Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.2°C25.6°C
3 BF 73%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
21.3°C25.3°C
3 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
24 °C
24.4°C31.5°C
1 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
24 °C
23.8°C23.8°C
2 BF 73%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
24.6°C24.9°C
3 BF 57%
Κορωνοϊός / Καταστάσεις Ιταλίας στις ΜΕΘ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κορωνοϊός / Καταστάσεις Ιταλίας στις ΜΕΘ

ΜΕΘ

Αντιμέτωπο με καταστάσεις που συνέβησαν κατά το πρώτο κύμα της επιδημίας στη γειτονική Ιταλία αναμένεται να βρεθεί τις επόμενες τουλάχιστον σαράντα ημέρες (απευχόμαστε) το υγειονομικό προσωπικό των νοσοκομείων λόγω της ελλιπούς στελέχωσης και λειτουργίας κλινών νοσηλείας ασθενών με Covid-19, τόσο απλών όσο και, κυρίως, ΜΕΘ.

Υπό πίεση το σύστημα Υγείας

Σύμφωνα με τις αισιόδοξες εκτιμήσεις λοιμωξιολόγων, αν αποδώσουν τα περιοριστικά μέτρα, η μείωση ή η σταθεροποίηση του αριθμού τον καθημερινών νέων μολύνσεων θα αρχίσει να καταγράφεται μετά από 10 ημέρες, χωρίς όμως να συμβαίνει το ίδιο για τον αριθμό των ασθενών που θα χρειαστεί να νοσηλευτούν σε νοσοκομείο και κυρίως σε ΜΕΘ, οι οποίοι θα εξακολουθήσουν για αρκετές ημέρες ή και εβδομάδες να αυξάνονται, καθώς, όπως σημειώνεται, τα κρούσματα κι οι νοσηλείες αποτυπώνουν την επιδημική εικόνα πριν από περίπου δύο εβδομάδες.

Με δεδομένο ότι περίπου το 10% με 15% όσων νοσηλευτούν θα χρειαστούν νοσηλεία σε ΜΕΘ και ένα περίπου 35% με 50% εξ αυτών θα καταλήξει, αντιλαμβανόμαστε ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια υγειονομική τραγωδία.

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, σε όλη τη χώρα σήμερα λειτουργούν 1.143 κλίνες ΜΕΘ, από τις οποίες non Covid είναι 610 και 171 κενές, ενώ ΜΕΘ Covid είναι 533, από τις οποίες είναι ακόμη 142 κενές.

Αυξημένη πίεση εκτός από τις κλίνες ΜΕΘ δέχεται το ΕΣΥ και προκειμένου να νοσηλεύσει ασθενείς σε απλές κλίνες Covid, καθώς οι απλές κλίνες που διατίθενται σε όλη τη χώρα για τη νοσηλεία επιβεβαιωμένων κρουσμάτων με κορωνοϊό είναι 4.738, από τις οποίες καλυμμένες ήταν έως την Παρασκευή το μεσημέρι οι 2.531.

Σημειώνεται ότι την Παρασκευή, μετά τα ψέματα Μητσοτάκη στη Βουλή για τις ΜΕΘ του νοσοκομείου «Σωτηρία», η Όλγα Γεροβασίλη και ο Δημήτρης Τζανακόπουλος πραγματοποίησαν αυτοψία, όπου διαπίστωσαν ότι μόλις μία υπομονάδα δυναμικότητας 12 κλινών από τις συνολικά τέσσερις της ΜΕΘ των 50 κλινών που δώρισε η Βουλή λειτουργεί κανονικά, ενώ σε μια δεύτερη νοσηλεύονται 2 ασθενείς με μειωμένο προσωπικό που επίσης έχει μετακινηθεί από άλλα νοσοκομεία. Μάλιστα, οι βουλευτές, καταγγέλλοντας ότι ο διοικητής αρνήθηκε να τους δείξει τη λίστα με το προσωπικό που υπηρετεί στη ΜΕΘ και ότι ο Κ. Μητσοτάκης είπε ψέματα, ζητούν τη συνέπεια λόγου και έργων και την παραίτηση του διοικητή, όπως είχε πει ο πρωθυπουργός.

Στα κόκκινα η Βόρεια Ελλάδα

Ιδιαίτερα μεγάλο πρόβλημα εμφανίζεται να αντιμετωπίζει η Θεσσαλονίκη, τόσο σε απλές κλίνες όσο και, κυρίως, στις κλίνες ΜΕΘ Covid-19, όπου, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, από τις 161 κλίνες που εξυπηρετούν τις ανάγκες της Θεσσαλονίκης, συμπεριλαμβανομένων των νοσοκομείων Χαλκιδικής, Κατερίνης και Καβάλας, κενές είναι μόλις 11.

Με δεδομένες τις ιδιαίτερα αυξημένες ανάγκες για νοσηλεία στις συγκεκριμένες περιοχές, την εκτεταμένη διασπορά και θετικότητα που ξεπερνά σε ποσοστό, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, το 30% του πληθυσμού, ο συγκεκριμένος αριθμός των 11 μόλις ελεύθερων κλινών αναμένεται να εξαντληθεί πολύ σύντομα και ήδη προετοιμάζεται η διακομιδή ασθενών non Covid σε ιδιωτικά νοσοκομεία ή σε δημόσια άλλων νομών προκειμένου να μετατραπούν κλινικές με την προσθήκη αναπνευστήρων σε τύπου ΜΕΘ κλίνες για όσους ασθενείς χρειαστούν μηχανική υποστήριξη.

Παράλληλα, έχει τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιο μείωσης των τακτικών χειρουργείων και  διενέργειας μόνο των εξαιρετικά επειγουσών και έκτακτων επεμβάσεων, ενώ από την Πέμπτη στις εφημερίες των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης προστέθηκε το ιδιωτικό θεραπευτήριο "Διαβαλκανικό", το Στρατιωτικό Νοσοκομείο 424, ο "Κυανούς Σταυρός" και από την Παρασκευή η ιδιωτική κλινική ''Άγιος Λουκάς'', που ανήκει στον όμιλο Euromedica.

Είναι μια μάχη που τη βιώνει το υγειονομικό προσωπικό όλης της χώρας, που σηκώνει στις πλάτες του δέκα μήνες τώρα όλη την υγειονομική κρίση, χωρίς την απαραίτητη και επιβεβλημένη λόγω της πανδημίας ενίσχυση από την κυβέρνηση, σε προσωπικό και σε μέτρα προστασίας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι περισσότερα από χίλια άτομα, γιατροί, νοσηλευτές και διοικητικό προσωπικόμ έχουν μολυνθεί και βρίσκονται σε καραντίνα, με αποτέλεσμα πολλές κλινικές νοσοκομείων να έχουν τεθεί εκτός εφημέρευσης επειδή δεν υπήρχε προσωπικό να τις λειτουργήσει, γεγονός που αποδεικνύει ότι δεν υπήρξε καμία ουσιαστική ενίσχυση με προσωπικό και καμιά προετοιμασία για την αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος της πανδημίας.

Ιδιωτική κερδοφορία και πανδημία

Απεναντίας, όπως βλέπουμε, η πανδημία χρησιμοποιείται ως πρόσχημα από την κυβέρνηση για να αυξήσει τα κέρδη των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων και κλινικών, αλλά και για να εισαγάγει ιδιώτες γιατρούς στο ΕΣΥ, μάλιστα με όρους προνομιακούς, που δεν απολαμβάνουν οι νοσοκομειακοί γιατροί, οι «ήρωες», όπως τους αποκαλούσε η κυβέρνηση, οι οποίοι δέκα μήνες τώρα έχουν ξεπεράσει τους εαυτούς τους δίνοντας μάχη με την Covid, αλλά και για να κρατήσουν όρθιο το σύστημα Υγείας.

Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Υγείας συζητά με τον ΠΙΣ προκειμένου να προχωρήσει σε υπογραφή σύμβασης με τους ιδιώτες γιατρούς, έτσι ώστε να προσληφθούν για 6+6 μήνες με 2.000 μισθό αφορολόγητο και ακατάσχετο, όπως προέβλεπε η σχετική ΠΝΠ του Μαρτίου, για την κάλυψη επειγουσών αναγκών.

Μάλιστα, ύστερα από έκτακτη συνεδρίασή του, ο ΠΙΣ, την Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2020, ενέκρινε με απόλυτη πλειοψηφία προτάσεις για άμεση ενίσχυση του συστήματος Υγείας ενόψει της πανδημίας, οι οποίες εστάλησαν στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας, στους ιατρικούς συλλόγους της χώρας, στους εκπροσώπους των Ι.Σ. και στις ιατρικές επιστημονικές εταιρείες / ιατρικές επαγγελματικές ενώσεις, όπου ουσιαστικά ζητούν προκλητικά, εναντίον των συναδέλφων τους νοσοκομειακών γιατρών του ΕΣΥ, επιπλέον χρήματα για να συνδράμουν στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

Συγκεκριμένα, ζητούν, αντί για 2.000 ευρώ που περιελάμβανε και πάλι προκλητικά η πρόταση του υπουργείου, να λαμβάνουν 3.000 ευρώ μηνιαίως, αφορολόγητα και ακατάσχετα, και να διατηρήσουν τα ιδιωτικά τους ιατρεία, διαλύοντας, εν μέσω πανδημίας, τις συμβάσεις που ορίζονται στο ΕΣΥ και βάλλοντας κατά του δημόσιου χαρακτήρα του, όπως προβλεπόταν στις προτάσεις του ΠΙΣ για τις ΣΔΙΤ.

Η πρόταση αυτή έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στους μαχόμενους υγειονομικούς, καθώς πλήττει μια από τις θεμελιώδεις αξίες του ΕΣΥ, αυτή της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των λειτουργών του, αφού οι ιδιώτες που θα προσληφθούν για τις ανάγκες της πανδημίας, εκτός από τις διπλάσιες αμοιβές που θα λαμβάνουν, θα έχουν τη δυνατότητα διατήρησης του ιατρείου τους και των εξω-νοσοκομειακών δραστηριοτήτων τους.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL