Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
11.8°C17.0°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
10.3°C14.5°C
1 BF 62%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.4°C
1 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.8°C12.7°C
3 BF 87%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
10 °C
10.1°C11.3°C
1 BF 66%
Ένα τζαμί στον Βοτανικό
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ένα τζαμί στον Βοτανικό

Τέμενος
Φωτογραφία αρχείου EUROKINISSI/ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

Το μουσουλμανικό τέμενος της Αθήνας, το πρώτο επίσημο τζαμί της ελληνικής πρωτεύουσας, δημιουργήθηκε στην περιοχή του Βοτανικού και βρίσκεται επί της Ιεράς Οδού στον αριθμό 144. Είναι χωρητικότητας τριακοσίων ατόμων. Στο λιθόστρωτο προαύλιό του δεσπόζει ένα μαρμάρινο σιντριβάνι, ενώ ο χώρος, που ανήκει στον Δήμο της Αθήνας, περιλαμβάνει εκτάσεις μικρών κήπων με νεαρά δένδρα, με το τέμενος σχεδόν να συνορεύει με την εκκλησία του Αγίου Χριστοφόρου. Τον ιμάμη, δηλαδή τον «αρχιερέα» του τζαμιού, θα τον διορίζει το ελληνικό κράτος. Ο 49χρονος Mαροκινός Σίντι Μοχάμετ Ζάκι είναι ο πρώτος που διορίστηκε στη θέση αυτή. Η επίσημη έναρξη της λειτουργίας του τεμένους θα πραγματοποιηθεί μετά τη λήξη της καραντίνας. Προς το παρόν, και από την περασμένη Δευτέρα, η λειτουργία του τζαμιού θα είναι ανεπίσημη.

Η ίδρυση τεμένους στην Αθήνα είναι μια συζήτηση που έχει αρχίσει εδώ και αρκετές δεκαετίες. Στην πόλη σήμερα ζουν περίπου 200.000 μουσουλμάνοι που μέχρι σήμερα δεν διέθεταν χώρο προσευχής και θρησκευτικής λατρείας. Αναφερόμαστε στους μουσουλμάνους  Έλληνες πολίτες τους προερχόμενους από τη Θράκη και μετανάστες από μουσουλμανικές χώρες, όπως το Πακιστάν, το Μπαγκλαντές, η Αίγυπτος, το Μαρόκο και άλλες.

Η έλλειψη τεμένους στην Αθήνα υπήρξε ανέκαθεν ένα από τα επιχειρήματα της  Άγκυρας κατά της Ελλάδας. Η Τουρκία υποστήριζε σε διεθνή φόρα ότι η Ελλάδα παραβιάζει τα θρησκευτικά δικαιώματα των μουσουλμάνων πολιτών που ζουν ή εργάζονται στη χώρα μας.

Πάντως, η Αθήνα είναι τώρα η μοναδική πρωτεύουσα που διαθέτει ήδη δημόσιο χώρο για τέμενος, σε αντίθεση με τις άλλες μεγάλες πόλεις του κόσμου, στις οποίες τα τζαμιά είναι ιδιωτικά.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL