Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
16.2°C19.3°C
2 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.0°C17.6°C
2 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.4°C16.6°C
3 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.9°C16.8°C
3 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.9°C15.2°C
3 BF 62%
Κορωνοϊός / Ενισχύουν τη δημόσια Υγεία με ιδιώτες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κορωνοϊός / Ενισχύουν τη δημόσια Υγεία με ιδιώτες

Έχουν περάσει 10 μήνες από την έναρξη της υγειονομικής κρίσης της Covid-19 και η κυβέρνηση, ιδεολογικά προσανατολισμένη στην με κάθε τρόπο ενίσχυση των οικονομικών των επιχειρηματιών της Υγείας, δεν προχώρησε σε κανένα ουσιαστικό μέτρο αναβάθμισης και ενίσχυσης των δομών της δημόσιας Υγείας και της πρωτοβάθμιας φροντίδας, ελπίζοντας στην πιθανή διάθεση εμβολίων ή την εξεύρεση αποτελεσματικού φαρμάκου για την αντιμετώπιση της πανδημίας, προκειμένου να επαναφέρει, και μάλιστα ως πανάκεια, την ιδεοληπτική θέση της για το άνοιγμα στην αγορά, των συμπράξεων δημόσιου - ιδιωτικού τομέα και την είσοδο ασφαλιστικών εταιρειών στον χώρο της Υγείας.

Τα δώρα και οι ιδεοληψίες

Πρόσφατα άλλωστε επιχείρησε, με διάταξη του υπουργείου Ανάπτυξης για τον Πτωχευτικό Κώδικα, τη σκανδαλώδη εύνοια υπέρ των ασφαλιστικών ομίλων, καθώς έδινε το δικαίωμα να επιβάλλουν κατά το δοκούν αυξήσεις σε όλα τα μακροχρόνια συμβόλαια υγείας, ερήμην των ασφαλισμένων και χωρίς να υπόκεινται σε έλεγχο από τη δημόσια διοίκηση.

Δυστυχώς για τη δημόσια υγεία και συμφέρον, η κυβέρνηση επιβεβαιώνει πλήρως την καταγγελία ότι διαχειρίζεται επικοινωνιακά την πανδημία, προπαγανδίζοντας δήθεν ενίσχυση του ΕΣΥ και την ίδια ώρα τη χρησιμοποιεί ως εργαλείο για να γκρεμίσει οτιδήποτε δημόσιο και για να στηρίξει φίλους χορηγούς και επιχειρηματίες στην ιδιωτική Υγεία.

Είναι χαρακτηριστική της ιδεοληπτικής συμπεριφοράς της κυβέρνησης προς τους ασφαλιστικούς ομίλους και τους επιχειρηματίες της Υγείας η διάταξη που προώθησε το υπουργείο Ανάπτυξης για την ακύρωση προστίμου ύψους 100.000 ευρώ σε ασφαλιστική επιχείρηση για παράνομες αυξήσεις ασφαλίστρων.

Ανάλογη ευνοϊκή ρύθμιση υπέρ των ιδιωτικών εργαστηρίων είναι η απόφασή της να μην συνταγογραφούνται οι απαραίτητες εξετάσεις μοριακού ελέγχου, καθώς και η ΚΥΑ για τον διπλασιασμό του κόστους για τη χρήση των ιδιωτικών ΜΕΘ και την επέκταση κατά 40% των κλινών τους με το ίδιο προσωπικό, εις βάρος της ασφαλούς νοσηλείας και της καταπόνησης των υγειονομικών.

Προχειρότητα στα όρια της πανδημίας

Την ίδια ώρα που ο κορωνοϊός κάνει βόλτα στα ΜΜΜ και εκδηλώνεται σε διάσπαρτες εστίες σε πολλές περιοχές και χώρους εργασίας, ακόμα και σε μονάδες Υγείας, όπου αριθμούνται περισσότεροι από 200 υγειονομικοί με αναρρωτική άδεια λόγω Covid, ενώ 25 εξ αυτών νοσηλεύονται, η κυβέρνηση αντιμετωπίζει την πανδημία αποσπασματικά, αιφνιδιασμένα και πρόχειρα, χωρίς να πείθει με την επικουρική και αστυνομική λογική της και κυρίως χωρίς να διαμορφώνει τις συνθήκες αντιμετώπισης των πάγιων και διαρκών αναγκών του ήδη υποστελεχωμένου συστήματος Υγείας.

Εγκαινιάζει ΜΕΘ, μετακινώντας προσωπικό από άλλες δομές, παρουσιάζει ότι έχει ανοίξει κλίνες ΜΕΘ, προσμετρώντας κλίνες που προϋπήρχαν στο ΕΣΥ και μετατράπηκαν από ΜΑΦ σε ΜΕΘ, όπως κι αυτές του ιδιωτικού τομέα και των στρατιωτικών νοσοκομείων, που επίσης προϋπήρχαν, ενώ την ίδια ώρα ακυρώνει τις 4.000 προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και μειώνει κατά 31 εκατομμύρια ευρώ τον προϋπολογισμό για την Υγεία.

Απέναντι σ’ αυτή την κατάσταση, ο Γιάννης Σκινδήλιας, νοσοκομειακός γιατρός στο Νοσοκομείο Αγία Όλγα, λειτουργός της Υγείας που έβαλε και βάζει πλάτη για τη σωστή διαχείριση και αντιμετώπιση της πανδημίας, μιλώντας στην «ΑΥΓΗ» τονίζει ότι δεν βρισκόμαστε γενικώς ενώπιον κάποιας αμέλειας ή αδυναμίας έγκαιρης ενίσχυσης, αλλά ενώπιον μιας πλήρους ανάπτυξης του οργανωμένου κυβερνητικού σχεδίου για την ενίσχυση των ιδιωτικών συμφερόντων στον χώρο της Υγείας εν μέσω υγειονομικής κρίσης και το οποίο μάλιστα διά των ΠΝΠ εκούσια συρρικνώνει τις δημόσιες παροχές και την ποιότητά τους.

Σύμφωνα με τον κ. Σκινδήλια, η κυβέρνηση "έχει οργανωμένο σχέδιο για την ενίσχυση των ιδιωτικών συμφερόντων", αφού όχι μόνο δεν αξιοποίησε τον χρόνο που της δόθηκε από το lockdown της περυσινής άνοιξης, τη συνεργασία και την υπομονή του κόσμου, αλλά, αντιθέτως, έδωσε προτεραιότητα στον νόμο για την απαγόρευση των διαδηλώσεων έναντι των μαζικών προληπτικών ελέγχων όπως και στη ψήφιση της επιτροπής golden boys του ΟΔΙΠΥ (Οργανισμός Διασφάλισης Ποιότητας Υγείας) έναντι των μαζικών προσλήψεων που τόσο είχε ανάγκη το ΕΣΥ.

Όπως εξηγεί, μέσω του ΟΔΙΠΥ, των ΣΔΙΤ και της υποστελέχωσης, η κυβέρνηση, συνεπικουρούμενη από τον αυταρχισμό και την παραπλάνηση από τους αρμόδιους φορείς, θέλει να αλλάξει εν μέσω πανδημίας ριζικά τον χώρο της δημόσιας Υγείας ενισχύοντας τα ιδιωτικά συμφέροντα και δημιουργώντας νέους χαμηλόμισθους και επισφαλείς εργαζόμενους, όταν για όλους τους λόγους του κόσμου έπρεπε να γίνεται το ακριβώς αντίθετο.

Η δημόσια Υγεία εάλω

Βρισκόμαστε μπροστά στην έξαρση του δεύτερου κύματος στη χώρα μας και οι προβλέψεις που ήθελαν τη κοινωνία απροστάτευτη και το σύστημα Υγείας ανέτοιμο φαίνεται, δυστυχώς, πως θα δικαιωθούν.

Η κυβέρνηση της Ν.Δ. όχι μόνο δεν αξιοποίησε τον χρόνο που κέρδισε από το lockdown της περσινής άνοιξης, τη συνεργασία και την υπομονή των πολιτών και την πολιτική συναίνεση που της παρείχαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά, αντιθέτως, τις σπατάλησε φέρνοντας την κατάσταση σε δυσμενέστερο σημείο εκκίνησης.

Ένα ολόκληρο εξάμηνο δυνητικής προετοιμασίας της κοινωνίας και του ΕΣΥ εξαντλήθηκε σε αυτοπαινέματα, θριαμβολογίες και τηλεοπτικά σόου.

Μάλλον είχε προτεραιότητα ο νόμος για την απαγόρευση των διαδηλώσεων έναντι των μαζικών προληπτικών ελέγχων, με τον ίδιο τρόπο που είχε προτεραιότητα η ψήφιση της επιτροπής golden boys του ΟΔΙΠΥ (Οργανισμός για τη διασφάλιση της Ποιότητας στην Υγεία) έναντι των μαζικών προσλήψεων που κραυγαλέα έχει ανάγκη το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Πρόκειται αναντίρρητα για έναν πολιτικό στρουθοκαμηλισμό που αρνούνταν να κοιτάξει στα μάτια τις αντικειμενικές και υποκειμενικές συνθήκες, που θα είχαμε να αντιμετωπίσουμε με την έλευση του δεύτερου κύματος, ενώ η κυβέρνηση συμπεριφερόταν σαν να ευελπιστούσε να ανακοπεί αυτό από κάποιο θαύμα.

Η όλη λογική διαχείρισης των σχολείων, των μέσων μαζικής μεταφοράς και του ανοίγματος του τουρισμού και, φυσικά, η έλευση του χειμώνα προδιέγραφαν τη σημερινή συνθήκη, χωρίς να απαιτείται το μάτι του ειδικού για να το αντιληφθεί κανείς.

Σ’ αυτή τη νέα φάση λοιπόν, βρισκόμαστε να «εγκαινιάζουμε» τις 50 νέες κλίνες ΜΕΘ που φτιάχτηκαν -όπως δηλώνουν- στα πρότυπα του νοσοκομείου των 10 ημερών της Γουχάν, απλώς στην Ελλάδα πήρε στους αρμόδιους ένα εξάμηνο για να εγκαινιάσουν τελικά μόλις 12.

Η "υγεία" της Δεξιάς

Όχι μόνο το νέο αυτό κύμα μάς βρήκε με το «μυστρί στο χέρι», αλλά βρήκε και νοσοκομεία σε όλη τη χώρα να μετατρέπονται σε κέντρα υποδοχής και νοσηλείας κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού κυριολεκτικά εν μιά νυκτί. Χωρίς σχέδιο, χωρίς επαρκή μέτρα και χώρους και χωρίς το κατάλληλο προσωπικό.

Όσο κι αν οι υπεύθυνοι γι’ αυτήν την κατάσταση διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους για τις χιλιάδες των νέων προσλήψεων που θα δυναμώσουν το ΕΣΥ, ο προγραμματισμός τους δεν μπορεί να διακρίνει στοιχειώδη δεδομένα της πραγματικότητας: το τεράστιο υφιστάμενο έλλειμμα προσωπικού που προκύπτει από τις συνταξιοδοτήσεις, τις αυξημένες πάγιες ανάγκες του συστήματος και τις καθημερινές μεταφορές αναγκαίου προσωπικού για την κάλυψη των αναγκών από το ένα νοσοκομείο στο άλλο.

Κάτω από το περιτύλιγμα των παραπλανητικών δηλώσεων περί ενίσχυσης και προσλήψεων, κυριαρχεί με άλλα ρούχα το δόγμα «νόμος και τάξη» που εφαρμόζει ο κομματικός –όπως αποδεικνύεται- διοικητικός μηχανισμός της κυβέρνησης των αρίστων. Μεταθέσεις, απειλές και εξώδικα περιμένουν όποιον ή όποια τολμά να αποκαλύπτει αδυναμίες και συμπεριφορές που δεν αντιστοιχούν σε ένα ΕΣΥ που δοκιμάζεται. Η μόνη πολιτική επιλογή που έκανε το υπουργείο Υγείας είναι η εξάντληση του υπάρχοντος προσωπικού.

Μέσω της τριάδας ΟΔΙΠΥ, ΣΔΙΤ και υποστελέχωσης και συνεπικουρούμενη από τον αυταρχισμό και την παραπλάνηση από τους αρμόδιους φορείς, η κυβέρνηση Μητσοτάκη θέλει να αλλάξει εν μέσω πανδημίας ριζικά τον χώρο της δημόσιας Υγείας ενισχύοντας τα ιδιωτικά συμφέροντα, δημιουργώντας νέους χαμηλόμισθους κι επισφαλείς εργαζόμενους όταν για όλους τους λόγους του κόσμου έπρεπε να γίνεται το ακριβώς αντίθετο.

Εν κατακλείδι, δεν βρισκόμαστε γενικώς ενώπιον κάποιας αμέλειας ή αδυναμίας έγκαιρης ενίσχυσης, αλλά ενώπιον μιας πλήρους ανάπτυξης του οργανωμένου κυβερνητικού σχεδίου για την ενίσχυση των ιδιωτικών συμφερόντων στον χώρο της Υγείας εν μέσω υγειονομικής κρίσης και το οποίο μάλιστα διά των ΠΝΠ εκούσια συρρικνώνει τις δημόσιες παροχές και την ποιότητα τους.

Αν έδειξε κάτι αυτή η παγκόσμια υγειονομική και οικονομική κρίση, δεν είναι μόνο το γεγονός πως χρειάζονται έγκαιρα και μεθοδικά βήματα -που αποτελούν μία πλευρά- αλλά το πόσο απαραίτητη είναι η ενίσχυση του δημόσιου χαρακτήρα του ΕΣΥ.

Δεν μας λείπουν οι ΣΔΙΤ που θα πλουτίσουν τους κουμπάρους και τους φίλους των κυβερνώντων, μας λείπουν οι δημόσιες επενδύσεις, που από τον λαό και για τον λαό θα εγγυώνται ότι σε κάθε φάση το Εθνικό Σύστημα Υγείας θα μπορεί να αντέξει και να είναι ποιοτικό. Ομοίως, δεν μας λείπει μια νέα γενιά έκτακτου προσωπικού, αλλά ένας πυρήνας επαρκούς μόνιμου προσωπικού, που θα αποτελέσει τη ραχοκοκαλιά τού σήμερα και θα εγγυάται τη βιωσιμότητα του αύριο.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL