Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
16.2°C20.7°C
2 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
14.1°C17.7°C
1 BF 79%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
22 °C
19.9°C23.2°C
4 BF 53%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
25 °C
24.1°C26.0°C
0 BF 55%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
15.7°C15.7°C
1 BF 74%
Lockdown / Χωρίς πυξίδα η κυβέρνηση στην αντιμετώπιση της πανδημίας-Τα νέα μέτρα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Lockdown / Χωρίς πυξίδα η κυβέρνηση στην αντιμετώπιση της πανδημίας-Τα νέα μέτρα

(EUROKINISSI/ ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)

Χωρίς στρατηγική και εμμένοντας στη λογική τού «βλέποντας και κάνοντας» η κυβέρνηση επαναφέρει τα περιοριστικά μέτρα που ίσχυαν περίπου πριν δύο μήνες, θέτοντας ξανά τη χώρα σε σκληρό lockdown.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ανακοίνωσε χθες παράταση του lockdown και αυστηρότερα μέτρα που ισχύουν από σήμερα και για μία εβδομάδα με στόχο την επαναλειτουργία των σχολείων στις 11 Ιανουαρίου.

Κανένα, όμως, μέτρο από αυτά που ανακοίνωσε η κυβέρνηση δεν αφορά τα σχολεία και την ασφάλεια μαθητών και εκπαιδευτικών

 Ειδικότερα, από τις 6 το πρωί σταμάτησε το ανεφάρμοστο για χιλιάδες επιχειρήσεις και αναποτελεσματικό για ακόμα περισσότερες μέτρο του «click away» στα εμπορικά καταστήματα.

Ταυτόχρονα, εκτός λειτουργίας θέτονται βιβλιοπωλεία, κομμωτήρια, υπηρεσίες περιποίησης νυχιών, ΚΤΕΟ, ενώ αναστέλλονται οι δραστηριότητες κυνηγιού και ψαρέματος. Οι δραστηριότητες αυτές θα επανέλθουν στις 11 Ιανουαρίου, με βάση τους κανόνες που ίσχυαν κατά την περίοδο των γιορτών.

Επανέρχεται η απαγόρευση μετακινήσεων από τις 9 το βράδυ μέχρι και 5 το πρωί, με μόνη εξαίρεση τους εργαζόμενους και όσους έχουν ανάγκη ιατρικής βοήθειας.

Οι εκκλησίες θα παραμείνουν κλειστές για τους πιστούς και δεν θα γίνει την ημέρα των Θεοφανείων Αγιασμός των υδάτων σε εξωτερικούς χώρους.

Η λειτουργία των Θεοφανείων θα πραγματοποιηθεί εσωτερικά από τους ιερείς, ενώ μετά τις 11 Ιανουαρίου θα επιτρέπεται ξανά η παρουσία πιστών για τις Κυριακάτικες λειτουργίες με τους κανόνες που ίσχυαν τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, στο τέλος της δεύτερης εβδομάδας του Ιανουαρίου θα αξιολογηθεί η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα και θα ληφθούν αποφάσεις για τους υπόλοιπους τομείς της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας.

Ο Στέλιος Πέτσας αναγνώρισε ότι η λήψη των μέτρων αποφασίστηκε καθώς η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας συνεχίζεται και τα νοσοκομεία εξακολουθούν να νοσηλεύουν μεγάλο αριθμό ασθενών.

Δεν θα καταβάλουν ενοίκιο Ιανουαρίου οι κλειστές επιχειρήσεις

Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Οικονομικών, οι επιχειρήσεις, που παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή έως τις 11 του μηνός, δεν θα καταβάλουν το ενοίκιο για τον Ιανουάριο.

Παράλληλα, το 80% του μηνιαίου συμφωνημένου μισθώματος, και όχι επί της απώλειας, θα αποζημιωθεί στους ιδιοκτήτες από τον προϋπολογισμό, έτσι ώστε να μην έχουν περαιτέρω απώλειες από αυτές που έχουν σήμερα. Με αυτό τον τρόπο, επιμερίζεται το κόστος του ενοικίου κατά 80% στο κράτος και κατά 20% στον εκμισθωτή.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL