Live τώρα    
27°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
27 °C
25.2°C29.7°C
2 BF 49%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.0°C26.2°C
3 BF 56%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
28 °C
26.0°C30.9°C
1 BF 51%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
25 °C
24.7°C26.0°C
1 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
24.6°C24.6°C
3 BF 44%
Εμβόλιο / Παρουσιάστηκε το ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εμβόλιο / Παρουσιάστηκε το ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό

Κυριάκος Μητσοτάκης και Κυριάκος Πιερρακάκης παρουσίασαν την Παρασκευή το ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού (EU Digital COVID Certificate). Συμμετειχαν επίσης ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, Μαργαρίτης Σχοινάς

Με αυτό, πρακτικά οι πολίτες των χωρών της ΕΕ διαφοροποιούνται ως προς την δυνατότητά τους να ταξιδεύουν ελεύθερα μεταξύ χωρών με βάση την ιατρική πράξη του εμβολιασμού τους κατά της covid-19. Για όσους έχουν ακολουθήσει τις οδηγίες των υγειονομικών Αρχών και έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό, δημιουργείται μία «λωρίδα ταχείας κυκλοφορίας» χωρίς περαιτέρω ελέγχους και καθυστερήσεις. Μάλιστα, όπως έχει γίνει γνωστό θα υπάρχουν τρεις διαφορετικές κατηγορίες, για όσους έχουν εμβολιαστεί, όσους έχουν κάνει test και είναι αρνητικοί στον κορωνοϊό, αλλά και για όσους έχουν αναρρώσει από covid-19.

Η εκδήλωση έγινε στις εγκαταστάσεις του Εθνικού Δικτύου Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ).

Το ψηφιακό πιστοποιητικό λειτουργεί ως λωρίδα ταχείας κυκλοφορίας για διευκόλυνση των ταξιδιών, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό για την Ελλάδα εν μέσω τουριστικής περιόδου, είπε ο πρωθυπουργός. Όπως ανέφερε ο Κ. Μητσοτάκης, η χώρα είναι έτοιμη να ενεργοποιήσει το ψηφιακό πιστοποιητικό νωρίτερα από την 1η Ιουλίου και προέτρεψε και άλλες χώρες της ΕΕ να κάνουν το ίδιο, ώστε να αποφευχθούν οι διμερείς συμφωνίες. Σημειώνεται ότι ήδη η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο, όπως έγινε και με το green pass που θα εκδίδεται από 1η Ιουνίου, η Ελλάδα να το χρησιμοποιήσει με διμερείς συμφωνίες με άλλες χώρες που είναι έτοιμες, πριν την 1η Ιουλίου, ώστε να δεχθεί τουρίστες από αυτές.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης έχει δηλώσει ότι από τις αρχές της επόμενης εβδομάδας η Ελλάδα μπορεί να «είναι ενεργή», αν και είναι σε εξέλιξη η συζήτηση για ημερομηνία έναρξης που μπορεί να είναι τελικά η 1η Ιουλίου, προκειμένου να «προλάβουν» να διασυνδεθούν πλήρως και τα συστήματα άλλων χωρών μελών της ΕΕ.

Εξάλλου, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στο μήνυμά της για τα 40 χρόνια της Ελλάδας στην ΕΕ επίσης ανέφερε ότι «το Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό θα μπορεί να τεθεί σε ισχύ ήδη από τον Ιούνιο».

Η παρουσίαση αυτή λίγες ημέρες πριν εκπνεύσει και ο Μάιος προβάλλεται ως προσπάθεια ενίσχυσης της τουριστικής κίνησης στην Ελλάδα, την ώρα που η δραματική καθυστέρηση στον εμβολιασμό των «ναυαρχίδων» του νησιωτικού τουρισμού έχει οδηγήσει σε πολύ μικρή τουριστική κίνηση από την αρχή της σεζόν.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο Κ. Μητσοτάκης προσπάθησε να στείλει «προσκλητήριο» να επισκεφτούν την Ελλάδα στους Γερμανούς, μέσω συνέντευξης στην Bild, παρουσιάζοντάς την ως έναν από τους ασφαλέστερους τουριστικούς προορισμούς παγκοσμίως, αναφερόμενος και στο ψηφιακό πιστοποιητικό που θα τους επιτρέψει να ταξιδέψουν χωρίς καθυστερήσεις και άλλους ελέγχους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL