Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.8°C21.2°C
0 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
15.6°C20.0°C
1 BF 80%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
17.0°C19.4°C
2 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.4°C
4 BF 42%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
18.0°C18.0°C
1 BF 66%
Πιστοποιητικό εμβολιασμού / Να λήγει 12 μήνες μετά τη δεύτερη δόση προτείνει η Κομισιόν
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πιστοποιητικό εμβολιασμού / Να λήγει 12 μήνες μετά τη δεύτερη δόση προτείνει η Κομισιόν

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΥ
Ευρωκοινοβούλιο

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να προτείνει το πιστοποιητικό εμβολιασμού να λήγει δώδεκα μήνες μετά τη χορήγηση της δεύτερης δόσης, αναφέρει το Euractiv επικαλούμενο πηγή προσκείμενη στο θέμα. Αυτό σημαίνει ότι για να μπορέσει κάποιος να ταξιδέψει, θα απαιτείται είτε ένα τεστ είτε η τρίτη δόση του εμβολίου COVID-19.

Δεν είναι βέβαιο αν η πρόταση της Κομισιόν, που θα κατατεθεί στο Συμβούλιο την Παρασκευή, θα έχει τη μορφή σύστασης (θα είναι δηλαδή προαιρετική) ή εξουσιοδοτημένης πράξης (οπότε θα είναι δεσμευτική για τα κράτη μέλη). Σύμφωνα με την πηγή που επικαλείται το Euractiv, τα κράτη μέλη συμφωνούν κατ’ αρχήν με την κατεύθυνση της Επιτροπής, αλλά ομολογούν ότι δεν θέλουν να «κάνουν πολύ θόρυβο γύρω από αυτό», λαμβάνοντας υπόψη τον υψηλό αριθμό ανεμβολίαστων στις χώρες τους.

Η Ρουμανία, η Βουλγαρία, η Ουγγαρία, η Τσεχία και η Ελλάδα έχουν ήδη αρχίσει να προσφέρουν στους πολίτες όλων των ηλικιών την τρίτη δόση. Το Βέλγιο θα αρχίσει να χορηγεί την τρίτη δόση στον γενικό πληθυσμό τους πρώτους μήνες του 2022, ενώ άλλες χώρες την έχουν συστήσει για τους ηλικιωμένους και όσους έχουν υποκείμενα προβλήματα υγείας.

Σε όλη την επικράτεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει παρατηρηθεί πρόσφατα απότομη αύξηση των λοιμώξεων και των θανάτων.

Ο χάρτης του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) δείχνει ότι οι χώρες της ανατολικής Ευρώπης – μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα – οι οποίες έχουν χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού, έχουν εισέλθει στις κόκκινες και σκούρες κόκκινες ζώνες. Αντίθετα, οι περισσότερες δυτικές χώρες της ΕΕ, όπου τα επίπεδα εμβολιασμού είναι υψηλότερα από τον μέσο όρο της ΕΕ, παραμένουν κυρίως πορτοκαλί.

Το ECDC έχει προειδοποιήσει ότι οι χώρες με εμβολιαστική κάλυψη κατά του COVID-19 στο επίπεδο ή κάτω από τον τρέχοντα μέσο όρο της ΕΕ «έχουν υψηλό κίνδυνο να υποστούν σημαντική αύξηση των κρουσμάτων, των νοσηλειών και της θνησιμότητας από τώρα έως το τέλος Νοεμβρίου 2021». «Λόγω της πολύ υψηλής κυκλοφορίας του ιού, οι πλήρως εμβολιασμένοι ευάλωτοι πληθυσμοί κινδυνεύουν επίσης να εμφανίσουν λοίμωξη με σοβαρή έκβαση», πρόσθεσε.

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) εξετάζει επίσης το ενδεχόμενο να επεκτείνει την πρόσβαση σε αναμνηστικά εμβόλια για το εμβόλιο του κορωνοϊού της Pfizer για όλους τους ενήλικες ήδη από την Πέμπτη, ανέφερε την Τρίτη το CBS News.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει αντιταχθεί σθεναρά στη χορήγηση τρίτων δόσεων, λαμβάνοντας υπόψη ότι άλλες φτωχές περιοχές παγκοσμίως περιμένουν ακόμη το πρώτο εμβόλιο.

Ο επικεφαλής του ΠΟΥ Τέντρος Αντχάνομ Γκεμπρεγιέσους το χαρακτήρισε «σκάνδαλο». Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, μόλις πέντε αφρικανικές χώρες, λιγότερο από το 10% των 54 κρατών της Αφρικής, προβλέπεται να εμβολιάσουν πλήρως το 40% του πληθυσμού τους.
 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL