Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
11.8°C17.0°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
10.3°C14.5°C
1 BF 62%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.4°C
1 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.8°C12.7°C
3 BF 87%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
10 °C
10.1°C11.3°C
1 BF 66%
Κορωνοϊός / Με σχέδιο για τους κλινικάρχες, αλλά για την πανδημία... χωρίς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κορωνοϊός / Με σχέδιο για τους κλινικάρχες, αλλά για την πανδημία... χωρίς

ΜΕΘ

Η Σ.Κ. (τα στοιχεία της είναι στη διάθεση της ΑΥΓΗΣ) βρέθηκε το πρωί της Τρίτης 9 Μαρτίου στο «Λητώ» για κάποιες εξετάσεις ρουτίνας. «Όταν πήγα στο τμήμα της μαστογραφίας, χτυπούσαν τηλέφωνα ασταμάτητα και η απάντηση ήταν ‘ό,τι ξέρετε ξέρουμε’. Μια νοσηλεύτρια ήταν ιδιαίτερα ανήσυχη. ‘Ξαφνικά γινόμαστε Covid!’ έλεγε σε έναν γιατρό. ‘Εγώ τώρα το έμαθα από μια ασθενή’ απάντησε εκείνος».

Η εικόνα αυτή διαδραματίστηκε λίγη ώρα αφότου ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε ότι η εν λόγω ιδιωτική κλινική (όπως και ακόμα μία, το Ιατρικό Περιστερίου) «παραχωρείται εθελουσίως» στο ΕΣΥ και «θα νοσηλεύει Covid περιστατικά από την Πέμπτη 11 Μαρτίου υπό τη διοίκηση της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας».

Όπως αποδεικνύεται από τη μαρτυρία της Σ.Κ. στην ΑΥΓΗ, το προσωπικό τής νοσηλευτικής είναι αιφνιδιασμένο και δήλωνε άγνοια για την εξέλιξη αυτή.

Δεν υπήρξε καμία προετοιμασία, καμία σχετική οδηγία, ενώ οι ασθενείς ρωτούσαν για τα προγραμματισμένα ραντεβού των επόμενων ημερών.

«‘Εμείς θα μείνουμε εδώ’ έλεγαν οι γιατροί στο μικροβιολογικό. Οι γυναικολόγοι φεύγουν, οι ακτινολόγοι μένουν. Επικρατούσε πλήρης αναστάτωση. Τουλάχιστον, όπως μου είπε ο ακτινολόγος, πάνω από το 90% των 230 ανθρώπων του προσωπικού του ‘Λητώ’ έχει εμβολιαστεί» αναφέρει η Σ.Κ.

Δεν δίνουν ούτε το 5% των κλινών τους για Covid

Ύστερα από έναν ολόκληρο χρόνο, η κυβέρνηση συνεχίζει να λειτουργεί χωρίς σχεδιασμό, κινούμενη στη λογική του «βλέποντας και κάνοντας», μολονότι η κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου είναι εκτός ελέγχου εδώ και αρκετές ημέρες.

Αφού η επιχειρηματολογία περί «διπλασιασμού» των ΜΕΘ και «θωράκισης» του ΕΣΥ κατέρρευσε παταγωδώς (ΑΥΓΗ, 7.3.21) και αφού άρχισαν οι κινήσεις πανικού με την απόπειρα μεταφοράς ασθενών Covid από την Αθήνα στο Νοσοκομείο Χαλκίδας (ΑΥΓΗ, 9.3.21), το υπουργείο Υγείας επέλεξε την περιορισμένη συνεργασία με τα δύο μεσαίας δυναμικότητας ιδιωτικά θεραπευτήρια (ενώ αναμένεται να αξιοποιηθεί και το Κέντρο Αποθεραπείας και Αποκατάστασης «Φιλοκτήτης»).

Συνολικά, οι δύο κλινικές διαθέτουν 180 κλίνες και 6 κρεβάτια ΜΕΘ. Με τις καθημερινές εισαγωγές ασθενών με κορωνοϊό στα νοσοκομεία της Αττικής να προσεγγίζουν τις 200 («κάθε μέρα γεμίζει ένα μεσαίο νοσοκομείο 200 κλινών με ασθενείς Covid-19» παραδέχθηκε την Τετάρτη 10.3 ο υπουργός Υγείας) και τα κρούσματα να είναι σε ανοδική τροχιά τα τελευταία εικοσιτετράωρα, η συνδρομή των δύο αυτών ιδιωτικών κλινικών μοιάζει με απλή ασπιρίνη.

«Είναι πολύ λίγα τα κρεβάτια που διατίθενται αν σκεφτείτε ότι στις ιδιωτικές κλινικές της Αττικής, η οποία δέχεται τη μεγάλη πίεση, υπάρχουν συνολικά 8.000 κρεβάτια, εκ των οποίων περίπου 4.000 είναι διαθέσιμα» δηλώνει στην ΑΥΓΗ ο πρόεδρος της Πανελλήνιας  Ένωσης Ιδιωτικών Κλινικών και ιδιοκτήτης μίας εκ των δύο μονάδων που «επιτάχθηκαν» στα χαρτιά τον περασμένο Νοέμβριο στη Θεσσαλονίκη Γρηγόρης Σαραφιανός.

Δηλαδή, αυτή τη στιγμή ο ιδιωτικός τομέας δεν δίνει ούτε το 5% των διαθέσιμων κρεβατιών του στη μάχη κατά της πανδημίας, την ώρα που 70 - 100 κρεβάτια γεμίζουν μόνο σε μία εφημερία του «Αττικόν»!

Επέλεξαν οι ίδιοι τα «μαγαζιά» που «παραχωρούν»

Γιατί όμως αυτές οι δύο μονάδες; Από την κατάσταση που επικρατούσε το πρωί της Τρίτης στο «Λητώ» αλλά και από την ανακοίνωση του υπουργού Υγείας προκύπτει ξεκάθαρα ότι πρόκειται για πρωτοβουλία της τελευταίας στιγμής από την πλευρά των δύο ομίλων: του Ιατρικού Αθηνών, στον οποίο ανήκει το Ιατρικό Περιστερίου, και του Hellenic Healthcare Group, στον οποίο ανήκει το «Λητώ».

Βέβαια, ο πρώτος όμιλος διαθέτει, εκτός από την κλινική του Περιστερίου, το Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, το Ιατρικό Παλαιού Φαλήρου, το Ιατρικό Ψυχικού, το Ιατρικό Δάφνης αλλά και το Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης που παρέμεινε Covid free ακόμα και στην κορύφωση του δεύτερου πανδημικού κύματος στη βόρεια Ελλάδα.

Ο δεύτερος όμιλος, εκτός από το «Λητώ», διαθέτει ακόμα τέσσερα μεγάλα θεραπευτήρια στην Αττική: το «Υγεία», το «Metropolitan Hospital», το «Μητέρα» και το «Metropolitan General».

«Το ποιες μονάδες παραχωρούνται αποφασίστηκε από τους ίδιους τους κλινικάρχες με επιχειρηματικά κριτήρια, όπως για παράδειγμα να μην θιχτούν οι συμφωνίες με τις ασφαλιστικές εταιρείες ή να ‘αιμοδοτηθούν’ τα ‘μαγαζιά’ που είναι μικρά και ενδεχομένως δεν είχαν ‘πελατεία’ αυτήν την περίοδο» εκτιμά στην ΑΥΓΗ ο Δημήτρης Αλεξόπουλος, πρόεδρος του κλαδικού σωματείου των εργαζόμενων στις ιδιωτικές κλινικές της Αθήνας.

Θυμίζει ότι στο πρώτο κύμα, όταν «είχε πέσει η δουλειά στο Περιστέρι», το Ιατρικό είχε, για λόγους μάρκετινγκ, αδειάσει και παραχωρήσει στο υπουργείο την ίδια κλινική, αλλά τελικά δεν χρειάστηκε να νοσηλευτούν εκεί ασθενείς με κορωνοϊό.

Η ΑΥΓΗ απευθύνθηκε στο γραφείο δημοσίων σχέσεων του Ιατρικού Αθηνών, το οποίο δεν ήταν σε θέση να απαντήσει με ποιο κριτήριο επιλέχθηκε το Ιατρικό Περιστερίου. Υποστήριξε ότι η εν λόγω κλινική είναι πλήρως στελεχωμένη, με 177 εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης («οι περισσότεροι έχουν κάνει και τη δεύτερη δόση του εμβολίου»), 60 απλές κλίνες και 6 κλίνες ΜΕΘ.

Το «Λητώ» παραδέχεται ότι θα μεταφερθεί στο μαιευτήριο εξειδικευμένο προσωπικό (πνευμονολόγοι κ.ά.) από τις υπόλοιπες μονάδες του ομίλου για να μπορέσει να ανταπεξέλθει στις ανάγκες των Covid ασθενών (αφού δεν διαθέτει παθολογικά και πνευμονολογικά τμήματα), ενώ νοσηλευτές/τριες του (δημόσιου) «Αττικόν» θα (αναγκαστούν να) εκπαιδεύσουν το νοσηλευτικό προσωπικό των δύο ιδιωτικών κλινικών.

Το ερώτημα είναι γιατί όλες αυτές οι χρονοβόρες διαδικασίες γίνονται κατόπιν εορτής και δεν είχε φροντίσει έγκαιρα το υπουργείο Υγείας να εκπονήσει ένα σχέδιο που θα περιλαμβάνει και τις δυνάμεις των ιδιωτών (αφού η επίταξη ξορκίζεται ως… έγκλημα καθοσιώσεως).

ΜΕΘ

Με τα διπλά λεφτά η «εθελούσια προσφορά» των ιδιωτών

Η αναφορά του Β. Κικίλια σε «εθελούσια παραχώρηση» των δύο ιδιωτικών μονάδων Υγείας είναι βέβαια παραπλανητική.

Από το Ιατρικό Περιστερίου ξεκαθαρίζουν ότι το ιδιωτικό θεραπευτήριο θα αποζημιωθεί από τον ΕΟΠΥΥ με βάση τον μηχανισμό των Κλειστών Ενοποιημένων Νοσηλίων (ΚΕΝ).

Στην Κοινή Υπουργική Απόφαση της 17ης Νοεμβρίου 2020 (με τις υπογραφές των Θ. Σκυλακάκη και Β. Κικίλια) προβλέπεται ότι η αποζημίωση των περιστατικών κορωνοϊού «πραγματοποιείται με την εφαρμογή του συντελεστή 2,09 για την κάλυψη του μισθολογικού κόστους, εξαιρουμένης της ειδικής φαρμακευτικής αγωγής των ασθενών για την αντιμετώπιση της Covid-19».

Δηλαδή η κυβέρνηση έχει ήδη διασφαλίσει τον διπλασιασμό της αποζημίωσης του νοσηλίου, αν και ο Β. Κικίλιας έχει παραλείψει, μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

Για «σκανδαλώδη ρύθμιση», που θα ενισχύσει για άλλη μια φορά την τελευταία χρονιά την ιδιωτική κερδοφορία στην Υγεία, κάνει λόγο η Δέσποινα Τοσονίδου, πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στο «Ασκληπιείο» Βούλας και μέλος της Ε.Γ. της ΟΕΝΓΕ.

«Εδώ συμβαίνει το εξής παράδοξο: ενώ η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας ενημερώνει ότι το Σισμανόγλειο προετοιμάζεται να νοσηλεύσει ασθενείς Covid ακόμη και στις χειρουργικές αίθουσες, εφαρμόζοντας ιατρική μαζικών καταστροφών, αρνούνται πεισματικά να προσθέσουν τα μεγάλα ιδιωτικά θεραπευτήρια σε ένα ενιαίο σχέδιο διαχείρισης της επιδημίας» σχολιάζει η ίδια.

«Με τον κανονισμό παροχών (ΕΚΠΥ του ΕΟΠΥΥ) διοχετεύεται πακτωλός χρημάτων προς τα ιδιωτικά θεραπευτήρια, την ίδια ώρα που ακόμη και το απολύτως δίκαιο αίτημα της ένταξής μας στα ΒΑΕ παραπέμπεται στις καλένδες» υποστηρίζει η Δ. Τοσονίδου, υπενθυμίζοντας ότι η ΟΕΝΓΕ ζητάει την «άμεση επίταξη των μεγάλων ιδιωτικών θεραπευτηρίων χωρίς δωράκια στους μεγαλοκλινικάρχες και την ένταξή τους σε ένα ενιαίο σχέδιο διαχείρισης της σοβαρότατης υγειονομικής κρίσης».

Το φιάσκο της Θεσσαλονίκης

Πάντως, το πρόσφατο παρελθόν δεν μας προϊδεάζει για αποτελεσματικούς χειρισμούς. Το φθινόπωρο οι ιδιοκτήτες των ιδιωτικών κλινικών της Θεσσαλονίκης αρνήθηκαν να διαθέσουν στο σύστημα υγείας 200 κλίνες για περιστατικά Covid και αντιπρότειναν να νοσηλεύουν ασθενείς non Covid, με την ημερήσια αποζημίωση να ανέρχεται σε 34,63 ευρώ ανά ασθενή για κάθε μέρα νοσηλείας.

Τελικώς η κυβέρνηση προχώρησε σε καθυστερημένη «επίταξη» (με το αζημίωτο) μόνο δύο κλινικών - σε αυτήν του Γ. Σαραφιανού δεν υπήρχαν καν το στοιχειώδες προσωπικό και ο εξοπλισμός και χρειάστηκε να μεταφερθεί πολύτιμο προσωπικό από νοσοκομεία του ΕΣΥ για να λειτουργήσει, ενώ τελικά δεν νοσήλευσε ούτε ένα περιστατικό Covid.

Οι υπόλοιπες ιδιωτικές κλινικές (Διαβαλκανικό, «Άγιος Λουκάς», Γενική Κλινική, Κυανούς Σταυρός κ.ά.) που είχαν τις κατάλληλες υποδομές και προσωπικό έμειναν στο απυρόβλητο, συνεχίζοντας να θησαυρίζουν την ώρα που τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης μετατράπηκαν σε μίας νόσου (όπως γίνεται σήμερα στην Αττική), νοσηλεύοντας πάνω από 300 ασθενείς με κορωνοϊό το καθένα.

«Πώς θα παλέψουμε χωρίς αρκετούς παθολόγους και πνευμονολόγους;»

Απέναντι στην αδιαλλαξία της κυβέρνησης, η οποία επιμένει να μην επιτάσσει τις πάνω από 200 κλίνες ΜΕΘ των ιδιωτικών θεραπευτηρίων της Αττικής (όπως τις υπολογίζει η ΟΕΝΓΕ) για Covid ασθενείς, οι εργαζόμενοι των δημόσιων νοσοκομείων δίνουν μια άνιση μάχη τόσο με την πανδημία όσο και με όλα τα υπόλοιπα περιστατικά.

Ρωτήσαμε τη Δ. Τοσονίδου για τους θανάτους ασθενών εκτός ΜΕΘ. «Δυστυχώς υπάρχουν» απαντάει. «Συχνά δεν μιλάμε για ώρες αναμονής μέχρι να βρεθεί κρεβάτι σε ΜΕΘ, αλλά για ημέρες».

Και η περίφημη αύξηση των κλινών ΜΕΘ Covid, την οποία διατυμπανίζει ο Β. Κικίλιας; «Πρόκειται για διασπορά fake news από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου. Μας είπαν πάλι για 1.400 κλίνες ΜΕΘ, νούμερο που δεν προκύπτει από πουθενά. Αθροίζουν και τις κλίνες των στρατιωτικών νοσοκομείων, τις αδιάθετες κλίνες των ιδιωτικών θεραπευτηρίων και τα καινούργια ‘βαφτίσια’ των τελευταίων ημερών» απαντάει η Δ. Τοσονίδου.

Επιπλέον, τονίζει ότι η καθημερινή μετατροπή των κλινών ΜΕΘ σε ΜΕΘ Covid αυξάνει τον αριθμό των διασωληνωμένων της λοιπής νοσηρότητας που περιμένουν σε κοινή κλίνη τη διακομιδή τους σε ΜΕΘ. «Καταλαβαίνετε τη διαρκή αγωνία των γιατρών και των συγγενών» επισημαίνει.

Μπαρουτοκαπνισμένοι, αλλά εξαντλημένοι

Το μόνο θετικό είναι ότι, έπειτα από τόσους μήνες μάχης με έναν ύπουλο αντίπαλο, οι υγειονομικοί έχουν αποκομίσει γνώση και εμπειρία, αφού την περασμένη άνοιξη βρέθηκαν σε αχαρτογράφητα νερά. Εμπειρία που μένει αναξιοποίητη όσο δεν μπορεί να υποστηριχθεί υλικοτεχνικά και όσο το εξειδικευμένο / έμπειρο προσωπικό δεν επαρκεί για να καλύψει τις νέες κλίνες που ανοίγουν καθημερινά.

«Η επιστημονική γνώση κάνει ακόμη πιο προφανή την εγκληματική κυβερνητική πολιτική: νοσοκομεία χωρίς επάρκεια σε παροχές οξυγόνου και συσκευές high flow, χωρίς συστηματική ιχνηλάτηση των υγειονομικών, εμβολιασμός με το σταγονόμετρο» εξηγεί η Δ. Τοσονίδου.

Το «Ασκληπιείο» Βούλας, όπου εργάζεται η ίδια, είναι βαριά υποστελεχωμένο. «Οι συνάδελφοι όλων των ειδικοτήτων, ιδιαίτερα όσοι εργάζονται στις κλινικές και στη ΜΕΘ Covid, είναι ήδη πολύ κουρασμένοι από την υπερεφημέρευση και την υπερεργασία. Σκεφτείτε ότι, μολονότι λειτουργεί ΜΕΘ Covid εδώ και έναν χρόνο και κλινική Covid από τον Αύγουστο, στο νοσοκομείο μας έχει διοριστεί μόνο ένας ειδικός παθολόγος. Πώς θα παλέψουμε χωρίς αρκετούς παθολόγους και πνευμονολόγους;» αναρωτιέται.

Αν, δε, υλοποιηθεί η μετατροπή της καρδιολογικής μονάδας του «Ασκληπιείου» σε ΜΕΘ Covid, ο πληθυσμός των νοτίων προαστίων θα στερηθεί τη μοναδική δημόσια καρδιολογική μονάδα. «Καταλαβαίνετε ότι θα έχουμε επιδείνωση της υγείας των χρόνιων καρδιολογικών ασθενών, αλλά και εμφραγματίες που θα χάσουν πολύτιμο χρόνο κατά τη διακομιδή τους σε άλλο νοσοκομείο» εξηγεί η Δ. Τοσονίδου.

Η υποστελέχωση σε όλα τα νοσοκομεία ανάγκασε εκ νέου (10.3.21) τους Β. Κικίλια και Γ. Πατούλη να απευθύνουν ακόμη μία έκκληση στους ιδιώτες γιατρούς «να στηρίξουν το σύστημα Υγείας», θυμίζοντας τα ιδιαίτερα ευνοϊκά κίνητρα που προβλέπει η ρύθμιση του Νοεμβρίου: μηνιαία αποζημίωση 2.000 ευρώ αφορολόγητη, ανεκχώρητη και ακατάσχετη (με εφημερίες μπορεί να προστεθούν ακόμα 1.300 ευρώ ανά μήνα), τη στιγμή που η κυβέρνηση αρνείται πεισματικά την όποια ενίσχυση στις αμοιβές των εργαζομένων του ΕΣΥ...

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL