Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.2°C21.3°C
3 BF 50%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.3°C
4 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C19.9°C
3 BF 54%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.5°C19.3°C
3 BF 64%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.5°C19.9°C
3 BF 34%
ΟΙΕΛΕ / Πάνω από 40 Εργατικά Κέντρα ζητούν να μην ισχύσει φέτος η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΟΙΕΛΕ / Πάνω από 40 Εργατικά Κέντρα ζητούν να μην ισχύσει φέτος η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής

σχολείο τάξη covid
pixabay.com

Κοινή πρωτοβουλία αναλαμβάνουν πάνω από 40 Εργατικά Κέντρα σε όλη τη χώρα, ζητώντας από την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της χώρας να μπει φραγμός στις κοινωνικές και εκπαιδευτικές ανισότητες που διογκώνονται με τις πρόσφατες νομοθετικές πρωτοβουλίες του Υπουργείου Παιδείας. Έτσι, ζητούν την κατάργηση για φέτος της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, τη μη εφαρμογή της Τράπεζας Θεμάτων, καθώς και την εξέταση των μαθητών των ιδιωτικών σχολείων για την κτήση προαγωγικών και απολυτήριων τίτλων, ιδίως στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, υπό δημόσιο έλεγχο (όπως συνέβαινε και πριν το 2000).

«Πρόκειται για την πιο εντυπωσιακή, την πιο μαζική ενέργεια για ζητήματα εκπαίδευσης του οργανωμένου κόσμου της εργασίας από τη Μεταπολίτευση μέχρι σήμερα, γεγονός που μαρτυρά ότι πλέον η κοινωνία βλέπει με πολύ μεγάλη ανησυχία το δημόσιο αγαθό της Παιδείας να εμπορευματοποιείται με τις συνέπειες να είναι οδυνηρές για τους μαθητές που φοιτούν στα δημόσια σχολεία, τα παιδιά που προέρχονται από τις τάξεις των μη προνομιούχων» σημειώνει η ΟΙΕΛΕ (Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας).

Όπως αναφέρει, με το ψήφισμα που συνυπογράφουν τα Εργατικά  Κέντρα από κάθε γωνία της χώρας ζητείται από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, την κυβέρνηση, τα πολιτικά κόμματα και το Υπουργείο Παιδείας να ληφθούν άμεσα μέτρα, «ώστε να αποτραπεί μια πανεθνική εκπαιδευτική τραγωδία που θα οδηγήσει μοιραία στον αποκλεισμό χιλιάδων μαθητών των δημόσιων σχολείων από την πανεπιστημιακή γνώση και από την πρόσβαση σε ποιοτικές θέσεις εργασίας». 

Οι εκπρόσωποι του κόσμου της εργασίας κάνουν λόγο για «ασύδοτη λειτουργία των ιδιωτικών σχολείων που προκαλεί φόβο πλημμυρίδας παράνομων δήθεν άριστων τίτλων σπουδών», καθώς και για «χωρίς κανένα διάλογο, εν μέσω πανδημίας, εφαρμογή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής που θα κρατήσει πάνω από 25.000 παιδιά εκτός πανεπιστημίου και που απειλεί να βάλει λουκέτο σε δεκάδες πανεπιστημιακά τμήματα με οδυνηρές συνέπειες για τις τοπικές κοινωνίες».

Η ΟΙΕΛΕ, με επιστολή της προς την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κοινοποιεί το ψήφισμα πρωτοβουλίας και ζητά συνάντηση μαζί της. «Η ελληνική κοινωνία είναι βαθιά τραυματισμένη από τις συνέπειες της πολύχρονης οικονομικής και της πρόσφατης υγειονομικής κρίσης. Με τη χώρα μας να κατέχει το θλιβερό ευρωπαϊκό πρωτείο σε κοινωνικές και εκπαιδευτικές ανισότητες, θα έπρεπε να είναι κυρίαρχος εθνικός στόχος η καταπολέμησή τους και όχι η ναρκοθέτηση και των τελευταίων εναπομεινάντων θυλάκων διαφάνειας και αξιοπιστίας. Το δημόσιο και κοινωνικό αγαθό της  απαιτείται να παραμείνει υπό τη διαρκή φροντίδα, εποπτεία, αρωγή και προστασία της πολιτείας ως μίας από τις βασικές παραμέτρους ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής του τόπου μας. Ελπίζουμε να αφουγκραστείτε την εύλογη αγωνία μας και εκφράζουμε την επιθυμία για συνάντηση μαζί σας, ώστε να σάς εκθέσουμε αναλυτικότερα τις απόψεις μας» σημειώνει.

Το ψήφισμα υπογράφουν τα ακόλουθα Εργατικά Κέντρα:

Ε.Κ.  ΑΘΗΝΑΣ
Ε.Κ.  ΑΙΓΙΟΥ
Ε.Κ.  ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ
Ε.Κ.  ΑΡΚΑΔΙΑΣ
Ε.Κ.  ΒΕΡΟΙΑΣ
Ε.Κ.  ΒΟΛΟΥ
Ε.Κ.  ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ
Ε.Κ.  ΓΡΕΒΕΝΩΝ
Ε.Κ.  ΔΡΑΜΑΣ
Ε.Κ.  ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ
Ε.Κ.  ΕΒΡΟΥ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ
Ε.Κ.  ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
Ε.Κ.  ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Ε.Κ.  ΘΗΒΑΣ
Ε.Κ.  ΚΑΒΑΛΑΣ
Ε.Κ.  ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
Ε.Κ.  ΚΑΛΑΜΠΑΚΑΣ
Ε.Κ.  ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
Ε.Κ.  ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ
Ε.Κ.  ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ
Ε.Κ.  ΚΕΡΚΥΡΑΣ
Ε.Κ.  ΚΙΑΤΟΥ
Ε.Κ.  ΚΙΛΚΙΣ
Ε.Κ.  ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ
Ε.Κ.  ΛΚΟΡΙΝΘΟΥ
Ε.Κ.  ΛΑΥΡΙΟΥ
Ε.Κ.  ΛΑΣΙΘΙΟΥ
Ε.Κ.  ΛΕΙΒΑΔΙΑΣ
Ε.Κ.  ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ
Ε.Κ.  ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ
Ε.Κ.  ΞΑΝΘΗΣ
Ε.Κ.  ΠΡΕΒΕΖΑΣ
Ε.Κ.  ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ
Ε.Κ.  ΡΕΘΥΜΝΟΥ
Ε.Κ.  ΡΟΔΟΥ
Ε.Κ.  ΦΛΘΙΩΤΙΔΑΣ
Ε.Κ.  ΦΛΩΡΙΝΑΣ
Ε.Κ.  ΧΑΛΚΙΔΑΣ
Ε.Κ.  ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
Ε.Κ.  ΧΑΝΙΩΝ
Ε.Κ. ΧΙΟΥ
 

Να κατεδαφιστεί το εξεταστικό «σφαγείο» Κεραμέως

«Η κυβέρνηση, προκειμένου, να εξαπατήσει τους πολίτες έχει αναγγείλει 77.415 θέσεις εισακτέων στα Πανεπιστήμια, έχοντας, ταυτόχρονα ψηφίσει ένα εξεταστικό σύστημα που θα αφήσει απ` έξω 30.000 υποψήφιους, ό,τι βαθμολογία και αν επιτύχουν!» Τονίζει στη δήλωσή του ο πρώην υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης με αφορμή «μια μεγάλη εκπαιδευτική τραγωδία» όπως τη χαρακτήρισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ που οδηγεί στον αποκλεισμό χιλιάδες υποψηφίους και κατηγορεί την κυβέρνηση Μητσοτάκη που τη σχεδίασε.

Ο Νίκος Φίλης τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ, χαιρετίζει την πρωτοβουλία «των 41 Εργατικών Κέντρων της χώρας και της ΟΙΕΛΕ.

Ο ίδιος διαμηνύει ότι «στόχοι της επόμενης περιόδου, είναι η κατάργηση στην πράξη όλων των αντιδημοκρατικών - αντιεκπαιδευτικών ρυθμίσεων. Η απόκρουση του αυταρχικού κρεσέντο της κυβέρνησης με την Αστυνομία στα Πανεπιστήμια. Ο αγώνας πριν και μετά τη διενέργεια των Πανελλαδικών εξετάσεων, να κατεδαφιστεί το εξεταστικό "σφαγείο" Κεραμέως, ώστε, να καλυφθεί το σύνολο των 77.415 θέσεων που διατίθενται στα Πανεπιστήμια».

Ακολουθεί ολόκληρη η δήλωση του Νίκου Φίλη

«Σε θέμα πανεθνικής σημασίας προκειμένου να "αποτραπεί μια μεγάλη εκπαιδευτική τραγωδία" μετατρέπει ο κόσμος της εργασίας τον αποκλεισμό χιλιάδων υποψηφίων από τα Πανεπιστήμια που έχει σχεδιάσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Χαιρετίζουμε την πρωτοβουλία των 41 Εργατικών Κέντρων της χώρας και της ΟΙΕΛΕ και χαιρόμαστε για τη συμπαράταξή τους στο πλευρό του κινήματος των εκπαιδευτικών και της νεολαίας για μόρφωση, δημοκρατία και προκοπή. Το ισχυρό μέτωπο Εργασίας και Παιδείας, που σφυρηλατεί αυτή η πρωτοβουλία,  θα έχει καταλυτικές συνέπειες στο άμεσο μέλλον. Ειδικά, όταν, αυτή η σημαντική παρέμβαση είναι ακομμάτιστη και έχει διαπαραταξιακό χαρακτήρα.  
Πλέον, κάθε εργαζόμενος, κάθε νέος, κάθε φοιτητής και μαθητής ξέρει: Η ανατροπή αυτής της κυβερνητικής πολιτικής του αυταρχισμού, της βίας, των ανισοτήτων και των αποκλεισμών γίνεται επιτακτικό καθήκον για να αναπνεύσει η κοινωνία και η δημοκρατία. Στόχος της κυβέρνησης είναι ένα μοντέλο "φτηνιάρικης" ανάπτυξης με υπερεκμετάλλευση των εργαζομένων , με ευέλικτες μορφές κακοπληρωμένης απασχόλησης. Γι` αυτό, περικόπτουν δραστικά τον αριθμό των παιδιών, ειδικά, των λαϊκών τάξεων που θέλουν να φοιτήσουν στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, σε αντίθεση με όσα ισχύουν στην Ευρώπη.  
Κεντρικό αίτημα της επόμενης περιόδου, τώρα, που όλοι έχουν αντιληφθεί που οδηγεί το εξεταστικό σύστημα-λαιμητόμος του κ. Μητσοτάκη και της κυρίας Κεραμέως, είναι η μη εφαρμογή του. Όπως, επίσης, η ματαίωση της χουντικής εμπνεύσεως ρύθμισης για Αστυνομία στα Πανεπιστήμια, που αμετανόητα και προκλητικά επανέφερε σήμερα στη συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου ο κ. Μητσοτάκης.
Η κυβέρνηση, προκειμένου, να εξαπατήσει τους πολίτες έχει αναγγείλει 77.415 θέσεις εισακτέων στα Πανεπιστήμια, έχοντας, ταυτόχρονα.  ψηφίσει ένα εξεταστικό σύστημα που θα αφήσει απ` έξω 30.000 υποψήφιους, ό,τι βαθμολογία και αν επιτύχουν!  Ακόμη και με μέσο όρο 12 ή 13, θα υπάρξουν χιλιάδες υποψήφιοι που θα δουν κλειστές τις πόρτες των ΑΕΙ. Αυτό το αίσχος είναι κάτι που δεν αποτόλμησε ποτέ κανένα από τα προταθέντα εξεταστικά συστήματα,  διαφόρων κυβερνήσεων.
Γι` αυτό, απολύτως δικαιολογημένα και με επίγνωση των λεγομένων τους, τα 41 Εργατικά Κέντρα κάνουν λόγο για επαπειλούμενη "πανεθνική εκπαιδευτική τραγωδία". Την αποκάλυψη αυτής της αλήθειας φοβάται ο πρωθυπουργός και  προτιμά να εξευτελίζεται αρνούμενος να προσέλθει στη Βουλή και να απαντήσει στις επίκαιρες ερωτήσεις του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.
Για τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία η συμμαχία των δυνάμεων της Εργασίας και της Παιδείας είναι κρίσιμη συνιστώσα για την οικοδόμηση του πολιτικού και κοινωνικού μετώπου για την υπεράσπιση της Δημοκρατίας και το άνοιγμα του δρόμου για τη μεγάλη κοινωνική και πολιτική αλλαγή που πλησιάζει.
Στόχοι της επόμενης περιόδου, είναι η κατάργηση στην πράξη όλων των αντιδημοκρατικών - αντιεκπαιδευτικών ρυθμίσεων. Η απόκρουση του αυταρχικού κρεσέντο της κυβέρνησης με την Αστυνομία στα Πανεπιστήμια. Ο αγώνας πριν και μετά τη διενέργεια των Πανελλαδικών εξετάσεων,  να κατεδαφιστεί το εξεταστικό "σφαγείο" Κεραμέως, ώστε,  να καλυφθεί το σύνολο  των 77.415 θέσεων που διατίθενται στα Πανεπιστήμια».

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL