Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
12.5°C18.1°C
1 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.2°C15.5°C
1 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
12.0°C14.4°C
1 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
11.8°C13.2°C
2 BF 81%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
10 °C
9.9°C11.9°C
0 BF 71%
Αθήνα / Τι κρύβεται πίσω από τον Μεγάλο Περίπατο του Μπακογιάννη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αθήνα / Τι κρύβεται πίσω από τον Μεγάλο Περίπατο του Μπακογιάννη

Βαθιά ανάσα πήραν οι Αθηναίοι από την απόφαση του ΣτΕ που έβγαλε στη σέντρα τον Μεγάλο Περίπατο ακυρώνοντας τις υπουργικές αποφάσεις που έθεσαν το κανονιστικό πλαίσιο της παρέμβασης στο κέντρο της πόλης.

Ακόμα μια βαθιά ανάσα παίρνουν μετά την εξαγγελία του επικεφαλής της Ανοιχτής Πόλης Νάσου Ηλιόπουλου ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο νέας προσφυγής στο ΣτΕ για να προσβάλει την τροπολογία Αμυρά, που ψηφίστηκε την Πέμπτη το βράδυ, με την οποία παρατείνονται μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις του Μεγάλου Περιπάτου.

Η Ανοιχτή Πόλη εξετάζει τα νέα δεδομένα και την περίπτωση να προσφύγει στη Δικαιοσύνη για την κατασπατάληση των 2 εκατομμυρίων ευρώ. "Σε κάθε περίπτωση η υπόθεση δεν έχει τελειώσει" μας λέει ο Νάσος Ηλιόπουλος.

Μετά την απόφαση του ΣτΕ που αποκάλυψε η “Αυγή” έκπληκτοι παρακολουθήσαμε τη σπουδή της κυβέρνησης να δώσει χείρα βοηθείας στον Κώστα Μπακογιάννη μέσω της βουλευτικής τροπολογίας, προκειμένου να παρακαμφθεί το ανώτατο δικαστήριο και να συνεχίσει ο δήμαρχος Αθηναίων να παίζει μπάλα στο κέντρο της Αθήνας.

Αντί λοιπόν ο δήμαρχος Αθηναίων να σεβαστεί την πόλη, τους πολίτες, τους επαγγελματίες της, το δημόσιο χρήμα και το ανώτατο δικαστήριο της χώρας, κατέφυγε στην κυβερνητική προστασία. Και η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έσπευσε να την παράσχει απλόχερα με τη ρελάνς της βουλευτικής τροπολογίας που έγινε δεκτή, με τον υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κωστή Χατζηδάκη, μάλιστα, να ισχυρίζεται ότι κατατέθηκε ύστερα από αίτημα της ΚΕΔΕ, επιδιώκοντας ουσιαστικά να βγάλει από το κάδρο τον δήμαρχο Αθηναίων.

Η κυβέρνηση, που την Τετάρτη 9 Οκτωβρίου επέπληττε πολίτες και κόμματα που συμμετείχαν στη μεγαλειώδη συγκέντρωση έξω από το Εφετείο Αθηνών για την απόφαση του δικαστηρίου για τη Χρυσή Αυγή, ισχυριζόμενη ότι επιχειρείται επέμβαση στη Δικαιοσύνη, τώρα ρίχνει στον κάλαθο των αχρήστων την απόφαση όχι ενός αστικού η ποινικού δικαστηρίου, αλλά του ανώτατου δικαστηρίου της χώρας.  Άραγε η Δικαιοσύνη σε ένα ευνομούμενο κράτος αντιμετωπίζεται α λα καρτ;

Η γνωμοδότηση της νομικής υπηρεσίας της Περιφέρειας

Ωστόσο οφείλουμε να θυμηθούμε ότι το ισχυρό ράπισμα του ΣτΕ στον δήμαρχο της Αθήνας δεν είναι το μοναδικό. Είχε προηγηθεί η γνωμοδότηση καταπέλτης της νομικής υπηρεσίας της Περιφέρειας Αττικής.

Η γνωμοδότηση αυτή, όπως έγραφε η Ηλέκτρα Βισκαδουράκη στην “Αυγή” στις 16 Ιουλίου, "καταρρίπτει τον ισχυρισμό της πλευράς Μπακογιάννη ότι οι κυκλοφοριακές παρεμβάσεις στους μεγάλους οδικούς άξονες της Αθήνας είναι παροδικές και σχετίζονται με την αποφυγή συνωστισμού λόγω κορωνοϊού. Αντιθέτως, υποστηρίζει ότι οι παρεμβάσεις του Δήμου Αθηναίων έχουν ‘μόνιμο χαρακτήρα’ και, όπως εξηγεί η νομική υπηρεσία της Περιφέρειας Αττικής, αναρμοδίως και παρανόμως η δημοτική αρχή Μπακογιάννη προέβη σε κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στους μεγάλους οδικούς άξονες της πρωτεύουσας χωρίς προηγουμένως να έχει τηρηθεί η απαιτούμενη διαδικασία εγκρίσεων από την Περιφέρεια Αττικής, την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και το υπουργείο Υποδομών".

Βεβαίως και αυτήν τη γνωμοδότηση την παρέπεμψαν στις ελληνικές καλένδες τόσο η Περιφέρεια Αττικής όσο και ο Δήμος Αθηναίων.

Προσχηματικοί λόγοι

Εκτός από το ΣτΕ, στα παλαιότερα των υποδημάτων του έγραψε ο δήμαρχος και τη φωνή των πολιτών της Αθήνας, που όλο αυτό το διάστημα χλεύασαν την αισθητική του Μεγάλου Περιπάτου, απαίτησαν λογοδοσία για τα 2 εκατομμύρια ευρώ που κατασπαταλήθηκαν και είδαν την καθημερινότητά τους να γίνεται αβίωτη.

Ουδείς βέβαια πίστεψε τους προσχηματικούς λόγους που επικαλέστηκαν οι υπουργοί Προστασίας του Πολίτη, Υγείας, Εσωτερικών και Υποδομών στην ΚΥΑ που συνυπέγραψαν.  Όπως άλλωστε σαφέστατα αιτιολόγησε την απόφασή του το ΣτΕ, οι ρυθμίσεις του Μεγάλου Περιπάτου δεν συνιστούν μέτρα περιορισμού της ελεύθερης κυκλοφορίας προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος διασποράς του κορωνοϊού, "αλλά αποτελούν αμιγώς κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, κατά την έννοια του ΚΟΚ".

Οι αποφάσεις στερούνται "εξουσιοδοτικού ερείσματος" αποφάνθηκε ξεκάθαρα το ΣτΕ για τις υπουργικές αποφάσεις που με σκανδαλώδεις ακροβασίες και παρακάμπτοντας την κείμενη νομοθεσία άνοιξαν τον δρόμο για μια ευρεία πολεοδομική παρέμβαση στην πόλη, με το πρόσχημα του κορωνοϊού.

Με τη λογική "αποφασίζομεν και διατάσσομεν", η δημοτική αρχή ξεδίπλωνε τα σχέδιά της χωρίς διάλογο με τους κατοίκους, τους επαγγελματίες, την επιστημονική κοινότητα, χωρίς λογοδοσία για την κατασπατάληση 2 εκατ. ευρώ που δόθηκαν με φωτογραφικούς διαγωνισμούς, χωρίς διεπιστημονικό σχεδιασμό, παρά μόνο με μια συγκοινωνιακή μελέτη, και κυρίως υποβάλλοντας τους πολίτες στο "καψώνι" του περιορισμού των Ι.Χ. από το κέντρο της πόλης, χωρίς όμως να αναβαθμίζει τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Αυτά κατήγγελλε διαρκώς η Ανοιχτή Πόλη επισημαίνοντας ότι οι απαραίτητες για την Αθήνα επεμβάσεις οφείλουν να γίνουν με ολοκληρωμένο σχεδιασμό και σε διάλογο με τους πολίτες.  Όμως οι αυτονόητες προτάσεις προσκρούουν διαρκώς στους τοίχους που υψώνει μια δημοτική αρχή μαθημένη να μην ακούει τα αιτήματα της κοινωνίας.

Ν. Ηλιόπουλος: "Σεβαστείτε το ΣτΕ"

"Σεβαστείτε το ΣτΕ" διεμήνυσε μέσω της "Αυγής" ο Νάσος Ηλιόπουλος, επικεφαλής της δημοτικής παράταξης "Ανοιχτή Πόλη" και εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, προκρίνοντας ως μόνη λύση την ακύρωση του Μεγάλου Περίπατου. "Η εργαλειοποίηση της πανδημίας για την προώθηση άσχετων προτεραιοτήτων εκθέτει τόσο την κυβέρνηση όσο και τη δημοτική αρχή" υπογράμμισε.

Η δημοτική αρχή επιμένει στον Μεγάλο Περίπατο. Βέβαια, μετά την απόφαση του ΣτΕ, θυμήθηκε τις "νόμιμες πολεοδομικές διατάξεις", τις οποίες αγνόησε στην αρχική εφαρμογή του εγχειρήματός της και εξήγγειλε μόλις την περασμένη Πέμπτη την κατάθεση Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου για την οριστική μορφή του Μεγάλου Περιπάτου.

Επί της ουσίας όμως το μέλλον της πρωτεύουσας παίζεται στα ζάρια ξένων κερδοσκοπικών συμφερόντων. Και η Αθήνα από μια σύγχρονη ευρωπαϊκή πόλη, με το νεύρο, τη ζωντάνια και την ιστορία της, επιχειρείται να μετατραπεί σε μια τουριστική ζώνη αδιάβατη και αβίωτη για τους κατοίκους και τους επαγγελματίες της. Μια πόλη χωρίς τοπόσημα, χωρίς μνήμη.

Πάει περίπατο... το κέντρο της πόλης για τους κατοίκους;

Πλήρη πεζοδρόμηση της οδού Πανεπιστημίου και δημιουργία δύο διαδρομών τραμ με τελικό σταθμό την πλατεία Αιγύπτου στη συμβολή Πατησίων και Αλεξάνδρας σχεδιάζει, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κ. Μπακογιάννης κόβοντας την πόλη στα δύο και μετατρέποντάς την σε τουριστική και εμπορική ζώνη μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων

Τι επιδιώκει όμως η δημοτική αρχή επιμένοντας στο σχέδιο για τον Μεγάλο Περίπατο; Μήπως ουσιαστικά σχεδιάζει την επαναφορά του «Rethink Athens», το οποίο όμως έχει απορρίψει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως έργο βιτρίνας και επίσης είχε προκαλέσει σφοδρές αντιρρήσεις τόσο από μεγάλη μερίδα της επιστημονικής κοινότητας όσο και από ομάδες πολιτών και επαγγελματιών;

Σύμφωνα με πληροφορίες μας βασική επιδίωξη του δημάρχου είναι η πλήρης πεζοδρόμηση της οδού Πανεπιστημίου με φύτευση συστάδων υψηλού πρασίνου και δημιουργία δύο διαδρομών τραμ με τελικό σταθμό την πλατεία Αιγύπτου στη συμβολή Πατησίων και Αλεξάνδρας. Πράγμα που σημαίνει ότι ουσιαστικά όλο το κέντρο της Αθήνας θα παραδοθεί στην τουριστική χρήση και στην εμπορική δραστηριότητα που θα εξυπηρετεί αποκλειστικά τον τουρισμό.

Άλλωστε, όπως φημολογείται, εντείνονται οι αγοραπωλησίες ακινήτων στο κέντρο της Αθήνας με πρόσοψη στην οδό Πανεπιστημίου από εταιρείες και funds που δραστηριοποιούνται στο real estate.

Πάντως ήδη οι "δουλειές" του Δήμου Αθηναίων με τα αμερικανικά funds προχωράνε αφού η εταιρεία Iss Services, εταιρεία καθαρισμού, αμερικανικών συμφερόντων, εκτόπισε μέσω της δικαστικής οδού τους "κολοσσούς" των ελληνικών κατασκευαστικών εταιρειών ΤΟΜΗ και ΤΕΡΝΑ από τον διαγωνισμό των 30 εκατομμυρίων ευρώ για το αστικό πράσινο της Αθήνας, δίνοντας προσφορά έκπτωσης 5% όταν η ΤΟΜΗ είχε δώσει έκπτωση 48% και η ΤΕΡΝΑ 38%, με αποτέλεσμα ένα έργο που θα κόστιζε στον Δήμο Αθηναίων 17 εκατομμύρια ευρώ τελικά να κοστίσει γύρω στα 28 εκατομμύρια.

Στο μεταξύ, όπως μαθαίνουμε, κινέζικα συμφέροντα ενδιαφέρονται για κτήρια της οδού Σταδίου, η πλειονότητα των οποίων, από το 2010 και μετά, άρχισαν ένα - ένα να κλείνουν.  Όσοι θυμόμαστε την Πανεπιστημίου του Rex, του Ideal, της Στοάς Νικολούδη, των λουκουματζίδικων της γωνίας με τη Χαριλάου Τρικούπη, το κτήριο της Σανταρόζα ας κρατήσουμε την εικόνα καλά φυλαγμένη στο μυαλό. Η μνήμη της πόλης σβήνεται και μαζί της επιχειρείται να σβήσουν από τον χάρτη της ο πολίτης, η ζωή και η καθημερινή δραστηριότητά του.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL