Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
16.2°C19.3°C
2 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.0°C17.6°C
2 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.4°C16.6°C
3 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.9°C16.8°C
3 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.9°C15.2°C
3 BF 62%
Μάνια Μπίκοφ - Σπύρος Μητριτσάκης / Δεν διαλέγουμε ανθρώπους, δίπλα σε όλους τους πρόσφυγες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μάνια Μπίκοφ - Σπύρος Μητριτσάκης / Δεν διαλέγουμε ανθρώπους, δίπλα σε όλους τους πρόσφυγες

Με μια βαλίτσα στο χέρι, σαν έτοιμη από καιρό. Η εθελοντική ομάδα διάσωσης SaveLife δεν περίμενε κάποιου είδους πρόσκληση για να βρεθεί κοντά σε όσους και όσες έχουν ανάγκη από βοήθεια και στήριξη, να βρεθεί στη... σωστή πλευρά της Ιστορίας. Η αθλήτρια και ναυαγοσώστρια Μάνια Μπίκοφ και ο σύντροφός της Σπύρος Μητριτσάκης, ιδρυτές της SaveLife Lifeguard Hellas SAR Volunteer, μαζί με τους εθελοντές της ομάδας βρίσκονται από τις πρώτες μέρες του πολέμου στην πόλη Λβιβ της Ουκρανίας και στα σύνορα της Ουκρανίας με την Πολωνία και συνεργάζονται με τοπικές ανθρωπιστικές οργανώσεις προκειμένου να ενισχύσουν τις προσπάθειες που γίνονται για τη στήριξη των προσφύγων που φτάνουν κατά χιλιάδες στην περιοχή.

Ο λεγόμενος άμαχος πληθυσμός δεν είναι αόριστη έννοια και ένα κλισέ που χρησιμοποιείται σε τέτοιες περιπτώσεις. Είναι κυρίως γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι άνδρες ή άνθρωποι που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας και οι οποίοι βρέθηκαν από τη μια στιγμή στην άλλη να παλεύουν να σώσουν τη ζωή τους.

Δίπλα τους, μεταξύ των εκατοντάδων εθελοντών απ’ όλη την Ευρώπη, η Μάνια, ο Σπύρος και η ομάδα τους, που δεν δείχνουν επιλεκτικά την αλληλεγγύη τους αλλά στηρίζουν κάθε πρόσφυγα απ’ όπου κι αν προέρχεται, είτε με βάρκες στη Λέσβο είτε με τα πόδια στα σύνορα με την Πολωνία. «Εμείς δεν διαλέγουμε ανθρώπους, δεν διαλέγουμε πρόσφυγες» θα πουν και μιλώντας στην ΑΥΓΗ της Κυριακής θα περιγράψουν καταστάσεις που έχουν βιώσει και που ποτέ δεν θα ξεχάσουν.

Σε κίνδυνο γυναίκες και παιδιά

Όπως η περίπτωση της γυναίκας που μετέφερε με το αυτοκίνητό της τρεις ηλικιωμένες γυναίκες, η μία εκ των οποίων σχεδόν κατάκοιτη. Αφού κατάφερε το πλήρωμα της ελληνικής ομάδας διάσωσης να την περάσει από τα σύνορα πάνω σε φορείο, έπρεπε να αναζητήσει ίδρυμα στην Πολωνία προκειμένου να φιλοξενηθεί. «Καθώς μεταφέραμε την ηλικιωμένη πάνω στο φορείο και αγωνιζόμασταν να περάσουμε τα μπλόκα, μας φωνάζει μια γυναίκα λέγοντάς μας ότι το παιδί της έβγαζε αίμα από το στόμα.  Ήταν μια τριμελής οικογένεια με ένα μικρό παιδάκι ελαφρά τραυματισμένο, ο πατέρας ήταν  Άγγλος και έτσι μπόρεσε να φύγει. Καταφέραμε να τους πάρουμε μαζί μας, να τους οδηγήσουμε σε μια σκηνή για να λάβουν τις πρώτες βοήθειες και να ξεκουραστούν. Μετά από λίγες ώρες, μας ζήτησαν να μεταφέρουμε και τα δύο σκυλάκια τους που είχαν μείνει πίσω στο Χάρκοβο, όπως και έγινε».

Ασθενείς σε απόγνωση, ουρές χιλιομέτρων

Γυναίκες με μικρά παιδιά είναι αναγκασμένες να περιμένουν πολλές ώρες στις ατελείωτες ουρές για να περάσουν τα σύνορα. Ηλικιωμένοι και ασθενείς σε ένα πολύωρο μαρτύριο με θερμοκρασίες υπό το μηδέν. Κάποιοι δεν τα καταφέρνουν. «Μια ομάδα Ελλήνων από το Λουξεμβούργο έπρεπε να μεταφέρει εκτός Ουκρανίας τέσσερα άτομα. Τελικά τα δύο δεν ήρθαν ποτέ, καθώς ο σύζυγος δεν τα κατάφερε, έπαθε καρδιακή ανακοπή και έχασε τη ζωή του περιμένοντας στην ουρά. Είναι άγριες συνθήκες. Κάντε το εικόνα: ηλικιωμένοι και παιδιά όρθιοι μέσα στο κρύο για 10-12 ώρες. Είναι ένα ποτάμι ανθρώπων που δεν σταματά ποτέ η ροή του. Η ουκρανική κυβέρνηση δεν βοηθάει τους πολίτες της να φύγουν από τη χώρα» θα πει η Μάνια Μπίκοφ. Οι ελλείψεις σε ιατροφαρμακευτικό υλικό είναι πολλές, ενώ λίγη ώρα μόλις πριν από την επικοινωνία μας δύο γιατροί από το Κίεβο και το Ντνίπρο ήρθαν σε επαφή μαζί τους για να τους ζητήσουν φάρμακα, χειρουργικά εργαλεία, εξειδικευμένο επιδεσμικό υλικό και συσκευές ειδικής θεραπείας.

Έκκληση για εθελοντές και υλικό

«Μόλις πριν από λίγες ώρες μάς ζητήθηκε να βοηθήσουμε έναν άνθρωπο που προσπαθούσε να περάσει τα σύνορα και βρισκόταν σε ουρά χιλιομέτρων, αλλά τελείωναν οι μπαταρίες από τη συσκευή ινσουλίνης. Επίσης, ήταν δύο μέρες νηστικός. Ευτυχώς, καταφέραμε να τον εντοπίσουμε και να τον προμηθεύσουμε με μπαταρίες πριν κινδυνεύσει η ζωή του» θα πει ο Σπύρος Μητριτσάκης. Η οργάνωση κάνει έκκληση για εθελοντές, αλλά και για ιατροφαρμακευτικό υλικό. «Η αλήθεια είναι πως είναι περιορισμένο το ενδιαφέρον των εθελοντών να βοηθήσουν σε σχέση με άλλες φορές, αλλά είναι λογικό, καθώς φοβούνται. Γι’ αυτό θέλουμε να επαναλάβουμε πως, όσο κι αν μπαίνουμε στον πειρασμό, δεν πλησιάζουμε εμπόλεμες ζώνες, καθώς ο πρώτος κανόνας της διάσωσης είναι να μένεις εσύ ασφαλής για να μπορείς να βοηθήσεις και τους άλλους».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL