Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
16.2°C19.3°C
2 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.0°C17.6°C
2 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.4°C16.6°C
3 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.9°C16.8°C
3 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.9°C15.2°C
3 BF 62%
Μαρία Θεοδωρίδου / Στη πρώτη δόση οι θρομβώσεις από AstraZeneca
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μαρία Θεοδωρίδου / Στη πρώτη δόση οι θρομβώσεις από AstraZeneca

ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ
EUROKINISSI

Στη συνέχιση του εμβολιαστικού προγράμματος στη χώρα αναφέρθηκε κατά τη σημερινή ενημέρωση η ομότιμη Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, τονίζοντας ότι «η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, μετά από αξιολόγηση των διαθέσιμων δεδομένων, συνιστά τη συνέχιση του προγράμματος εμβολιασμού με κάθε διαθέσιμο εμβόλιο, περιλαμβανομένου και του εμβολίου της AstraZeneca στα άτομα ηλικίας 30 ετών και άνω».

Επισήμανε γι άλλη μια φορά ότι ο κίνδυνος σοβαρής νόσησης και θανάτου από τον κορωνοϊό είναι συντριπτικά μεγαλύτερος από τον κίνδυνο ενδεχόμενης εκδήλωσης θρόμβωσης με θρομβοπενία μετά από εμβολιασμό, ιδιαίτερα σε ηλικίες μεγαλύτερες των 30 ετών, καθώς και ότι ο κορωνοϊός αυξάνει 30 έως 80 φορές τον κίνδυνο εμφάνισης θρόμβωσης των φλεβωδών κόλπων του εγκεφάλου.

Παράλληλα υπενθύμισε ότι στη χώρα έχουν γίνει μέχρι σήμερα περισσότερες από 380.000 δόσεις εμβολίου της AstraZeneca και έχει αναφερθεί ως ενδεχόμενα σχετιζόμενη με τον εμβολιασμό, μια περίπτωση που έχει περιληφθεί στην αξιολόγηση των αρχικών περιπτώσεων του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ).

Οι εκδηλώσεις θρομβώσεων και θρομβοπενίας με το εμβόλιο της AstraZeneca πρόκειται για σπάνια περιστατικά σημείωσε η Μ.Θεοδωρίδου και αναφέρθηκε στα τελευταία επιστημονικά δεδομένα. Είπε ότι «δεν υπάρχει τεκμηριωμένη συσχέτιση με προηγούμενο ιστορικό θρόμβωσης, καθώς και με άλλους προδιαθεσικούς παράγοντες. Πρόκειται για μία περίπτωση ανά 100.000» και τόνισε ότι είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι δεν υπάρχουν αναφορές για περιστατικά θρομβώσεων μετά την δεύτερη δόση του εμβολίου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ μέχρι τις 31/12/20, στη χώρα μας, η συχνότητα θανάτου είναι 23-35 ανά ένα εκατομμύριο πληθυσμού σε άτομα ηλικίας 30-39 ετών και 46-94 ανά ένα εκατομμύριο πληθυσμού σε άτομα ηλικίας 40-49 ετών και πολύ μεγαλύτερη όσο αυξάνεται η ηλικία.

Τόνισε επίσης η Μ. Θεοδωρίδου ότι σε ανακοίνωσή του στις 7 Απριλίου, ο ΕΜΑ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι εκδηλώσεις θρόμβωσης σε συνδυασμό με θρομβοπενία, αποτελούν πολύ σπάνιες ενδεχόμενες ανεπιθύμητες ενέργειες του εμβολίου AstraZeneca, ενώ σύμφωνα με πρόσφατες αναφορές έχουν καταγραφεί πολύ σπάνιες περιπτώσεις θρόμβωσης αγγείων με θρομβοπενία μετά από εμβολιασμό

Οπως προκύπτει είναι συνήθως για θρόμβωση φλεβωδών κόλπων του εγκεφάλου ή άλλων σπάνιων εντοπίσεων σε συνδυασμό με θρομβοπενία και ορισμένες φορές αιμορραγία. Οι περιπτώσεις αυτές έχουν αναφερθεί ως προθρομβωτική θρομβοπενία ανοσολογικής αιτιολογίας μετά από εμβολιασμό και ο παθολογικός μηχανισμός  πρόκλησής τους θεωρείται ανάλογος της θρομβοπενίας μετά από χορήγηση ηπαρίνης. Δεν υπάρχει τεκμηριωμένη συσχέτιση των εκδηλώσεων αυτών με προηγούμενο ιστορικό θρόμβωσης, θρομβοπενίας ή κληρονομικής θρομβοφιλίας.

Αναφέρθηκε επίσης και στον εμβολιασμό των παιδιών, θέμα που όπως είπε θα μας απασχολήσει στο μέλλον. «Είναι πρόωρο να συζητάμε για εμβόλιο στα παιδιά και τους εφήβους, είναι κάτι που θα δούμε όλοι τον επόμενο χρόνο, όταν θα έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες των φαρμακευτικών εταιρειών που παράγουν τα εμβόλια σε αυτές τις ηλικίες και τα εμβόλια αυτά θα έχουν εγκριθεί για τα παιδιά και τους εφήβους από τον ΕΜΑ».

«Το κεφάλαιο εμβολιασμός σε παιδιά και μικρότερες ηλικίες κάτω των 16 ετών έχει ήδη ανοίξει με κλινικές μελέτες που κάνουν οι παρασκευάστριες εταιρείες που έχουν τα εμβόλια» ανέφερε η Μαρία Θεοδωρίσου, επαναλαμβάνοντας όμως ότι είναι πολύ νωρίς να μιλάμε για εμβολιασμό των παιδιών καθώς «έχουν χαμηλό κίνδυνο από τη νόσο και όλο το θέμα θα μελετηθεί συνολικά εφόσον υπάρξουν νεότερα δεδομένα. Τότε θα κριθεί το όφελος σε σχέση με τον κίνδυνο και την επίτευξη της συνολικής ανοσίας».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL