Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
12.5°C18.1°C
1 BF 68%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
15 °C
11.6°C16.0°C
2 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
12.0°C14.9°C
2 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.8°C14.9°C
2 BF 85%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.3°C14.1°C
2 BF 54%
Κυβέρνηση Μητσοτάκη / Εμπαίζουν προκλητικά τους υγειονομικούς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κυβέρνηση Μητσοτάκη / Εμπαίζουν προκλητικά τους υγειονομικούς

ΜΕΘ

Το περασμένο Σάββατο θα προσέξατε ίσως τον πρωτοσέλιδο πηχυαίο τίτλο των «Νέων»: «Ποιοι υγειονομικοί επιβραβεύονται πρώτοι - Βοήθημα 1.000 €».

Μήπως πράγματι η κυβέρνηση αποφάσισε επιτέλους να αναγνωρίσει την προσφορά των υγειονομικών που δίνουν τη μάχη στην πρώτη γραμμή αντιμετώπισης της πανδημίας, μετά την άδικη μεταχείριση που τους επιφύλαξε όλη αυτήν την περίοδο;

Αν διαβάσει κάποιος το ρεπορτάζ, καταλαβαίνει ότι αναφέρεται σε 4.000 εργαζόμενους του ΕΚΑΒ που θα λάβουν μπόνους από ένα πρόγραμμα ΕΣΠΑ προκειμένου να συμμετάσχουν σε πρόγραμμα εκπαίδευσης! Άνθρακες, τελικά, η «επιβράβευση».

Το πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί πριν από την πανδημία

Ως συνήθως, ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες. Όπως εξηγούν τα «Νέα», «το ευρωπαϊκό πρόγραμμα προβλέπει την εκπαίδευσή τους (σ.σ.: των εργαζόμενων του ΕΚΑΒ) σε σύγχρονα ευρωπαϊκά πρωτόκολλα για ασφαλείς διασώσεις με τα νέα πτητικά μέσα επείγουσας διακομιδής» (εννοεί τα δύο νέα αεροπλάνα και τα δύο νέα ελικόπτερα, από δωρεά του Ιδρύματος «Νιάρχος»).

Εν ολίγοις, πρόκειται για 150 ώρες εκπαίδευσης που θα γίνουν και θα αποτελέσουν την προϋπόθεση για τα 1.000 ευρώ. Είναι δηλαδή η αποζημίωση ενός εκπαιδευτικού προγράμματος που έχει σχεδιαστεί πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας, για τελείως άσχετο λόγο (δεξιότητες των πληρωμάτων του ΕΚΑΒ στις αεροδιακομιδές) και χρηματοδοτείται από ευρωπαϊκά κονδύλια (ΕΣΠΑ).

Νέο «σκόιλ ελικίκου»;

Ουσιαστικά «μοιράζουν ψίχουλα στους εργαζόμενους, μέσω προγραμμάτων ΕΣΠΑ, κοροϊδεύοντάς τους ότι είναι 'βοήθημα' της κυβέρνησης» σχολιάζει στη ΑΥΓΗ ο Θοδωρής Κωνσταντίνου, μέλος του Δ.Σ. του σωματείου εργαζομένων ΕΚΑΒ. «Η κυβέρνηση και ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να καταλάβουν επιτέλους ότι οι εργαζόμενοι δεν είμαστε κορόιδα να μας φλομώνουν με ψέματα, υποσχέσεις και βοηθήματα - ‘μαϊμού’» προσθέτει.

Υπάρχουν όμως κι άλλες λεπτομέρειες: σε κάθε εργαζόμενο από τους 4.000 αντιστοιχούν 1.600 ευρώ (μεικτά). Αν κάνουμε τον πολλαπλασιασμό, φτάνουμε στα 6.400.000 ευρώ. Άρα, «περισσεύουν» 5.600.000 ευρώ. Εργαζόμενοι του ΕΚΑΒ εκτιμούν ότι ένα μεγάλο κομμάτι από αυτά θα κατευθυνθεί σε Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης, ορισμένα εκ των οποίων έγιναν πρόσφατα γνωστά για τα «σκόιλ ελικίκου» και το «Μέτζη του νέουκτη».

Θα αναλάβουν τη θεωρητική εκπαίδευση (300 ώρες ανά εργαζόμενο) όσων εργαζόμενων θα συμμετάσχουν στη διαδικασία. Και αυτό, παρότι το ΕΚΑΒ έχει δικό του ΙΕΚ που αναλαμβάνει τη διαρκή μετεκπαίδευση των εργαζόμενων με βάση τις αλλαγές στα πρωτόκολλα.

Καλά... Χριστούγεννα για τους υπόλοιπους υγειονομικούς

Όπως είναι φανερό, το υποτιθέμενο βοήθημα δεν αφορά σε όλο το ΕΣΥ, που έχει 100.000 υπαλλήλους, ούτε καν στο σύνολο των υπαλλήλων του ΕΚΑΒ. Για να φτάσουν τους 4.000, θα πρέπει να εκπαιδεύσει κανείς και τους μη μάχιμους υπαλλήλους του (ακόμη και τους διοικητικούς).

Αυτά που δεν τόλμησε, βέβαια, να υποσχεθεί η κυβέρνηση, παρότι τα διεκδικούν επίμονα οι υγειονομικοί, είναι οι δίκαιες αμοιβές, ο διπλασιασμός ανθυγιεινού και ωρομίσθιου, η ένταξη στα ΒΑΕ, η επαναφορά 13ου - 14ου μισθού και η μονιμοποίηση των συμβασιούχων.

Για να προλάβει αντιδράσεις από τους υπόλοιπους υγειονομικούς, η υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη δήλωσε ότι «το βοήθημα προς τους εργαζόμενους ιατρούς και νοσηλευτές του ΕΣΥ, όπως έχει πει ο πρωθυπουργός, θα ανακοινωθεί μετά την πανδημία».

Δηλαδή, από τα περσινά Χριστούγεννα φτάσαμε στο φετινό Πάσχα και τελικά η ενίσχυση (;), αν υπάρξει, παραπέμπεται στο 2022. Θυμίζουμε ότι η μόνη ενίσχυση στην περίοδο της πανδημίας ήταν... μισός βασικός μισθός πέρυσι το Πάσχα και ένα ποσό σε υγειονομικούς που εργάζονταν σε ΜΕΘ και σε κλινικές κορωνοϊού, που δίχασε το προσωπικό των νοσοκομείων.

«Είναι καλοδεχούμενο το όποιο βοήθημα, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η κυβέρνηση έχει αθετήσει την υπόσχεση για οικονομική ενίσχυση των γιατρών» σχολιάζει στην ΑΥΓΗ ο Κώστας Λιβαδάς, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΟΕΝΓΕ και μέλος του Δ.Σ. της ΕΙΝΑΠ. Εκφράζει την κάθετη διαφωνία του με την πολιτική των επιδομάτων και της άπαξ προσφοράς βοήθειας και θυμίζει ότι βασικό αίτημα της ΟΕΝΓΕ είναι η εφαρμογή της απόφασης του ΣτΕ για επαναφορά των μισθών στα επίπεδα του 2012.

Επισημαίνει ότι πρέπει άμεσα να ξεκινήσουν συζητήσεις με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας για την αναμόρφωση του ιατρικού μισθολογίου και του ωρομισθίου των εφημεριών. Θυμίζει ότι η καταβολή των πρόσθετων εφημεριών υπερβαίνει ακόμα και τους 6 μήνες και επαναλαμβάνει το αίτημα για κατάργηση των πρόσθετων εφημεριών (όλες δηλαδή οι εφημερίες πρέπει να νοούνται και να αποζημιώνονται ως τακτικές), δεδομένου ότι η μεγάλη υποστελέχωση αναγκάζει τους γιατρούς να κάνουν σε μόνιμη βάση παραπάνω εφημερίες από όσες προβλέπονται.

Στη Βουλή η αναξιοπιστία και η αδιαφάνεια

Ερώτηση του Ξανθού για τα self tests και τα επιδημιολογικά δεδομένα

Όπως είχε προαναγγείλει η ΑΥΓΗ του Σαββάτου (Self test: Αναξιόπιστο κλειδί για επιστροφή στην κανονικότητα), ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία φέρνει, με επίκαιρη ερώτησή του στη Βουλή (17.5.21), το έλλειμμα αξιολόγησης των self tests. Κάνει λόγο για «διαγνωστική μεθοδολογία που δεν έχει δοκιμαστεί» και επιμένει ότι «το κύριο βάρος πρέπει να δοθεί σε αξιόπιστους ελέγχους με μοριακά και rapid test από πιστοποιημένα εργαστήρια του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα».

Επισημαίνει ότι δεν υπάρχει ακριβής εικόνα για τα ποσοτικά και ποιοτικά δεδομένα των self tests σε εβδομαδιαία βάση (συνολικός αριθμός, ποσοστό θετικότητας, στοιχεία ανά κοινωνική ομάδα και ηλικία, συσχέτιση με τα επιβεβαιωτικά τεστ κ.λπ.), πληροφορίες που είναι εντελώς απαραίτητες για την αξιολόγηση της πορείας της πανδημίας.

Παράλληλα, ο Ανδ. Ξανθός θέτει ζήτημα αδιαφάνειας στα επιδημιολογικά δεδομένα και ελέγχου των μεταλλάξεων του SARS-CoV-2, καθώς φαίνεται, όπως αναφέρει, ότι «δεν υπάρχει εικόνα ούτε για τον τρόπο επιλογής και την αντιπροσωπευτικότητα των δειγμάτων που εξετάζονται για γονιδιακό έλεγχο (genome sequencing) ούτε για τα αποτελέσματα του». Ζητάει απαντήσεις για την επιδημιολογική εικόνα των μεταλλάξεων του ιού στην Ελλάδα, καθώς και για στοιχεία με τα οποία ενημερώνονται οι διεθνείς βάσεις δεδομένων.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL