Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
21.2°C27.3°C
3 BF 65%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
25 °C
21.3°C26.4°C
3 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
26 °C
26.0°C32.6°C
2 BF 54%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
24 °C
23.8°C31.0°C
2 BF 75%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
26 °C
25.9°C25.9°C
2 BF 50%
Κορωνοΐός / Προς ολικό lockdown Αχαΐα-Εύβοια, επιπλέον μέτρα στο Ρέθυμνο, επιτήρηση στη Θεσσαλονίκη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κορωνοΐός / Προς ολικό lockdown Αχαΐα-Εύβοια, επιπλέον μέτρα στο Ρέθυμνο, επιτήρηση στη Θεσσαλονίκη

ΠΑΤΡΑ LOCKDOWN
EUROKINISSI/ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΣ

Συσκέπτονται από το πρωί τα μέλη της επιτροπής λοιμωξιολόγων και στη συνέχεια το σύνολο της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων προκειμένου αφού επανεξετάσουν τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα να καταθέσουν τις εισηγήσεις τους προς την κυβέρνηση για το τι μέλλει γενέσθαι σε δύο ακόμη μητροπολιτικές περιοχές, της Θεσσαλονίκης, της Πάτρας (και σε όλη την Αχαΐα), όπως και σε δύο ακόμη μεγάλους Δήμους, της Χαλκίδας (και σε όλη την Εύβοια) και του Ρεθύμνου (και της ομώνυμης περιφερειακής ενότητας στην Κρήτη).

Οι τελευταίες πληροφορίες από τα δημοσιεύματα στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο θέλουν να θεωρείται δεδομένο ότι την Αθήνα ακολουθούν στο ολικό lockdown Αχαΐα (300.000 πληθυσμός) και Εύβοια (200.000 πληθυσμός), μετά την σοβαρή και ταχεία επιδείνωση των επιδημολογικών μεγεθών που καταγράφονται εκεί.

Αντίθετα, για τα μέτρα και το χρόνο επιβολής τους στο Ρέθυμνο (85.000 πληθυσμός) φαίνεται να προκρίνεται λήψη μέτρων αλλά χωρίς ολικό lockdown, ενώ και Θεσσαλονίκη οι επιστήμονες φαίνεται να απομακρύντονται από την επιλογή του ολικού lockdown και να προκρίνουν αυξημένη επιδημιολογική επιτήρηση. Οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ανακοινωθούν στις 6 το απόγευμα της Παρασκευής, όπου και θα επιβεβαιωθούν ή διαψευστούν τα παραπάνω.

Για το οριακό σημείο που βρίσκεται η Θεσσαλονίκη ως προς τα μεγέθη της μίλησε στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του Open ο καθηγητής Περιβαλλοντικής και Υγειονομικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.  «Ένα ολικό lockdown ως το τέλος του Φεβρουαρίου στην Θεσσαλονίκη θα είναι ένα μέτρο προληπτικό, δεν υπάρχει η πίεση που θα δικαιολογούσε ένα lockdown, αν και είμαστε στο όριο του να είναι και τυπικά "κόκκινη"», όπως είπε. Έτσι:

  • αν επιβληθεί ολικό lockdown, το σημαντικό είναι ότι «η διαχείριση της κρίσης μετά ... θα είναι πολύ καλύτερη. Το θέμα είναι αν θέλει κανείς να προλάβει την εξέλιξη σε αυτή τη φάση που θα υπάρχει και το κρύο και θα είμαστε μέσα. Να σπάσει αυτή την στιγμή τις αλυσίδες μετάδοσης, στην εργασία, τα σχολεία κτλ θα μπορούσε να είναι μία πολύ ασφαλής λύση για το μέλλον
  • χωρίς lockdown στην πολή μπορεί να διαπλασιαστεί ο συνολικός αριθμός ημερήσιων κρουσμάτων ... θα ξεπεράσουμε με βάση τα μοντέλα μας την "κόκκινη γραμμή" σε περίπου μία εβδομάδα, όπως σημείωσε

«Η πίεση στο σύστημα Υγείας στην Θεσσαλονίκη δεν είναι μεγάλη, αλλά δεν έχουμε "μηδενίσει το κοντέρ", είμαστε στο 38% στην πληρότητα των κλινών ΜΕΘ... δεν σε κάνει να κοιμάσαι ήσυχος», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Η προσοχή όλων στην «πρώτη γραμμή» των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης είναι στραμμένη στην εξέλιξη του ιικού φορτίου και το σπάσιμο της αλυσίδας της διασποράς, είπε από την πλευρά του στην ίδια εκπομπή ο διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου» Νικόλαος Καπραβέλος. «Αρχίζει μία μικρή πίεση. Ενημερώσαμε την Πολιτεία ότι υπάρχει αύξηση εισαγωγών, την ώρα που βιώνουμε ακόμα τις επιπτώσεις της σφοδρότητας του δεύτερου κύματος. Έχουμε ακόμα "παλιούς" ασθενείς στις ΜΕΘ (καλύπτουν το 40%-50%), τα όρια της αντοχής μας δεν είναι μεγάλα ... έχω ασθενή από τις 20 Δεκεμβρίου» στην μία ΜΕΘ του νοσοκομείου, ενώ στην άλλη που έχει πληρότητα σχεδόν 100% στις 18 κλίνες της «είναι ασθενείς του προηγούμενου μήνα».

«Μας ανησυχούν οι εμβολιασμοί που δεν έχουν γίνει, τα νέα στελέχη που είναι υπερμεταδοτικά», είπε ο ίδιος, γιατί «αν προκύψει εκθετική αύξηση κρουσμάτων, η κατάρρευση του συστήματος Υγείας θα είναι ταχύτερη του Νοεμβρίου. Κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου για άμεση λήψη μέτρων, όχι αυστηροποίηση ελέγχων. Το σπάσιμο της διασποράς δεν έχει γίνει ... φοβάμαι ότι αν χάσουμε μία εβδομάδα, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος κατάρρευσης του συστήματος ... η πρόληψη πρέπει να γίνει τώρα».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL