Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.5°C22.6°C
3 BF 41%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.0°C22.1°C
2 BF 39%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.2°C21.0°C
3 BF 58%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.3°C20.8°C
4 BF 55%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.5°C20.9°C
2 BF 32%
Ηλεκτρικά πατίνια / Εκτός οδών ταχείας κυκλοφορίας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ηλεκτρικά πατίνια / Εκτός οδών ταχείας κυκλοφορίας

ΗΛΕΤΚΡΙΚΑ ΠΑΤΙΝΙΑ ΠΑΤΙΝΙ
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Τον περιορισμό εκτός των δρόμων ταχείας κυκλοφορίας, όπως η Συγγρού, προβλέπει για τα ηλεκτρικά πατίνια το νομοσχέδιο του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, το οποίο αναμένεται να τεθεί σε διαβούλευση. Παράλληλα, προβλέπεται η υποχρεωτική χρήση κράνους για τους ποδηλάτες.

Το νομοσχέδιο που παρουσιάστηκε σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο και αφορά τη «μικροκινητικότητα», προβλέπει μεταξύ άλλων ρυθμίσεις για τα Ελαφρά Προσωπικά Ηλεκτροκίνητα Οχήματα (ΕΠΗΟ) όπως ηλεκτρικά πατίνια, rollers και skate boards.

Επιπλέον, εισάγονται ρυθμίσεις για τη κυκλοφορία των ΕΠΗΟ με βάση την ταχύτητα που αναπτύσσουν:

Τα οχήματα που αναπτύσσουν μικρή ταχύτητα (έως 6 χλμ./ώρα), όση δηλαδή και η ταχύτητα των πεζών, κυκλοφορούν όπου και όπως οι πεζοί.

Όσα αναπτύσσουν ταχύτητα έως 25 χλμ./ώρα, λογίζονται ως ποδήλατα και κυκλοφορούν όπου επιτρέπονται τα ποδήλατα.

Παράλληλα, ρυθμίζονται ζητήματα προδιαγραφών και ασφαλούς χρήσης των εν λόγω οχημάτων σε σχέση με τον υποχρεωτικό εξοπλισμό όπως τα χηρσιμοποιούν κατ' αντιστοιχία με τα ποδήλατα (φρένα, φώτα, ηχητική προειδοποίηση)

Οι οδηγοί των ποδηλάτων και των ΕΠΗΟ πρέπει υποχρεωτικά να φορούν, δεμένο, εγκεκριμένου τύπου προστατευτικό κράνος. Κατά τη νύκτα, οι οδηγοί των ποδηλάτων και των ΕΠΗΟ υποχρεούνται να φορούν ορατό αντανακλαστικό εξοπλισμό.

Επίσης, οι οδηγοί των ποδηλάτων που δεν έχουν συμπληρώσει την ηλικία των 12 ετών και κινούνται σε οδικό δίκτυο που προορίζεται για την κυκλοφορία μηχανοκίνητων οχημάτων θα πρέπει να συνοδεύονται από άτομα που έχουν συμπληρώσει την ηλικία των 16 ετών.

Διπλώματα οδήγησης

Με το ίδιο νομοσχέδιο θεσπίζονται ρυθμίσεις για τις άδεις οδήγησης. «Σε περίπτωση φθοράς /κλοπής/απώλειας/ανανέωσης της άδειας οδήγησης, ο πολίτης θα μπορεί να διεκπεραιώνει μόνος του όλη τη διαδικασία από τον υπολογιστή ή το κινητό του».

Όπως αναφέρει το υπουργείο Υποδομών, με την εφαρμογή των νέων διατάξεων θα υλοποιηθεί και η ψηφιακή μεταβίβαση των οχημάτων με σκοπό να τεθεί σε δοκιμαστική λειτουργία έως τα τέλη Οκτωβρίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL