Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
10.9°C16.5°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
13 °C
9.6°C14.4°C
2 BF 69%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
11.0°C13.2°C
1 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.8°C12.7°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
8 °C
7.9°C10.7°C
0 BF 87%
Προσφυγικό / Συνολική διαφωνία με το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Μετανάστευσης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Προσφυγικό / Συνολική διαφωνία με το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Μετανάστευσης

ΨΥΧΟΓΙΟΣ

Το προτεινόμενο Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο αποδεικνύεται ως το μόνο ίσως θέμα που σε γενικές γραμμές τα κόμματα της αντιπολίτευσης συμφωνούν ότι πόρω απέχει από τις εξαγγελίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής περί υποχρεωτικής αλληλεγγύης και διαμοιρασμού των ευθυνών και βαρών. Αυτό επιβεβαιώνεται και από τη χθεσινή ενημερωτική συνάντηση που είχε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης με τους βουλευτές - εκπροσώπους των κομμάτων.

Ο Ν. Μηταράκης παρουσίασε στους εκπροσώπους των κομμάτων τις κύριες θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης στη διαπραγμάτευση, όπως την ανάγκη θέσπισης ενός κοινού ευρωπαϊκού συστήματος με ισόποση κατανομή της ευθύνης μεταξύ των κρατών - μελών, δημιουργίας ενός κοινού ευρωπαϊκού μηχανισμού επιστροφών, ενίσχυσης της εξωτερικής διάστασης, με συνεργασία με τις χώρες προέλευσης και διέλευσης και την αποτελεσματική προστασία των συνόρων.

Ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. Ιωάννης Λαμπρόπουλος χαρακτήρισε «αξιέπαινη» την πρωτοβουλία του υπουργείου.

Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιώργος Ψυχογιός επεσήμανε την ανάγκη πλήρους εφαρμογής ενός υποχρεωτικού μηχανισμού μετεγκαταστάσεων και διαχείρισης του προσφυγικού από την Ευρώπη, με κοινή πολιτική για το άσυλο, την κατανομή των αιτούντων, αλλά και τις επιστροφές. Άσκησε επίσης κριτική στο προτεινόμενο σύμφωνο, λέγοντας ότι μετατρέπει τις χώρες πρώτης γραμμής σε «αποθήκες ψυχών» και την Ελλάδα σε «ασπίδα της Ευρώπης» και υπογραμμίζοντας ότι η αξιωματική αντιπολίτευση θα είναι «απέναντι σε αυτή τη λογική». «Δεν θα επιτρέψουμε η χώρα να γίνει δεσμοφύλακας της Ευρώπης, δεν μπορούμε να αποδεχθούμε τις κλειστές δομές στα νησιά, οι οποίες προμηνύουν αυτή την υπερσυγκέντρωση και την υπερσυσσώρευση» τόνισε.

Για ένα «εντελώς ετεροβαρές» σύμφωνο, στο οποίο «η Ελλάδα φαίνεται να παραμένει και πάλι χώρος εγκλωβισμού μεταναστών και προσφύγων», ενώ «δεν βλέπουμε οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες να έχουν κάνει αυτό το βήμα πίσω», μίλησε και ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Γιώργος Καμίνης.

Η βουλευτής του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα δήλωσε ότι «το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης κινείται σε ακόμα πιο αντιδραστική κατεύθυνση. Εντείνει τα ζητήματα της καταστολής, των απελάσεων και του εγκλωβισμού χιλιάδων ανθρώπων στη χώρα μας», ενώ αντιτάχθηκε και αυτή στην κατασκευή κλειστών κέντρων στα νησιά.

Επικριτική ήταν και η εκπρόσωπος του ΜέΡΑ25 Ευαγγελία Αμπάζη, προσθέτοντας ότι το ΜέΡΑ25 έχει καταθέσει ήδη πρόταση για να καταργηθεί «η κατάπτυστη συμφωνία μεταξύ Γερμανίας, Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας».

Τέλος, αλγεινή εντύπωση έκαναν οι δηλώσεις του βουλευτή της Ελληνικής Λύσης Κωνσταντίνου Χήτα, ο οποίος, πέραν του ότι επανέλαβε τις θέσεις του κόμματός του περί ξερονησιών μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία ασύλου και κλείσιμο των ΜΚΟ, υποστήριξε ταυτόχρονα ότι η πλειονότητα των ΜΚΟ είναι παράνομες και διακινούν μετανάστες. Στα περί κλεισίματος των παράνομων ΜΚΟ, μάλιστα, είπε ότι συμφώνησε ο υπουργός, γεγονός που προκάλεσε διευκρινίσεις από πηγές του υπουργείου ότι οι ΜΚΟ ελέγχονται μέσω του Μητρώου και ότι δεν μπορούν να λειτουργούν όσες είναι παράνομες, αλλά «ο υπουργός δεν συμφώνησε ότι η πλειονότητα των οργανώσεων είναι παράνομες».

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL