Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
10.2°C16.5°C
1 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
10.3°C12.8°C
3 BF 73%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
13 °C
8.0°C12.7°C
1 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
11.0°C14.1°C
2 BF 77%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
5 °C
4.9°C11.9°C
0 BF 93%
Θεσσαλονίκη / Ρισκάρουν νέα καταστροφή για να μην «πειράξουν» παρελάσεις και θρησκευτικούς εορτασμούς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Θεσσαλονίκη / Ρισκάρουν νέα καταστροφή για να μην «πειράξουν» παρελάσεις και θρησκευτικούς εορτασμούς

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΑΡΑΛΙΑ ΛΕΥΚΟΣ ΠΥΡΓΟΣ
ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

Την ώρα που φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ προωθούν το σενάριο της κανονικής πραγματοποίησης των παρελάσεων και των θρησκευτικών εκδηλώσεων στην Θεσσαλονίκη, με βάση «κυβερνητικές πηγές», οι επιστήμονες συνεχίζουν να εκφράζουν όσο και εντονότερη ανησυχία για μία πιθανή επανάληψη του ίδιου, καταστροφικού λάθους, του 2020, που εκτόξευσε σε τρεις μήνες τους νεκρούς από την πανδημία από 400 στις αρχές Οκτωβρίου, σε σχεδόν 5.000 στο τέλος Δεκεμβρίου. Και όλα αυτά, την ώρα που το 70% των ιερέων και το 90% των μοναχών είναι ανεμβολίαστοι.

Μιλώντας στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του Ant1, η καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής ΕΚΠΑ Θεοδώρα Ψαλτοπούλου τόνισε ότι «ειδικά στη βόρεια Ελλάδα έχουμε από την Τρίτη ακόμη περισσότερη αύξηση στο ιικό φορτίο στα λύματα, οπότε περιμένουμε επιδείνωση, έχουμε αύξηση των νέων κρουσμάτων και πίεση στο σύστημα Υγείας, με 90% πληρότητα στις ΜΕΘ, ενώ έχουμε μικρό ποσοστό εμβολιασμού ... και μικρότερη εμβολιαστική κάλυψη σημαίνει μεγαλύτερη έκρηξη κρουσμάτων, οδηγεί ακόμη και σε επιδημικές εκρήξεις στα σχολεία».

Σε άλλο σημείο, η ίδια θύμισε ότι «τον προηγούμενο χρόνο είχαμε μία πολύ δυσάρεστη εικόνα στη Θεσσαλονίκη» και παρότι είπε πως τα στοιχεία θα είναι επαρκή για τελικές αποφάσεις στα μέσα Οκτωβρίου, ξεκαθάρισε ότι «δυσκολεύουν τα πράγματα, το σύστημα Υγείας έχει πιεστεί και δεν υπάρχει καλό ποσοστό εμβολιασμού, άρα δεν μπορούμε να είμαστε ασφαλείς. Οι επιφυλάξεις μου είναι πολύ μεγάλες ... καλύτερα να βγάλουμε μία σύσταση παραπάνω, να ενεργοποιηθούν οι πολίτες στη βόρεια Ελλάδα, να εμβολιαστούν περισσότερο».

Στην ίδια συζήτηση, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης είπε ότι «από την αύξηση στο ιικό φορτίο των λυμάτων της Θεσσαλονίκης περιμένουμε την επόμενη εβδομάδα να δούμε μία αύξηση κρουσμάτων. Αν σε αυτό το δεδομένο προσθέσουμε τους υπολογισμούς των προγνωστικών μοντέλων, εμείς βλέπουμε μια περίπτωση σταθεροποίησης ή και πτώσεις τις επόμενες 15 ημέρες ημέρες, με δεδομένα τα mini lockdown. Έχουμε αναβάλει το άνοιγμα των πανεπιστημίων, στο ΑΠΘ για παράδειγμα θα ανοίξουμε στις 11 Οκτωβρίου τα μαθήματα για να προετοιμαστούμε καλύτερα επιδημιολογικά. Από τις 22 Οκτωβρίου κι έπειτα, με βάση τα μοντέλα βλέπουμε μία αναστροφή προς τα πάνω της καμπύλης».

Σε ερώτηση για το αν πρέπει να ματαιωθούν οι μαθητικές και στρατιωτικές παρελάσεις και οι θρησκευτικές εκδηλώσεις για τον εορτασμό του πολιούχου της πόλης, ο κ. Σαρηγιάννης είπε ότι «με βάση τα δεδομένα, ίσως θα μπορούσαν να γίνουν με έναν τρόπο που θα μπορούσε να μην δημιουργήσει πρόβλημα, ή να μην δημιουργήσει μεγάλο πρόβλημα».

Όπως φαίνεται ωστόσο, η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν επιθυμεί να ανοίξει έστω συζήτηση με την Εκκλησία στη βόρεια Ελλάδα για το θέμα, ή να προχωρήσει προληπτικά σε αλλαγή των σχεδιασμών για τις παρελάσεις.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL