Live τώρα    
32°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
32 °C
30.2°C32.3°C
3 BF 25%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
30 °C
27.4°C32.1°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
31 °C
30.5°C34.3°C
2 BF 43%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
29 °C
27.8°C30.4°C
4 BF 43%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
30 °C
28.4°C30.2°C
1 BF 37%
Ισπανία / Στο αρχείο η έρευνα σε βάρος της συζύγου του Σάντσεθ για διαφθορά
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ισπανία / Στο αρχείο η έρευνα σε βάρος της συζύγου του Σάντσεθ για διαφθορά

Πέδρο Σάντσεθ και Μπεγκόνα Γκόμεθ
(EPA/MARISCAL)

Το ανακριτικό τμήμα του σώματος της αστυνομίας της Ισπανίας που ερευνά μεγάλες υποθέσεις διαφθοράς δεν βρήκε κανένα στοιχείο για αδικοπραγία της συζύγου του Ισπανού πρωθυπουργού, Πένδρο Σάντσεζ, Μπεγκόνια Γκόμεθ στο πλαίσιο δικαστικής έρευνας που ξεκίνησε μετά από μήνυση που κατατέθηκε εναντίον της από την ακροδεξιά οργάνωση «Καθαρά χέρια».

Ο δικαστής της Μαδρίτης, Χουάν Κάρλος Πεϊνάδο, ξεκίνησε την έρευνα για την σύζυγο του Ισπανού πρωθυπουργού  τον Απρίλιο, μετά από μήνυση που κατατέθηκε κατά της  Γκόμεζ από την ακροδεξιά οργάνωση «Καθαρά Χέρια» και προσκομίστηκαν μόνο δημοσιεύματα.

Ορισμένες από τις κατηγορίες που έχουν αποδοθεί στην Γκομέθ έχουν ήδη αποδειχθεί εντελώς ψευδείς, ενώ ο εισαγγελέας ζήτησε να τεθεί στο αρχείο η υπόθεση.

Παρά τα λιγοστά στοιχεία εναντίον της Γκόμεθ, ο δικαστής διέταξε το ανακριτικό τμήμα του σώματος της αστυνομίας να ετοιμάσει μια αναφορά για εκείνη και την υποτιθέμενη επιρροή της σε μια σειρά από συμφωνίες για τη διάσωση εταιριών την περίοδο της πανδημίας.

Το περιεχόμενο αυτής της έκθεσης διέρρευσε στην ισπανική εφημερίδα El País, παρά το γεγονός ότι οι δικαστικές διαδικασίες είναι επί του παρόντος σφραγισμένες.

Οι συμφωνίες που κατηγορήθηκε ότι επηρέασε η Γκομέθ περιλαμβάνουν ένα πακέτο διάσωσης πολλών εκατομμυρίων για την αεροπορική εταιρεία Air Europa που εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού, καθώς και οικονομική βοήθεια από μια εταιρεία που ονομαζόταν Red.es - η οποία εκείνη την εποχή ήταν μέρος του Υπουργείου Οικονομίας – για μια άλλη εταιρεία που ονομάζεται Innova Next.

Αυτή η τελευταία εταιρεία ανήκε στον Χουάν Κάρλος Μπαράμπες, ο οποίος συνδέθηκε με την Γκόμεθ έχοντας υπηρετήσει ως καθηγητής σε μεταπτυχιακό πρόγραμμα στο Μουσείο Complutense της Μαδρίτης. Η σύζυγος του πρωθυπουργού ήταν συνδιευθύντρια του προγράμματος.

Σύμφωνα με την El Pais,  το ανακριτικό τμήμα του σώματος της αστυνομίας της Ισπανίας ερεύνησε τα δημόσια κεφάλαια που πήγαν σε αμφότερες αυτές τις ιδιωτικές εταιρείες, αλλά δεν βρήκε στοιχεία για διαπραγμάτευση επιρροής από την πλευρά της Γκόμεθ.

Στην περίπτωση της Innova Next, για παράδειγμα, το ανακριτικό τμήμα του σώματος της αστυνομίας της Ισπανίας βρήκε μόνο μία συστατική επιστολή μεταξύ των συνολικά 32 υπογεγραμμένων από την Γκόμεθ υπέρ της χρηματοδότησης που θα εκχωρηθεί στην εταιρεία.

Επιπλέον, επισήμανε η αστυνομική δύναμη, οι εταιρείες του Barrabes έχουν λάβει έως και 28 συμβάσεις από τον δημόσιο τομέα, συμπεριλαμβανομένου ενός από το Δημαρχείο της Μαδρίτης, το οποίο διοικείται από την αντιπολίτευση Partido Popular (PP).

Όταν το δικαστήριο της Μαδρίτης αποδέχτηκε την υπόθεση εναντίον της Γκόμεθ ο πρωθυπουργός Σάντσεθ  παρέμεινε για 5 ημέρες εκτός των καθηκόντων του προκειμένου να σκεφτεί για το αν θα παραμείνει πρωθυπουργός της χώρας.

Τελικά επέλεξε να παραμείνει στη θέση του πρωθυπουργού και ζήτησε να σταματήσουν οι πολιτικές επιθέσεις από τα μέσα ενημέρωσης.

Από την πλευρά του, ο Μάνος Λιμπιάς ανακοίνωσε την Τρίτη ότι θα ζητήσει από τον αρμόδιο για την υπόθεση δικαστή να διερευνήσει πλήρως ποιος διέρρευσε τα συμπεράσματα του εγγράφου στην El Pais.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL