Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
13.9°C17.0°C
3 BF 66%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
13.1°C16.0°C
1 BF 80%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.0°C17.7°C
3 BF 62%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
16 °C
15.8°C17.1°C
4 BF 85%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.5°C13.9°C
0 BF 100%
Τουρισμός / Η υγεία δεν είναι καρτ ποστάλ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τουρισμός / Η υγεία δεν είναι καρτ ποστάλ

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Έναν χρόνο περίπου πριν, με φόντο το ηλιοβασίλεμα της Σαντορίνης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης διατυμπάνιζε ότι η Ελλάδα ξεπέρασε με επιτυχία τον σκόπελο του κορωνοϊού και είναι «open for business», με όλα τα απαραίτητα μέτρα. Το κλίμα εφησυχασμού και οι εκπτώσεις στα υγειονομικά πρωτόκολλα (μη εκτεταμένο testing) συνέβαλαν στην ανεξέλεγκτη αναζωπύρωση της πανδημίας, με τα εφιαλτικά αποτελέσματα του φονικού δεύτερου κύματος.

Σαντορίνη

Ίσως ο πρωθυπουργός θα επιλέξει φέτος να αποφύγει τους συμβολισμούς ενός ακόμα ταξιδιού - αστραπή στη Σαντορίνη. Από την άλλη, για τη Βαλεντίνα Δημητρίου, τεχνολόγο τροφίμων, το νησί δεν είναι ειδυλλιακές εικόνες και stories στο instagram. Ο μαζικός τουρισμός έχει καταστήσει απαγορευτικά τα ενοίκια και την αναγκάζει να ζει στο παλιό Κέντρο Υγείας της Σαντορίνης, μαζί με αρκετούς ακόμα υγειονομικούς, με κοινόχρηστη κουζίνα και μπάνιο (!). Η καθημερινότητα σίγουρα δεν είναι για καρτ ποστάλ.

«Για ένα δωμάτιο όπως αυτό που μένω θα έδινα 500, όταν οι χαμηλόμισθοι στο νοσοκομείο της Θήρας παίρνουν 740 ευρώ τον μήνα - φεύγει πολύς κόσμος λόγω έλλειψης στέγης και οι μεγαλοξενοδόχοι δεν διαθέτουν έστω 1-2 δωμάτια για τους εργαζόμενους που προσφέρουν υπηρεσίες στο νησί», λέει στην ΑΥΓΗ.

Η διαφορά σε σχέση με πέρσι είναι το μεγάλο όπλο των εμβολίων: μετά από μια περίοδο αργών ρυθμών, τις τελευταίες 2-3 εβδομάδες γίνονται πάνω από 400 εμβολιασμοί την ημέρα στη Θήρα. Μέχρι την Πέμπτη 27.5 είχαν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους 7.156 άνθρωποι (με βάση την απογραφή του 2011, ο μόνιμος πληθυσμός ξεπερνάει τις 15.000 - δεν συνυπολογίζουμε τους εργαζόμενους στον τουρισμό και τους τουρίστες).

Η διαδικασία επιβαρύνει όμως το νοσοκομείο, στο οποίο λειτουργούν τρία εμβολιαστικά κέντρα. Θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν τα περιφερειακά ιατρεία, αλλά δεν υπάρχει προσωπικό.

Η υποστελέχωση είναι και η μάστιγα του νοσοκομείου, το οποίο λειτουργεί από το 2016.

Η Β. Δημητρίου, ως πρόεδρος του σωματείου, τη ζει από πρώτο χέρι: «από τη μοναδική προκήρυξη για μόνιμο προσωπικό, από τις 32 θέσεις γιατρών έχουν καλυφθεί οι 9, έχουμε και γιατρούς με μπλοκάκι διότι το Γενικό Νοσοκομείο Θήρας είναι ίσως το μόνο στη χώρα που υπάγεται στην Ανώνυμη Εταιρεία Μονάδων Υγείας (ΑΕΜΥ Α.Ε.) και όχι στο ΕΣΥ. Δεν υπάρχουν κίνητρα για να έρθει προσωπικό, οι λίστες των επιλαχόντων έχουν εξαντληθεί. Υπάρχει μόνο ένας ορθοπεδικός, αλλά μας στέλνουν ενίσχυση το καλοκαίρι γιατί στη Σαντορίνη γίνεται χαμός με τα τροχαία. Οι περισσότεροι νοσηλευτές είναι επικουρικοί και συνολικά είναι κάτω από 15, ούτε οι μισοί δηλαδή από όσους χρειάζονται, ενώ 1 από τους 5 τραυματιοφορείς παλεύει μόνος του στα Επείγοντα».

Το σωματείο επικρίνει τη διοίκηση που έχει ορίσει η ΑΕΜΥ διότι «αφήνει ακάλυπτες καίριες θέσεις - έκανε έφεση ενάντια σε απόφαση για την πρόσληψη τριών καθαριστριών, παρότι το νοσοκομείο έχει μόλις 7 για 3 βάρδιες συν τα σαββατοκύριακα που δουλεύουν στα πλυντήρια». Σοβαρές ελλείψεις υπάρχουν και στη γραμματεία, αφού η διοίκηση αποφάσισε ότι «περισσεύουν» δύο επικουρικές, ενώ μπορούσε να παρατείνει τις συμβάσεις τους.

Η Β. Δημητρίου ανησυχεί για το «ριψοκίνδυνο άνοιγμα με τα self tests» αλλά και την εξουθένωση του προσωπικού. Αντιτείνω ότι είναι τουλάχιστον τυχερή που ζει στη Σαντορίνη. «Εμείς δεν έχουμε χρόνο για selfies στην Καλντέρα, ευχόμαστε να μην έρθει τέταρτο κύμα για να βγουν τουλάχιστον κάποιες άδειες»...

Μύκονος

Η επιχείρηση «Γαλάζια Ελευθερία» τρέχει πλέον πιο γρήγορα έχοντας παραγκωνίσει το συνολικό εμβολιαστικό πρόγραμμα, στο οποίο η Ελλάδα είναι ακόμα πίσω ως προς τις ευάλωτες ηλικίες (άνω των 60 ετών).

Όμως, «ο εμβολιασμός στα νησιά άργησε, δεν μπορεί να ξεκινάς να εμβολιάζεις δύο μέρες πριν από την έναρξη του τουρισμού ενώ υποτίθεται ότι το σχέδιο εκπονήθηκε τον Νοέμβριο», επισημαίνει από τη Μύκονο ο παιδίατρος Ορέστης Παπαλουκάς.

«Στην αρχή ο κόσμος ήταν επιφυλακτικός, κυρίως οι μεγάλες ηλικίες, τώρα γίνονται περίπου 300 δόσεις την ημέρα», αναφέρει στην ΑΥΓΗ.

Ως μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ έχει εικόνα για τα περισσότερα νησιά. Τονίζει ότι η αύξηση των εμβολιασμών στα μεγάλα νησιά οφείλεται στη μαζική «μετανάστευση» εργαζομένων για «σεζόν», αλλά και σε αρκετούς που εκμεταλλεύονται το «παραθυράκι» του συστήματος και συνδυάζουν το εμβόλιο με τριήμερες διακοπές.

Ο Β. Κικίλιας έθεσε ως στόχο τον «καθολικό και πλήρη εμβολιασμό των μονίμων κατοίκων των νησιών έως τα τέλη Ιουνίου». Η Μύκονος έχει μόνιμο πληθυσμό περίπου 14.000 κατοίκους, άρα όταν φτάσει αυτόν τον αριθμό η κυβέρνηση θα τη θεωρήσει... θωρακισμένη. Ωστόσο, ο πραγματικός πληθυσμός το καλοκαίρι είναι υπερπολλαπλάσιος καθώς δέχεται εκατομμύρια τουρίστες.

Το κυριότερο πρόβλημα είναι ότι όλα τα εμβολιαστικά κέντρα λειτουργούν με γιατρούς και νοσηλευτές του ΕΣΥ διότι δεν έχουν γίνει προσλήψεις. «Τα περιφερειακά ιατρεία έχουν κλείσει (π.χ. στην Πάρο), οι γιατροί και οι νοσηλευτές έχουν χτυπήσει 'κόκκινο', είναι διπλός ο φόρτος εργασίας και διαρκώς μεγαλώνει», επισημαίνει ο Ορ. Παπαλουκάς.

Όσο αυξάνονται οι επισκέπτες, η δουλειά στα (στελεχωμένα κυρίως από αγροτικούς γιατρούς) Κέντρα Υγείας δεν «βγαίνει». «Κατάγματα, ατυχήματα με γουρούνες, μεθυσμένοι τουρίστες, θα γίνει κόλαση στη Μύκονο και οι υγειονομικοί εξουθενώνονται στους εμβολιασμούς», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ρόδος

Ταξιδεύουμε τηλεφωνικά στη Ρόδο -την Πέμπτη, μαζί με την Κω, υποβαθμίστηκαν επιδημιολογικά από την Ολλανδία-, όπου από τις 24 εμβολιαστικές γραμμές λειτουργούσαν μέχρι σήμερα μόνο οι 9. Το ποσοστό εμβολιασμού είναι μακράν το χαμηλότερο στο Νότιο Αιγαίο και οι υγειονομικοί κάνουν λόγο για δραματικές ελλείψεις.

Το νοσοκομείο Ρόδου δεν έχει ΜΕΘ και όλα τα περιστατικά πρέπει να διακομίζονται, στις μαστογραφίες η αναμονή φτάνει τους 6 μήνες γιατί υπάρχει μόνο μια εργαζόμενη, στα Επείγοντα απασχολούνται γιατροί των Κέντρων Υγείας, κυρίως ειδικευόμενοι, οι ακτινολόγοι που έχουν φύγει δεν έχουν αντικατασταθεί, ενώ στην ουσία έχει απομείνει ένας αναισθησιολόγος.

Ακόμα χειρότερη είναι η κατάσταση στη Μήλο: το Κέντρο Υγείας έχει μείνει από τις αρχές του χρόνου χωρίς γενικό γιατρό και η 2η ΥΠΕ δεν εγκρίνει την ανανέωση της απόσπασης του γιατρού ο οποίος έχει υπηρετήσει πάνω από 20 χρόνια στο νησί και το 2016 βραβεύτηκε για την ειδίκευσή του στην αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών.

Τα ελικόπτερα για έκτακτες διακομιδές έχουν γίνει σχεδόν καθημερινό φαινόμενο, λόγω αδυναμίας σοβαρής αξιολόγησης των περιστατικών.

Κέρκυρα

Με τη χώρα να παραμένει στην «πορτοκαλί» λίστα της Βρετανίας (καραντίνα 10 ημερών για όσους επιστρέφουν) και την επιδημιολογική εικόνα επιβαρυμένη μετά το Πάσχα -στις 25.5 ήταν πρώτη σε κρούσματα αναλογικά με τον πληθυσμό της-, η Κέρκυρα δεν μπαίνει με καλούς οιωνούς στο καλοκαίρι.

Την προηγούμενη εβδομάδα εκκενώθηκαν κρεβάτια ώστε η Πνευμονολογική κλινική του νοσοκομείου να διαθέσει μια πτέρυγα για Covid περιστατικά, αφού η μονάδα ειδικών λοιμώξεων έχει γεμίσει.

«Η πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας έχει ‘κατεβάσει’ ρολά, καθώς περιφερειακά ιατρεία και Κέντρα Υγείας έχουν μετατραπεί σχεδόν αμιγώς σε εμβολιαστικά κέντρα, το νοσοκομείο καταρρέει, με τους γιατρούς να κάνουν πρωτόγνωρο αριθμό εφημεριών και επιπλέον βάρδιες στις εμβολιαστικές γραμμές», καταγγέλλει η Ένωση Γιατρών ΕΣΥ του νησιού.

Ο διοικητής, μεταξύ άλλων, «τιμώρησε επικουρικό γυναικολόγο με τη μετακίνησή του στα επείγοντα του Covid, γιατί τόλμησε να ασκήσει κριτική για τις ελλείψεις. Δεν του επιτρέπεται να εφημερεύει στη γυναικολογική ή να παρακολουθεί εγκύους!».

Όπως προσθέτει στην ΑΥΓΗ ο Φοίβος Κακαβίτσας, αντιπρόεδρος των Γενικών Γιατρών Κέρκυρας, ακόμα δεν λειτουργεί το Mega εμβολιαστικό κέντρο (με 14 εμβολιαστικές γραμμές) για το οποίο έχει γίνει πρόσκληση σε ιδιώτες, όμως δεν υπάρχει ενδιαφέρον. Πιθανότατα θα επιστρατευτεί προσωπικό από νοσοκομεία της 6ης ΥΠΕ, ενώ οι υγειονομικοί στηλιτεύουν το τεράστιο κόστος για τη δημιουργία του κέντρου (ίσως φτάσει τα 2 εκατομμύρια ευρώ), ποσό με το οποίο θα μπορούσαν να γίνουν δεκάδες προσλήψεις στο σύστημα Υγείας.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL