Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
15.6°C18.8°C
2 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
15 °C
13.0°C16.0°C
3 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.2°C17.1°C
2 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.5°C19.1°C
2 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.9°C15.7°C
0 BF 62%
Σχολεία / Ανοίγουν ανοχύρωτα ξανά
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σχολεία / Ανοίγουν ανοχύρωτα ξανά

ΣΧΟΛΕΙΟ

Μία ανάσα πριν από την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, η ανησυχία της εκπαιδευτικής κοινότητας είναι έντονη, καθώς τα υγειονομικά πρωτόκολλα που ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας κρίνονται ανεπαρκή και γεννούν φόβους για την έξαρση της πανδημίας μέσα στον χειμώνα.

Από την πλευρά τους οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου κάνοντας λόγο για ανεξέλεγκτη διασπορά στα σχολεία. Την ίδια στιγμή η Ν. Κεραμέως αρνείται να ικανοποιήσει τα αιτήματα των εκπαιδευτικών για αραίωση των τμημάτων και πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού καθαριότητας.

Έγκλημα εις βάρος μαθητών και εκπαιδευτικών

Τα σχολεία θα βρεθούν για μία ακόμη χρονιά στο έλεος της πανδημίας. Χωρίς μέτρα προστασίας και με τμήματα ασφυκτικά γεμάτα. Οι εκπαιδευτικοί είναι εξοργισμένοι. «Τα σχολεία ανοίγουν όπως ακριβώς έκλεισαν. Αυτό που είδαμε και την περσινή χρονιά ήταν μία έκρηξη κρουσμάτων κατά το άνοιγμα των σχολικών μονάδων, πράγμα που απέδειξε την παντελή απουσία μέτρων προστασίας» λέει στην «Α» η Στέλλα Μανουσιογιωργάκη, μέλος του Δ.Σ. της ΟΛΜΕ.

Σύμφωνα με το «πρωτόκολλο» του υπουργείου Παιδείας, για να κλείσει ένα τμήμα προϋποτίθεται ότι θα νοσήσουν περισσότεροι από τους μισούς μαθητές του, πράγμα που ήδη έχει προκαλέσει αντιδράσεις και προβληματισμούς στους κόλπους των εκπαιδευτικών αλλά και μεταξύ των ειδικών, καθώς με αυτόν τον τρόπο θα δημιουργηθούν τμήματα «υγειονομικές βόμβες».

Και δεν φτάνει αυτό, αλλά, όπως είπε η Ν. Κεραμέως, δεν θα δικαιολογούνται οι απουσίες μαθητών όταν οι γονείς τους φοβούνται να τους στείλουν στο σχολείο λόγω εμφάνισης κρούσματος στην τάξη τους.

«Πλέον, για να κλείσει ένα τμήμα, πρέπει να αρρωστήσει το 50%+1 των παιδιών. Αυτό δεν χρειάζεται να είσαι λοιμωξιολόγος για να καταλάβεις ότι είναι έγκλημα» προσθέτει η Σ. Μανουσογιωργάκη.

Αναφορικά με τους εκπαιδευτικούς οι οποίοι δεν επιδίδουν πιστοποιητικά νόσησης ή εργαστηριακά τεστ που θα διενεργούν με δικά τους έξοδα, θα τίθενται σε αναστολή εργασίας, σύμφωνα με την υφυπουργό Παιδείας Ζέττα Μακρή.

«Η ευθύνη για την κυβέρνηση είναι ατομική.  Όπως πέρσι έβαλαν τους διευθυντές να ελέγχουν τα σελφ τεστ, τώρα θα πρέπει να ελέγχουν εάν κάποιος έχει νοσήσει. Η αναστολή εργασίας είναι απαράδεκτη ως μέτρο» επισημαίνει η ίδια. Υπενθυμίζει μάλιστα ότι η ΟΛΜΕ ήταν εξαρχής υπέρ του καθολικού εμβολιασμού και είχε ζητήσει προτεραιοποίηση για τους εκπαιδευτικούς. Το υπουργείο Παιδείας, από την άλλη, άνοιξε αργά την πλατφόρμα, με αποτέλεσμα να ολοκληρωθούν οι εμβολιασμοί μετά το τέλος της σχολικής χρονιάς.

«Πλέον περισσότεροι από το 85% των εκπαιδευτικών είναι εμβολιασμένοι και μαζί με τους νοσούντες το ποσοστό ξεπερνά το 90%. Είμαστε εμβολιασμένοι σχεδόν στο σύνολό μας» αναφέρει. «Η υπουργός θέλει να μας τρομοκρατήσει για να δείξει τον αυταρχισμό της. Εάν ήθελε ασφάλεια, όπως λέει, θα έσπαζε τα τμήματα και θα προσλάμβανε προσωπικό καθαριότητας».

Η ίδια, όπως και πολλοί ακόμη εκπαιδευτικοί, εκτιμά πως η φετινή χρονιά θα είναι χειρότερη. Διότι, με το νέο πρωτόκολλο, το σύνολο μαθητών και εκπαιδευτικών -είτε είναι εμβολιασμένοι είτε όχι- θα νοσήσουν.

Την ίδια ώρα έχει τεθεί στο τραπέζι και το ζήτημα της υποχρεωτικότητας εμβολιασμών για τους εκπαιδευτικούς, με τους ίδιους να κάνουν λόγο για προσπάθεια της υπουργού Παιδείας να αποποιηθεί τις ευθύνες της.

«Η Ν. Κεραμέως συνεχίζει να πετάει την μπάλα στην εξέδρα με το ζήτημα των υποχρεωτικών εμβολιασμών. Κι αυτό επειδή προσπαθεί να ρίξει τις ευθύνες στις πλάτες των εκπαιδευτικών την ώρα που αρνείται πεισματικά να ικανοποιήσει τα αιτήματά μας για αραίωση των τμημάτων και μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στα σχολεία» αναφέρει στην «Α» ο Σπύρος Μαρίνης, μέλος του Δ.Σ. της ΔΟΕ.

Εκρηκτικό μείγμα στα σχολεία

Ο φετινός Σεπτέμβριος θα βρει τα σχολεία σε ένα τελείως διαφορετικό σκηνικό από τον Ιούνιο. Ασφυκτικά γεμάτα τμήματα σε συνδυασμό με έλλειψη μέτρων προστασίας, χιλιάδες κενά εκπαιδευτικών, κυβερνητικός εκβιασμός για τους ανεμβολίαστους εκπαιδευτικούς που θα επιβαρύνονται το κόστος των τεστ και σχολεία χωρίς δημοκρατικές αξίες, καθώς -με τον πρόσφατα ψηφισμένο νόμο περί αξιολόγησης- κυρίαρχο όργανο δεν θα είναι πλέον ο σύλλογος διδασκόντων, αλλά ο σχολικός διευθυντής.

«Πέρσι είχαμε 45.000 ενεργούς αναπληρωτές και 8.000 συνταξιοδοτήσεις, δηλαδή 53.000 συνολικά. Φέτος έχουμε 11.500 προσλήψεις εκπαιδευτικών και 24.800 προσλήψεις αναπληρωτών, άρα 37.000 στο σύνολο. Αυτό σημαίνει ότι τα κενά θα ξεπερνούν τα 16.000» λέει στην «Α» ο τ. αιρετός του ΚΥΣΔΕ Νεκτάριος Κορδής.

Παράλληλα το υπουργείο προσπαθεί να κλείσει τα ολιγομελή τμήματα σε όλη την Εκπαίδευση. «Δεν εγκρίνει τμήματα Γ’ Λυκείου με δέκα παιδιά. Πού θα πάνε αυτά τα παιδιά; Θα πρέπει να αλλάξουν σχολείο» επισημαίνει. «Με αυτόν τον τρόπο προσπαθεί να περιορίσει τις προσλήψεις αναπληρωτών. Η δεύτερη φάση των προσλήψεων μετατίθεται για τα τέλη Σεπτεμβρίου. Αυτό σημαίνει ότι τα σχολεία θα ανοίξουν με πολύ σοβαρά κενά».

Την ίδια ώρα σφίγγει τα τμήματα με 25-27 μαθητές, αδιαφορώντας να ακούσει τα αιτήματα της εκπαιδευτικής κοινότητας που εδώ και ενάμιση χρόνο φωνάζει για την ανάγκη αραίωσης των τμημάτων.

«Τα σχολεία ανοίγουν με χειρότερους όρους από ότι έκλεισαν, γιατί εάν ένα τμήμα κλείνει μόνο εφόσον κολλήσει το 50%+1 των μαθητών του, ενώ ξέρουμε ότι νοσούν τόσο οι εμβολιασμένοι όσο και οι μη εμβολιασμένοι και τα σελφ τεστ είναι αναξιόπιστα, καταλαβαίνουμε ότι θα έχουμε να κάνουμε με υγειονομικές βόμβες» εξηγεί.

Σε ό,τι αφορά την παράλληλη στήριξη, πολλοί γονείς αναγκάζονται να βρουν ιδιωτική, διότι δεν εγκρίνεται από το κράτος. Αυτό φέτος συμβαίνει ευρέως, επειδή οι προσλήψεις στην Ειδική Αγωγή στη Δευτεροβάθμια ήταν 20% επί του συνόλου, ενώ στη Γενική Εκπαίδευση 30% επί του συνόλου.

Φόβοι για ανεξέλεγκτη διασπορά

Η επαναλειτουργία της εκπαίδευσης με αυτούς τους όρους ήδη προκαλεί ανησυχία ανάμεσα στους ειδικούς.

«Η μετάλλαξη Δέλτα προσβάλλει περισσότερο τα παιδιά και τα προσβάλλει πιο βαριά. Ο προηγούμενος ιός δεν τα έπιανε τα παιδιά.  Έπιανε το 7% και το περνούσαν και πολύ ελαφριά.  Άρα με τη Δέλτα μετάλλαξη είναι και πιο εύκολη η μετάδοση και πιο βαριά η νόσος στα παιδιά. Δεν είμαι τόσο αισιόδοξος συνολικά για την κατάσταση που θα επικρατήσει μέσα στον χειμώνα» εξήγησε ο πρόεδρος της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας, καθηγητής Παιδιατρικής Ανδρέας Κωνσταντόπουλος.

«Για όλα τα παιδιά του Δημοτικού από 3 έως 12 ετών, που δεν έχουν καμία δυνατότητα εμβολιασμού, η κατάσταση είναι πάρα πολύ δύσκολη γιατί δεν μπορούν να τηρήσουν μέτρα και δεν έχουν υπάρξει αλλαγές στη σύνθεση των τμημάτων» προειδοποίησε τις προάλλες η καθηγήτρια Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ Αθηνά Λινού, η οποία διαφώνησε πλήρως με το κλείσιμο τμημάτων όταν είναι θετικοί το 50%+1 των μαθητών, αναφέροντας πως:

«Όταν ξέρουμε ότι έχουν νοσήσει 11 παιδιά σε ένα τμήμα των 20, πιθανότατα άλλα 5 νοσούν επίσης. Τελικά αυτά τα 20 παιδιά θα πάνε σπίτι, θα μεταφέρουν τη νόσο σε αδέλφια και γονείς, παππούδες, γιαγιάδες, φίλους. Δηλαδή ένα τμήμα θα μεταφέρει τη νόσο, με τη μεταδοτικότητα που έχει το νέο στέλεχος, σε 100-150 άτομα. Συν τα φροντιστήρια και τις δραστηριότητες».

Ωμός εκβιασμός

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τα πρωτόκολλα που ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας, οι μαθητές άνω των 12 ετών θα προσέρχονται στις τάξεις με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή βεβαίωση νόσησης τελευταίου εξαμήνου ή δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού (σελφ) τεστ, το οποίο θα πραγματοποιείται δύο φορές την εβδομάδα -κάθε Τρίτη και Παρασκευή-, έως και 24 ώρες πριν από την προσέλευση στο σχολείο.

Από την πλευρά τους οι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή βεβαίωση νόσησης τελευταίου εξαμήνου ή βεβαίωση αρνητικού εργαστηριακού (rapid ή PCR) τεστ, το οποίο θα πρέπει να πραγματοποιείται επίσης δύο φορές την εβδομάδα -κάθε Τρίτη και Παρασκευή- με ευθύνη και κόστος του εργαζομένου.

«Εάν κάποιος εκπαιδευτικός δεν προσκομίσει στον διευθυντή του σχολείου του πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης και σε περίπτωση που είναι ανεμβολίαστος δήλωση αρνητικού εργαστηριακού τεστ που θα πραγματοποιεί με δικά του έξοδα, τότε αυτομάτως δεν ασκεί τα καθήκοντά του και τίθεται σε αναστολή εργασίας» επισήμανε η υφυπουργός Παιδείας Ζ. Μακρή, ενώ τόνισε ότι, εάν οι συγκεκριμένοι εκπαιδευτικοί προσκομίσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά λίγες ημέρες αργότερα, τότε θα επανέλθουν κανονικά στα καθήκοντά τους.

«Οι δηλώσεις της κ. Μακρή για αναστολή εργασίας των εκπαιδευτικών είναι αδιανόητες» σχολιάζει ο Ν. Κορδής. «Οι εκπαιδευτικοί πληρώνουν εισφορές και πρέπει να έχουν δωρεάν πρόσβαση στις παροχές Υγείας. Παρότι στη συντριπτική τους πλειονότητα είναι εμβολιασμένοι, θέλει να τους δείξει ως υπαίτιους για την εξέλιξη της πανδημίας».

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL