓΗ της Κυριακής ο Γιώργος Μπουλμπασάκος, διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός». Στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας, τις τελευταίες εβδομάδες οι 126 απλές κλίνες Covid είναι γεμάτες, ιδιαίτερα στις γενικές εφημερίες. «Έχουμε πρόβλημα, δεν μπορούμε να βρούμε κλίνες για τους ασθενείς γιατί όλα τα κρεβάτια είναι γεμάτα. Προσπαθούμε να λύσουμε το πρόβλημα με άλλα νοσοκομεία, όπως το ‘Αμαλία Φλέμινγκ’» διευκρινίζει ο Γ. Μπουλμπασάκος.

Μάλιστα, η παρούσα φάση της πανδημίας ανέκοψε τον στόχο που είχαν θέσει στον «Ευαγγελισμό» να επαναφέρουν σε πλήρη λειτουργία τους τομείς που υπολειτουργούσαν, όπως το Ορθοπεδικό και το Δερματολογικό Τμήμα. Ωστόσο, η κατάσταση που επικρατεί τώρα δεν το επιτρέπει και τα τμήματα του νοσοκομείου εξυπηρετούν μόνο τα επείγοντα περιστατικά. «Υπάρχει τεράστιο πρόβλημα δυσλειτουργίας» εξηγεί ο διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του νοσοκομείου.

Επιπλέον, η πίεση στις δύο Πνευμονολογικές Κλινικές είναι μεγάλη, καθώς οι αντίστοιχες κλινικές στο «Σωτηρία» δεν λειτουργούν ως πνευμονολογικό κέντρο. Επομένως, το βάρος επωμίζεται ο «Ευαγγελισμός» και υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με τα non Covid περιστατικά. Πάντως, το ΕΣΥ δεν κινδυνεύει με κατάρρευση, αλλά λειτουργεί οριακά, επισημαίνει ο Γ. Μπουλμπασάκος.

Από την πλευρά της, η παθολόγος-εντατικολόγος στο Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Ιπποκράτειο» Χριστίνα Κυδώνα αναφέρει ότι υπάρχει μια άνοδος στις εισαγωγές, η οποία είναι αργή, αλλά δεν μπορεί να αγνοηθεί. «Είναι όμως σταδιακή και μας δίνει τον χρόνο να επαναπροσδιορίσουμε τη διάταξή μας μέσα στα νοσοκομεία. Εκεί που συρρικνωθήκαμε τον Μάρτιο και μειώσαμε τις πτέρυγες, ίσως χρειαστεί να τις αναπτύξουμε ξανά. Σ’ αυτό το πράγμα είμαστε μαθημένοι. Δεν είναι κάτι εύκολο, αλλά είναι εφικτό. Μπορούμε να ακολουθήσουμε την πορεία της νόσου ανάλογα με τις ανάγκες της» αναφέρει στην ΑΥΓΗ της Κυριακής.

Λάθος η υποτίμηση της  Όμικρον 2

Ο Γ. Μπουλμπασάκος ξεκαθαρίζει ότι υπάρχει λάθος εντύπωση ότι η  Όμικρον 2 είναι μια απλή γρίπη. «Μα ακόμα και η απλή γρίπη να είχε έξαρση, θα είχαμε αντίστοιχο θέμα» δηλώνει χαρακτηριστικά και κρούει τον κώδωνα για τους ηλικιωμένους και τους ασθενείς με χρόνια προβλήματα. Επίσης, προειδοποιεί ότι σιγά-σιγά περνάει το χρονικό διάστημα που αρκετοί πολίτες έχουν κάνει τις δύο δόσεις και όχι την τρίτη, επομένως μειώνεται η προστασία. «Θα πρέπει να δούμε λίγο διαφορετικά την κατάσταση και να μην βιαζόμαστε να λέμε ότι έληξε η πανδημία» ξεκαθαρίζει ο διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του «Ευαγγελισμού».

Η Χρ. Κυδώνα αναφέρει ότι πλέον οι υγειονομικοί έχουν να αντιμετωπίσουν μια νέα νόσο, καθώς ο ιός δεν δημιουργεί τον τύπο της αναπνευστικής ανεπάρκειας του παρελθόντος. «Είναι πολύ πιο ήπια και πιάνει πάρα πολύ τους ευάλωτους ασθενείς.  Όχι αυτούς που είχαμε στο προηγούμενο κύμα, δηλαδή υγιείς μεσήλικες, πολύ ενεργό κομμάτι του πληθυσμού. Τώρα πιάνει υπερήλικες και πολύ ευάλωτους. Αυτοί δεν χρήζουν τόσο νοσηλείας στην Εντατική, καθώς είναι περιστατικά που έτσι κι αλλιώς τα πλήττει οποιαδήποτε λοίμωξη. Γι’ αυτό δεν βλέπουμε την αντίστοιχη αύξηση στις ΜΕΘ. Τώρα διασωληνώνουμε μία φορά την εβδομάδα. Στο κύμα της Δέλτα διασωληνώναμε δύο ασθενείς την ημέρα. Είναι πολύ διαφορετικό» μεταφέρει η εντατικολόγος στο «Ιπποκράτειο». Συνεπώς, σύμφωνα με την ίδια, το σημαντικό γι’ αυτούς τους ασθενείς είναι η τήρηση των μέτρων προστασίας. Οι ευπαθείς ομάδες (ηλικιωμένοι και ανοσοκατασταλμένοι) δεν έχουν τη δυνατότητα να χτίσουν ισχυρή ανοσία μετά τον εμβολιασμό, ο οργανισμός τους δεν καταφέρνει να δώσει επαρκή ανοσιακή απάντηση. Πάντως, οι υγειονομικοί ανέμεναν ότι αυτές οι κατηγορίες ασθενών δεν θα αποκτούσαν επαρκή ανοσία με το εμβόλιο.  Άρα σ’ αυτούς η μεγαλύτερη προστασία ήταν η μη έκθεση στον ιό.

Απαιτούνται προσλήψεις και ενίσχυση του ΕΣΥ

Σύμφωνα με τον Γ. Μπουλμπασάκο, αυτό που πρέπει να γίνει στα νοσοκομεία είναι μια αλλαγή στον τρόπο διαχείρισης της πανδημίας. «Δεν μπορεί το τεταρτοβάθμιο νοσοκομείο (όπως ο ‘Ευαγγελισμός’) να έχει τόσες κλίνες Covid και να πηγαίνουν πίσω τα άλλα περιστατικά» διευκρινίζει. Προτείνει αυτά τα περιστατικά να μεταφερθούν σε άλλο επίπεδο, σε νοσοκομεία όπως το «Αμαλία Φλέμινγκ». Βέβαια, από μόνο του αυτό δεν αρκεί εάν δεν γίνουν οι απαραίτητες προσλήψεις και ενίσχυση του συστήματος Υγείας. «Έτσι θα απελευθερωθούν τα τεταρτοβάθμια νοσοκομεία και θα μπορούν να κάνουν αυτά που πρέπει να κάνουν, δηλαδή τις θεραπείες, τα χειρουργεία κ.τ.λ.» καταλήγει ο Γ. Μπουλμπασάκος.

Για μια νέα προσέγγιση μίλησε στην ΑΥΓΗ της Κυριακής και η Χρ. Κυδώνα.  Όπως τονίζει, πρέπει να λειτουργούμε με τα νέα δεδομένα που φέρνει η εκάστοτε συγκυρία και το κάθε κύμα, που είναι διαφορετικό. «Τα χαρακτηριστικά αυτού του κύματος θεμελιώνουν ακόμα περισσότερο την άποψη ότι είναι εντελώς παράλογο να μένουν σε αναστολή οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί» τονίζει η εντατικολόγος, διευκρινίζοντας ότι σ’ αυτή τη φάση οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί δεν αποτελούν υγειονομικό κίνδυνο. «Μας λείπουν τα χέρια τους. Μπορεί να μην είναι πολλά, αλλά είναι κάτι. Γι’ αυτό και επιμένουμε ότι είναι πολιτική εμμονή να τους αφήνεις εκτός, δεν εξυπηρετεί το ΕΣΥ. Δεν είναι επικίνδυνοι και σε καμία περίπτωση δεν έχουν αντικατασταθεί».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL