Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
10.9°C16.5°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
13 °C
9.6°C14.4°C
2 BF 69%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
11.0°C13.2°C
1 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.8°C12.7°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
8 °C
7.9°C10.7°C
0 BF 87%
Ακαταδίωκτο / Φίμωτρο στους επιστήμονες για να μπλοκάρουν τις δικαστικές έρευνες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ακαταδίωκτο / Φίμωτρο στους επιστήμονες για να μπλοκάρουν τις δικαστικές έρευνες

ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

Δεν ήταν τόσο η ανάγκη προστασίας των επιστημόνων, όπως ισχυρίζεται η κυβερνητική προπαγάνδα, που έφερε την τροπολογία της ντροπής όσο η ανάγκη της κυβέρνησης να σταματήσουν υφιστάμενες και μελλοντικές έρευνες για τις αποφάσεις της κυβέρνησης.

Δέκα υπουργοί υπέγραψαν να μην ελέγχονται οι αποφάσεις που λαμβάνουν τα κυβερνητικά όργανα. Επειδή, μην γελιέστε, αυτός ήταν ο βασικός στόχος. Το ότι η κυβέρνηση εξέθεσε τον επιστημονικό κόσμο της χώρας στα μάτια της κοινής γνώμης είναι παράπλευρη απώλεια.  Άλλωστε το έχει ξανακάνει...

Η τροπολογία ορίζει ότι «δεν ευθύνονται, δεν διώκονται και δεν εξετάζονται» τα μέλη των τριών επιτροπών που έχουν συσταθεί για την πανδημία:

* Της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του Κορωνοϊού.

* Της Επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες.

* Της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Στις επιτροπές αυτές δεν συμμετέχουν μόνο επιστήμονες, αλλά και κυβερνητικά στελέχη που λαμβάνουν αποφάσεις και δεν περιορίζονται σε εισηγήσεις, όπως οι:

* Παναγιώτης Πρεζεράκος (γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του Κορωνοϊού).

* Ιωάννης Κωτσιόπουλος (γενικός γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας).

* Παναγιώτης Αρκουμανέας (πρόεδρος του ΕΟΔΥ).

* Δημήτρης Φιλίππου (πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων).

* Νίκος Παπαευσταθίου (πρόεδρος του ΕΚΑΒ).

Η παροχή ασυλίας και ακαταδίωκτου στους επιστήμονες είναι το φύλλο συκής για την παροχή ακαταδίωκτου στα κυβερνητικά στελέχη και για να μην υπάρχουν έρευνες οι οποίες θα φτάνουν σε δικές τους τυχόν ευθύνες που θα προκύπτουν από τις αποφάσεις τους. Στην πραγματικότητα η κυβέρνηση δεν θέλει να υπάρξει σε καμία δημόσια αρχή μαρτυρία των επιστημόνων για τις αποφάσεις της και για όσα γίνονται πίσω από τις κλειστές πόρτες.  Έτσι δεν θα μάθουμε και για τις πιέσεις υπουργών του Μαξίμου...

Υποθέσεις στις οποίες δεν θα καταθέσουν ως μάρτυρες

Η πλειονότητα της κοινής γνώμης, όσο φορτισμένη κι αν είναι, δεν έχει ως προτεραιότητα να δει τους επιστήμονες να ταλαιπωρούνται στη Δικαιοσύνη. Η παροχή ασύλου, λοιπόν, μπορεί να εξηγηθεί και αντικρούεται επί της ουσίας μόνο για λόγους αρχής (π.χ. ουδείς απλός πολίτης έχει ασυλία στην Ελλάδα). Αλλά και οι επιστήμονες που είναι μέλη των επιτροπών είχαν ζητήσει να λυθεί το θέμα -μάλιστα το είχαν θέσει εδώ και περίπου ένα χρόνο, αλλά τους τελευταίους μήνες πιο επιτακτικά.

Εκείνο που δεν είχαν ζητήσει οι επιστήμονες -και έπεσαν από τα σύννεφα όταν το είδαν- ήταν το «δεν εξετάζονται». Τι σημαίνει αυτό;  Ότι δεν μπορούν να κληθούν να καταθέσουν, για παράδειγμα, στην έρευνα του εισαγγελέα για την καθυστέρηση στην επιβολή lockdown στη Θεσσαλονίκη τον Οκτώβριο, ένα λάθος που έχει αναγνωρίσει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Υπενθυμίζεται ότι στις 22 Οκτωβρίου έγινε σύσκεψη στη Θεσσαλονίκη, προτάθηκε η επιβολή lockdown, αλλά η κυβέρνηση δεν το δέχτηκε.

Επίσης δεν μπορούν να καταθέσουν τα μέλη της Επιτροπής Εμβολιασμών για τους εκτός σειράς εμβολιασμούς και για το αν παραβιάστηκαν οι κανόνες που είχαν θέσει. Για την περίπτωση του "Σωτηρία" είναι γνωστό ότι ασχολείται η Δικαιοσύνη, ενώ έρευνες ακούγεται ότι διατάχθηκαν στα Γιάννενα και στη Θεσσαλονίκη για το Κέντρο Πρόνοιας Κεντρικής Μακεδονίας, στο οποίο προεδρεύει ο άνθρωπος του πρωθυπουργού στη Βόρεια Ελλάδα.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι οι νοσοκομειακοί γιατροί που δίνουν την καθημερινή μάχη δεν απολαμβάνουν κανένα ακαταδίωκτο. Δεκάδες είναι οι υποθέσεις -λέγεται ότι φτάνουν τις 80- με μάχιμους γιατρούς που κατηγορούνται. Επίσης διώκονται η πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ, ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, ο πρόεδρος των γιατρών του ΑΧΕΠΑ κ.ά.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL