Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
11.2°C16.5°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
9.8°C15.2°C
1 BF 59%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
11.6°C14.4°C
1 BF 78%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.8°C12.7°C
3 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
7 °C
6.9°C10.2°C
0 BF 93%
Κορωνοϊός / Από τον Δεκέμβριο προσπαθούν να κατανοήσουν την παραλλαγή Όμικρον 2
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κορωνοϊός / Από τον Δεκέμβριο προσπαθούν να κατανοήσουν την παραλλαγή Όμικρον 2

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΟ
Pexels

Η παραλλαγή B.1.1.529 του κορωνοϊού Sars-CoV-2 επισήμως μπήκε στην ζωή μας στο τέλος Νοεμβρίου 2021, όταν εντοπίστηκε στην Νότιο Αφρική. Η ταχύτητα με την οποία η Όμικρον (όπως ονομάστηκε λίγο αργότερα) σάρωσε τον πλανήτη ήταν πρωτοφανής, καθώς μέσα σε ενάμιση μήνα φαίνεται να κυριαρχεί με ευκολία έναντι της προηγούμενης κυρίαρχης παραλλαγής Δέλτα. Οι επιστήμονες έχουν ήδη από τον Δεκέμβριο προσδιορίσει κλάδους της παραλλαγής Όμικρον, εκ των οποίων ο δεύτερος, B.1.1.529.2, φαίνεται να έχει χαρακτηριστικά που τον κάνουν να διαφεύγει του εντοπισμού με κάποιες από τις κλασικές μεθόδους. Όπως έχει αναφέρει ο Guardian, ενώ έχει πολλές μεταλλάξεις κοινές με την «κλασική» Όμικρον, λείπει μία συγκεκριμένη γενετική αλλαγή που κάνει μη αποτελεσματικά τα συμβατικά PCR τεστ στον προσδιορισμό της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Για το θέμα ρωτήθηκε χτες κατά την ενημέρωση των συντακτών Υγείας ο καθηγητής Επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιοκρίνης. Όπως είπε, «τον ονομάσαμε και stealth, "κρυφό κλάδο", επειδή έχει μια μετάλλαξη στην θέση 67 που τον κάνει μη ανιχνεύσιμο από την κλασική μέθοδο που χρησιμοποιούμε για την ανίχνευσή του». 

Όπως διευκρίνισε, δεν έχει προς το παρόν εντοπιστεί στην Ελλάδα, αλλά σε άλλες χώρες φαίνεται να έχει επεκταθεί, όπως μεταξύ άλλων στη Νορβηγία. Σημειώνεται ότι επί του παρόντος η «stealth» εκδοχή της Όμικρον έχει φτάσει σε δεκάδες χώρες και σε όλες τις ηπείρους του πλανήτη πλην της Ανταρκτικής.

Ως προς τα χαρακτηριστικά του, ο κ. Μαγιορκίνης σημείωσε ότι αν και «είναι ακόμη νωρίς», από τα μέχρι τώρα δεδομένα «δεν φαίνεται ότι υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ του ενός κλάδου και του άλλου όσον αφορά, την νοσηρότητα ή την μεταδοτικότητα».

Στο θέμα αναφέρθηκε μιλώντας σήμερα στο ΣΚΑΪ και ο διδάκτωρ Μοριακής Βιολογίας του Πανεπιστημίου του Τορόντο Γιάννης Πρασσάς, ο οποίος συνέστησε να μην δημιουργηθεί πανικός και φόβος και πως δεν υπάρχουν ακόμη τα στοιχεία που να δείχνουν πόσο σημαντική είναι και τι ρόλο θα παίξει.

Συνολικά για την εξάπλωση της Όμικρον, ο ίδιος σημείωσε ότι πρόκειται για «ιστορικό φαινόμενο» από επιδημιολογική σκοπιά. Όπως περιέγραψε, ενώ ένα τυπικό κύμα ιού μολύνει περίπου 10% ενός πληθυσμού σε 16 εβδομάδες, η Όμικρον μπορεί στο μισό χρόνο να μολύνει 40% του πληθυσμού.

«Φανήκαμε κάπως τυχεροί» είπε χαρακτηριστικά, με τα χαρακτηριστικά της Όμικρον, καθώς κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει πιο μολυσματικές παραλλαγές.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL