Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
11.8°C17.0°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
10.3°C14.5°C
1 BF 62%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.4°C
1 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.8°C12.7°C
3 BF 87%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
10 °C
10.1°C11.3°C
1 BF 66%
Υπουργείο Υγείας / Αναθέτουν σε εταιρεία με αμαρτωλό παρελθόν τη δημιουργία πλατφόρμας που ήδη λειτουργεί
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Υπουργείο Υγείας / Αναθέτουν σε εταιρεία με αμαρτωλό παρελθόν τη δημιουργία πλατφόρμας που ήδη λειτουργεί

Ο Βασίλης Κοντοζαμάνης στη Βουλή
ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ EUROKINISSI

«Λύνουμε προβλήματα, ξέρουμε πώς» είναι το σλόγκαν της εταιρείας παροχής λογισμικού «I Know How» («Ξέρω τον τρόπο»), όπως διαβάζουμε στην (ανενεργή εδώ και 3,5 χρόνια) σελίδα της στο Facebook. Φαίνεται όμως ότι η εταιρεία ξέρει να παρεμβαίνει και εκεί όπου δεν υπάρχουν «προβλήματα» και να κλείνει συμφέρουσες δουλειές, παρότι έχει αποδειχθεί αφερέγγυα.

Συγκεκριμένα, με βάση έγγραφο που αναρτήθηκε τη Δευτέρα 12 Απριλίου 2021 στη «Διαύγεια», η «ΑΪΝΟΟΥΧΑΟΥ Πληροφορική Ανώνυμος Εταιρεία» αναλαμβάνει την προμήθεια υπηρεσιών για τη «δημιουργία εφαρμογής διαχείρισης επικουρικού προσωπικού νοσοκομείων και εποπτευομένων φορέων του υπουργείου Υγείας».

Η συνολική τιμή για το κόστος της προμήθειας των εν λόγω υπηρεσιών ανέρχεται στο ποσό των 24.800 ευρώ συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ 24% και θα βαρύνει τον φετινό προϋπολογισμό του υπουργείου Υγείας.

Αν κρίνουμε με βάση το ποσό, δεν μοιάζει ιδιαίτερα σκανδαλώδης η συμφωνία. Ωστόσο, σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές, το έργο που ανέλαβε η εν λόγω εταιρεία υλοποιείται ήδη από τις ίδιες τις υπηρεσίες του υπουργείου με τη χρήση των υπαρχόντων πληροφοριακών συστημάτων.

Επί των ημερών της προηγούμενης κυβέρνησης ολοκληρώθηκε η διαμόρφωση του συστήματος στο οποίο οι υποψήφιοι/ες για το επικουρικό προσωπικό καταθέτουν ηλεκτρονικά τα απαραίτητα δικαιολογητικά ώστε στη συνέχεια το σύστημα να παραμετροποιεί τα στοιχεία και να τους τοποθετεί στον πίνακα κατάταξης για την ένταξή τους στο ΕΣΥ.

Εντελώς ξαφνικά, δύο σχεδόν χρόνια μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης από τη Ν.Δ., ενώ οι υπηρεσίες του υπουργείου χρησιμοποιούν το σύστημα που βρήκαν έτοιμο από την προηγούμενη περίοδο, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης -την υπογραφή του οποίου φέρει το έγγραφο στη «Διαύγεια»- αποφάσισε (ή συναίνεσε στο) ότι πρέπει η εφαρμογή να στηθεί ξανά από το μηδέν από μία ιδιωτική εταιρεία.

Η ΑΥΓΗ έχει απευθύνει ερωτήματα σχετικά με την αναγκαιότητα της εν λόγω διαδικασίας τόσο στο Τμήμα Προμηθειών του υπουργείου Υγείας όσο και στην υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων της εταιρείας και θα επανέλθουμε αν λάβουμε απαντήσεις.

Σύμφωνα με έγγραφο που αναρτήθηκε στο «Διαύγεια», ο Κοντοζαμάνης αποφάσισε ότι πρέπει να στηθεί ξανά από το «μηδέν» από μια ιδιωτική εταιρεία εφαρμογή που ήδη λειτουργεί

Από τη Μενδώνη στον Πιερρακάκη

Από μία πρώτη αναζήτηση προκύπτει μία ιδιαίτερα ευνοϊκή μεταχείριση της «I Know How» από τη σημερινή κυβέρνηση.

Στη «Διαύγεια» έχει αναρτηθεί πλήθος απευθείας αναθέσεων προς τη συγκεκριμένη εταιρεία, όπως για παράδειγμα η απευθείας ανάθεση για την παροχή υπηρεσιών συντήρησης των ψηφιακών υπηρεσιών Βιομηχανίας, Επιχειρηματικότητας και Βιώσιμης Ανάπτυξης από τη Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας του υπουργείου Ανάπτυξης (23.3.2021). Ή η απευθείας ανάθεση για το έργο «Παροχή υπηρεσιών Συμβούλου Τεχνικής Υποστήριξης για την εφαρμογή ERS-CLIENT» από την Κοινωνία της Πληροφορίας Α.Ε. (εταιρεία που αποτελεί τον βασικό βραχίονα υλοποίησης των έργων του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης).

Η «I Know How» βρέθηκε ξανά στην επικαιρότητα όταν η σημερινή υπουργός Πολιτισμού προχώρησε, πριν από έναν χρόνο, στην ανάκληση της απόφασης των Μυρσίνης Ζορμπά και Κώστα Στρατή, με την οποία τον Νοέμβριο του 2018 είχε κηρυχτεί έκπτωτη η συγκεκριμένη εταιρεία, διότι δεν τήρησε τα χρονοδιαγράμματα για την παράδοση ενός υποέργου του έργου «Εμπλουτισμός των ψηφιακών συλλογών των κινητών μνημείων του ΥΠΠΟΑ και Ανάπτυξη Πληροφοριακού Συστήματος του Εθνικού Αρχείου Μνημείων». Δηλαδή της βάσης δεδομένων που θα υποδεχόταν τις ψηφιακές καταγραφές των κινητών μνημείων όλης της χώρας (ΑΥΓΗ, 8.4.20).

Μάλιστα, η εταιρεία είχε μηνύσει τρεις υπαλλήλους του ΥΠΠΟΑ που διαπίστωσαν ότι δεν είχαν τηρηθεί τα χρονοδιαγράμματα παράδοσης -η εκφοβιστική μήνυση τέθηκε τον Ιανουάριο του 2021 στο αρχείο.

Παρ’ όλα αυτά, το κύρος της εταιρείας δεν έχει πληγεί: ο κ. Γρηγόρης Κοτσικάρης, πρόεδρος του Δ.Σ. της «I Know How», συμμετείχε τον Οκτώβριο του 2020, μαζί με τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής Κυριάκο Πιερρακάκη, στη συζήτηση «Digital - Ψηφιακός Μετασχηματισμός» στο πλαίσιο του τρίτου Athens Investment Forum.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL